Euroopan Unioni

Laajentuminen jatkuu


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Laajentuminen jatkuu

Eurosta tulee monien EU-maiden uusi rahayksikkö. Syyskuun 11. päivänä vuonna 2001 terroristit ohjaavat kaappaamansa lentokoneet törmäämään rakennuksiin New Yorkissa ja Washingtonissa, ja päivämäärästä 11.9. tulee terrorismin vastaisen sodan symboli. EU-maat tiivistävät yhteistyötään rikosten torjunnassa. Itä- ja Länsi-Euroopan välinen poliittinen kahtiajako voidaan julistaa lopullisesti päättyneeksi, kun EU:hun liittyy vuonna 2004 peräti 10 uutta maata. Vuonna 2007 myös Bulgaria ja Romania liittyvät EU:hun. Syyskuussa 2008 maailmantaloutta horjuttaa finanssikriisi. Lissabonin sopimus ratifioidaan kaikissa EU-maissa ja tulee voimaan vuonna 2009. Sopimus ajanmukaistaa EU:n toimielimiä ja tehostaa sen työskentelymenetelmiä.

11. syyskuuta 2001

Kaapatut lentokoneet ohjataan törmäämään World Trade Centerin kaksoistorneihin New Yorkissa ja Pentagonin rakennukseen Washingtonissa. Lähes 3 000 ihmistä kuolee. EU-maat ovat vakaasti Yhdysvaltain tukena taistelussa kansainvälistä terroria vastaan.

1. tammikuuta 2002

Euroseteleistä ja -kolikoista tulee laillisia maksuvälineitä 12 EU-maassa. Uusien setelien painaminen, kolikoiden lyönti ja rahojen jakelu on laajamittainen logistinen operaatio. Rahapajat lyövät yli 80 miljardia kolikkoa. Setelit ovat samat kaikissa maissa. Kolikoiden arvon näyttävä puoli on samanlainen kaikissa maissa, mutta toisella puolella on kansallinen tunnus. Eurokolikot kiertävät vapaasti koko euroalueella. Pian pidämme jo itsestään selvänä sitä, että voimme ostaa suomalaisella (tai millä tahansa muulla) eurokolikolla metrolipun Madridissa.

2003

Viestinnän sähköinen vallankumous jatkuu. Monissa kouluissa ja kodeissa on jo nopea internet-yhteys. Tekstiviestit ovat suosittu yhteydenpitokeino. Vuosikymmenen loppupuolella älypuhelimet ja sosiaalisen median kautta viestiminen yleistyvät.

31. maaliskuuta 2003

Osana ulko- ja turvallisuuspolitiikkaansa EU käynnistää rauhanturvaoperaatiot Balkanilla, ensin entisessä Jugoslavian tasavallassa Makedoniassa ja sitten Bosnia ja Hertsegovinassa. Molemmissa tapauksissa EU:n johtamat joukot tulevat Naton yksiköiden tilalle. Sisäisesti EU sopii muodostavansa vapauden, turvallisuuden ja oikeuden alueen kaikille kansalaisilleen vuoteen 2010 mennessä.

1. toukokuuta 2004

Kahdeksan Keski- ja Itä-Euroopan maata – Latvia, Liettua, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro – liittyvät EU:hun, ja suurvaltojen 60 vuotta aiemmin Krimin Jaltassa sopima Euroopan kahtiajako päättyy. Myös Kyproksesta ja Maltasta tulee jäseniä.

Jäsenvaltiot Jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Luxemburg, Portugali, Ranska, Ruotsi, Saksa, Suomi, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Uudet jäsenvaltiot Uudet jäsenvaltiot: Kypros, Latvia, Liettua, Malta, Puola, Slovakia, Slovenia, Tšekki, Unkari ja Viro.

EU:n ehdokasmaat EU:n ehdokasmaat: Bulgaria, Romania ja Turkki.

 Kartta – EU:n jäsenvaltiot vuonna 2004 © Euroopan unioni

29. lokakuuta 2004

25 EU-maata allekirjoittaa sopimuksen Euroopan perustuslaista. Sen tarkoituksena on sujuvoittaa demokraattista päätöksentekoa ja hallintoa 25:stä tai useammasta valtiosta koostuvassa EU:ssa. Kun perustuslaki hylätään Ranskan ja Alankomaiden kansanäänestyksissä kesäkuussa 2005, EU-maiden johtajat päättävät aloittaa pohdinta-ajan ja pyytää uutta ehdotusta.

 

16. helmikuuta 2005

Kioton pöytäkirja, kansainvälinen sopimus ilmaston lämpenemisen rajoittamisesta ja kasvihuonekaasupäästöjen vähentämisestä, tulee voimaan. EU on jatkuvasti johtanut toimia, joilla pyritään vähentämään ilmastonmuutoksen vaikutuksia. Yhdysvallat ei ratifioi Kioton pöytäkirjaa.

1. tammikuuta 2007

EU:hun liittyy kaksi uutta Itä-Euroopan maata, Bulgaria ja Romania. Jäsenvaltioita on nyt 27. Jäseniksi ovat ehdolla myös Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia sekä Turkki.

Jäsenvaltiot Jäsenvaltiot: Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Kreikka, Kypros, Latvia, Liettua, Luxemburg, Malta, Portugali, Puola, Ranska, Ruotsi, Saksa, Slovakia, Slovenia, Suomi, Tanska, Tšekki, Unkari, Viro ja Yhdistynyt kuningaskunta.

Uudet jäsenvaltiot Uudet jäsenvaltiot: Bulgaria ja Romania.

EU:n ehdokasmaat Ehdokasmaat: Kroatia, entinen Jugoslavian tasavalta Makedonia ja Turkki.

Kartta – EU:n jäsenvaltiot vuonna 2007 © Euroopan unioni

13. joulukuuta 2007

Kaikki 27 EU-maata allekirjoittavat Lissabonin sopimuksen, jolla muutetaan aiempia perussopimuksia. Sillä pyritään tekemään EU:sta entistä demokraattisempi, tehokkaampi ja avoimempi ja parantamaan sen valmiuksia vastata ilmastonmuutoksen, turvallisuusongelmien ja kestävän kehityksen kaltaisiin globaaleihin haasteisiin. Lissabonin sopimus ratifioidaan kaikissa EU-maissa ja tulee voimaan 1. joulukuuta 2009.

Syyskuu 2008

Maailmantalous joutuu vaikeaan kriisiin. Ongelmat saavat alkunsa Yhdysvalloista, kun pankkien luoma asuntolainakupla puhkeaa. Myös monet eurooppalaiset pankit joutuvat vaikeuksiin. Kriisi johtaa EU-maiden taloudellisen yhteistyön syvenemiseen.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Back to top