European Union website, the official EU website

Daljnje širenje


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Daljnje širenje

Većina Europljana koristi zajedničku valutu euro. Napad otetim zrakoplovima u New Yorku i Washingtonu 11. rujna 2001. postaje sinonim za rat protiv terorizma. Države EU-a počinju tješnje surađivati u borbi protiv kriminala. Deset novih članica ulazi u EU 2004. te još dvije 2007., čime nestaje politički jaz između Istoka i Zapada Europe. Financijska kriza u rujnu 2008. pogađa svjetsko gospodarstvo te potiče države članice EU-a da uspostave tješnju gospodarsku suradnju. Dana 1. prosinca 2009., nakon ratifikacije u svim državama članicama, stupa na snagu Lisabonski ugovor te su time omogućene moderne institucije i učinkovitije metode rada u EU-u.

11. rujna 2001. otetim zrakoplovima srušeni su tornjevi Svjetskog trgovačkog centra u New Yorku i oštećen je Pentagon u Washingtonu. Poginulo je gotovo 3 000 osoba. Zemlje EU-a odlučno stoje uz Sjedinjene Države u borbi protiv međunarodnog terorizma.

1. siječnja 2002.

Uvode se novčanice i kovanice eura. Tiskanje, kovanje i puštanje u optjecaj u 12 zemalja velik je logistički pothvat. Izdano je više od 80 milijardi kovanica. Novčanice su jednake u svim zemljama. Kovanice imaju zajedničko lice s navedenom vrijednošću, dok je naličje namijenjeno nacionalnim amblemima. Novčanice i kovanice vrijede na cjelokupnom europodručju. Tako se, primjerice, finskim ili bilo kojim drugim kovanicama može bez problema kupiti karta za podzemnu željeznicu u Madridu.

31. ožujka 2003.

U okviru svoje vanjske i sigurnosne politike EU preuzima operacije za očuvanje mira na Balkanu; prvo u Bivšoj Jugoslavenskoj Republici Makedoniji, zatim u Bosni i Hercegovini. U oba slučaja jedinice NATO-a zamijenjene su snagama pod vodstvom EU-a. Internim sporazumom EU odlučuje stvoriti područje slobode, sigurnosti i pravde za sve svoje građane do 2010.

1. svibnja 2004.

Osam zemalja srednje i istočne Europe (Češka, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Poljska, Slovenija i Slovačka) pristupa Europskoj uniji obilježavajući tako kraj podjele Europe koju su velike sile 60 godina ranije dogovorile u Jalti. Članice postaju i Cipar i Malta.

Države članice Države članice: Njemačka, Francuska, Italija, Nizozemska, Belgija, Luksemburg, Danska, Irska, Ujedinjena Kraljevina, Grčka, Španjolska, Portugal, Austrija, Finska i Švedska.

Nove države članiceNove države članice: Češka, Cipar, Estonija, Latvija, Litva, Mađarska, Malta, Poljska, Slovenija i Slovačka.

Države kandidatkinjeDržave kandidatkinje: Bugarska, Rumunjska i Turska.

  Karta – države članice EU-a 2004. © Stefan Chabluk

29. listopada 2004.

Svih 25 država EU-a potpisuje Ugovor o europskom ustavu kojim se želi pojednostavniti postupak demokratskog odlučivanja i upravljanje Unijom 25 ili više država članica. Također se uvodi položaj europskog ministra vanjskih poslova. Prije stupanja na snagu Ugovor treba ratificirati svih 25 država članica. Nakon što su građani Francuske i Nizozemske na referendumima 2005. odbili ustav, čelnici EU-a odlučuju se za „razdoblje promišljanja“.

 

Na snagu stupa Protokol iz Kyota, međunarodni sporazum kojim se nastoji ograničiti globalno zatopljenje i smanjiti emisije stakleničkih plinova. EU dosljedno njeguje vodeću ulogu u nastojanjima da se umanji nepovoljan utjecaj klimatskih promjena. Sjedinjene Države nisu ratificirale Protokol.

Nastavlja se revolucija u području komunikacija. Brzi internet dostupan je u mnogim školama i domovima. Tekstualne poruke i SMS-ovi omiljeno su sredstvo komunikacije među mladima. Televizori sa širokim i ravnim ekranima i DVD-uređaji postavljaju nova mjerila u području kućne zabave.

1. siječnja 2007.

Još dvije države istočne Europe, Bugarska i Rumunjska, pristupaju Europskoj uniji. Broj država članica raste na 27. Kandidatkinje za buduće članstvo su i Hrvatska, Bivša Jugoslavenska Republika Makedonija te Turska.

Karta – države članice EU-a 2007. © Stefan Chabluk

13. prosinca 2007.

Svih 27 država EU-a potpisuje Lisabonski ugovor, kojim se izmjenjuju prethodni osnivački ugovori. Njime se želi povećati demokratičnost, učinkovitost i transparentnost Europske unije, čime bi se ojačala i njezina sposobnost da se suoči s globalnim izazovima poput klimatskih promjena, pitanja sigurnosti i održivog razvoja. Nakon ratifikacije u svim državama članicama Lisabonski ugovor stupa na snagu 1. prosinca 2009.

Rujan 2008.

Svjetsko gospodarstvo pogođeno je velikom financijskom krizom. Probleme pokreću hipotekarni krediti u Sjedinjenim Državama. S teškoćama se suočavaju i neke europske banke. Kriza potiče države članice na bližu gospodarsku suradnju.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Vidi također: