Evropska unija

Zgodovina Evropske unije - 2009

Zgodovina Evropske unije - 2009


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Januar

1

Slovaška je kot svojo uradno valuto uvedla evro.

1

Češka je prvič prevzela predsedovanje Evropski uniji. Prednostni nalogi predsedstva sta gospodarstvo in energija.

1

Začetek evropskega leta ustvarjalnosti in inovativnosti. V tem letu bodo po vsej Evropi konference, projekti in razstave ozaveščale in opozarjale na potrebo po izvirnih rešitvah za izzive današnjega časa.

7

Avstrijski Linz in litovska Vilna si v letu 2009 delita naziv evropske prestolnice kulture.

Februar

8

Švica je na referendumu potrdila razširitev sporazuma o prostem gibanju oseb med Evropsko unijo in Švico.

22

Evropski voditelji skupine G20, v kateri so gospodarsko najmočnejše države, so se sestali v Berlinu. Strinjali so se o nujnosti oblikovanja skupnega pristopa za reševanje finančne krize in ponovno vzpostavitev zaupanja v skupni trg.

25

Skupina finančnih strokovnjakov pod vodstvom francoskega ekonomista Jacquesa de Larosièra je Evropski komisiji predstavila poročilo, v katerem predlaga strožji finančni nadzor, da se finančna kriza ne bi še enkrat ponovila.

Marec

1

Vodje držav in vlad EU so na neformalnem srečanju govorili o izvajanju načrta za oživitev gospodarstva.

6

Ameriška zunanja ministrica Hillary Clinton je obiskala Evropski parlament, kar je najvišji obisk predstavnika ameriške vlade po obisku Ronalda Reagana leta 1985.

19-20

Evropski voditelji so se na zasedanju Evropskega sveta med drugim dogovorili o 5 milijardah EUR neporabljenih sredstev EU za izboljšanje energetskih in internetnih povezav ter povečanju pomoči EU za države v težavah.

April

2

Na vrhu skupine držav G20 v Londonu so se dogovorili, da bodo Mednarodnemu denarnemu skladu in drugim finančnim ustanovam namenili 832 milijard EUR ter da bodo uvedli strožje predpise za finančne trge.

5

Voditelji držav članic EU in ameriški predsednik Barack Obama so na vrhu EU-ZDA v Pragi razpravljali o finančni krizi in varnostnih vprašanjih.

30

Ministri EU za zdravje so v Luxembourgu razpravljali o možnostih skupnega odziva na pojav novega virusa gripe A(H1N1) v Evropi.

Maj

7

Ministri EU za delo so na vrhu v Pragi razpravljali o ukrepih za zmanjšanje vpliva gospodarske krize na zaposlovanje v Evropi.

Junij

4-7

Na volitvah, ki so hkrati potekale v celotni Evropski uniji, je bilo v novi Evropski parlament izvoljenih 736 poslancev. Skupna udeležba na volitvah je bila 43,2 %.

18-19

Na srečanju na vrhu so se evropski voditelji v Bruslju dogovorili o možnosti drugega referenduma o Lizbonski pogodbi na Irskem.

Julij

1

Švedska je že drugič prevzela šestmesečno predsedovanje Evropski uniji. Prednostne naloge predsedstva so okrevanje gospodarstva in boj proti podnebnim spremembam.

14

Poljski poslanec Jerzy Buzek je bil izvoljen za predsednika Evropskega parlamenta.

23

Islandija je vložila prošnjo za članstvo v EU.

Avgust

20

Skupina opazovalcev Evropske unije je spremljala predsedniške volitve v Afganistanu.

September

16

Evropski parlament je odobril drugi mandat Joséja Manuela Barrosa, ki bo tako še pet let predsednik Evropske komisije.

17

V Bruslju je potekalo neformalno srečanje predsednikov držav ali vlad EU kot priprava za naslednji vrh skupine G20 v Pittsburghu.

24-25

Zasedanje na vrhu skupine G20 je potekalo v Pittsburghu, Pennsylvania (ZDA). Voditelji najpomembnejših svetovnih gospodarstev so razpravljali o podnebnih spremembah in trajnostni obnovi gospodarstva.

Oktober

3

Irski volivci so na drugem referendumu potrdili Lizbonsko pogodbo.

30

Evropski voditelji so na zasedanju Evropskega sveta razpravljali o finančni pomoči za države v razvoju, da bi jim tako pomagali v boju proti podnebnim spremembam. Pogovarjali so se tudi o pripravah na decembrsko mednarodno konferenco o podnebnih spremembah.

November

9

20. obletnica padca berlinskega zidu.

18

V švedski prestolnici Stockholm je potekalo srečanje na vrhu med EU in Rusijo. Na srečanju so se pogovarjali o sporazumu o zgodnjem opozarjanju, s katerim bi se EU lažje odzvala na morebitne prekinitve dobave energije, odzivih na finančno in gospodarsko krizo ter o podnebnih spremembah.

20

Na zasedanju Evropskega sveta so Belgijca Hermana Van Rompuya imenovali za predsednika Sveta EU in Britanko Catherine Ashton za visoko predstavnico Unije za zunanje zadeve in varnostno politiko.

December

1

Lizbonska pogodba je začela veljati.

10-11

Na srečanju Evropskega sveta v Bruslju so sprejeli stockholmski program za obdobje 2010–2014 za nadaljnji razvoj območja svobode, varnosti in pravice.

19

Sprejet je københavnski dogovor o podnebnih spremembah. Dogovor je korak k sprejetju svetovnega sporazuma, vendar ni zavezujoč. EU je predlagala nadaljnje zmanjšanje svojih izpustov CO2, , če se bodo tudi druge države zavezale k zmanjšanju izpustov.

22

Srbija je vložila prošnjo za članstvo v EU.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Glej tudi
Back to top