Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2009

Istoria Uniunii Europene - 2009


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ianuarie

1

Euro devine moneda legală în Slovacia.

1

Pentru prima dată, Republica Cehă deţine preşedinţia Uniunii Europene. Economia şi energia se numără printre priorităţile mandatului său.

1

Începe Anul european al creativităţii şi inovării. Pe parcursul anului, peste tot în Europa vor avea loc conferinţe, vor fi prezentate proiecte şi vor fi organizate expoziţii având drept scop să-i sensibilizeze pe cetăţeni faţă de necesitatea găsirii unor soluţii inovatoare la provocările cu care ne confruntăm astăzi.

7

Oraşele Linz (Austria) şi Vilnius (Lituania) deţin titlul de Capitală culturală europeană în 2009.

Februarie

8

Elveţia votează în favoarea extinderii acordului cu UE privind libera circulaţie a persoanelor.

22

Ţările europene membre ale G20, din care fac parte cele mai puternice economii ale lumii, se reunesc la Berlin. Liderii cad de acord asupra necesităţii de a adopta o poziţie comună pentru combaterea crizei financiare şi restabilirea încrederii în piaţa comună.

25

Grupul de experţi de Larosière prezintă un raport, realizat la cererea Comisiei Europene, care recomandă o mai bună supraveghere financiară pentru evitarea apariţiei altor crize.

Martie

1

Reuniune informală a şefilor de stat şi de guvern pe tema punerii în aplicare a Planului european de redresare economică.

6

Hillary Clinton, secretar de stat al Statelor Unite ale Americii, este demnitarul american cu rangul cel mai înalt care se adresează Parlamentului European, de la vizita preşedintelui Ronald Reagan, în 1985.

19-20

Consiliul European – liderii politici au convenit, printre altele, asupra alocării a 5 miliarde de euro, provenind din fondurile europene rămase necheltuite, pentru modernizarea reţelelor electrice şi de internet şi pentru majorarea ajutorului acordat de UE ţărilor aflate în dificultate.

Aprilie

2

Liderii G20 decid, în cadrul summit-ului de la Londra, să suplimenteze cu 832 de miliarde de euro resursele de care dispun FMI şi alte instituţii şi să înăsprească normele care reglementează pieţele financiare.

5

În cadrul summit-ului UE-SUA de la Praga, liderii europeni şi preşedintele SUA, Barack Obama, discută despre criza financiară şi diferite aspecte legate de securitate.

30

Miniştrii sănătăţii din ţările UE se reunesc la Luxemburg pentru a discuta pe marginea măsurilor care trebuie luate în contextul apariţiei cazurilor de gripă A(H1N1) în Europa.

Mai

7

La Praga se desfăşoară un summit special UE privind ocuparea forţei de muncă, dedicat abordării impactului crizei economice asupra locurilor de muncă în Europa.

Iunie

4-7

Alegerile europene se desfăşoară în toate ţările Uniunii Europene şi sunt aleşi 736 de parlamentari europeni. Participarea la urne se ridică, în total, la 43,2%.

18-19

Summitul UE de la Bruxelles netezeşte calea către cel de-al doilea referendum privind Tratatul de la Lisabona, care se va organiza în Irlanda.

Iulie

1

Suedia preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene pentru a doua oară. Priorităţile preşedinţiei sunt redresarea economică şi combaterea schimbărilor climatice.

14

Polonezul Jerzy Buzek este ales preşedinte al Parlamentului European.

23

Islanda îşi depune cererea de aderare la UE.

August

20

O echipă de observatori ai Uniunii Europene monitorizează alegerile prezidenţiale din Afganistan.

Septembrie

16

Parlamentul European aprobă acordarea unui al doilea mandat de cinci ani în funcţia de preşedinte al Comisiei Europene domnului José Manuel Barroso.

17

La Bruxelles are loc o reuniune informală a şefilor de stat din UE, cu scopul de a pregăti summit-ul G20 de la Pittsburgh.

24-25

La Pittsburgh, Pennsylvania (SUA) are loc un summit G20. Liderii principalelor economii ale lumii discută despre schimbările climatice şi despre o redresare economică durabilă.

Octombrie

3

La cel de-al doilea referendum, alegătorii irlandezi votează în favoarea adoptării Tratatului de la Lisabona.

30

Consiliul European discută despre ajutorul financiar necesar sprijinirii luptei ţărilor în curs de dezvoltare împotriva încălzirii globale. De asemenea, se fac pregătiri pentru conferinţa internaţională privind schimbările climatice, care va avea loc în decembrie.

Noiembrie

9

Cea de-a 20-a aniversare a căderii Zidului Berlinului.

18

Are loc, la Stockholm, un summit UE-Rusia. În centrul discuţiilor se află crearea unui mecanism de alertă rapidă menit să prevină eventualele întreruperi în aprovizionarea cu energie, reacţia la criza economică şi financiară şi schimbările climatice.

20

La reuniunea Consiliului European, Herman Van Rompuy este desemnat primul preşedinte permanent al Consiliului UE iar comisarul britanic pentru comerţ, Catherine Ashton, devine Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate.

Decembrie

1

Intră în vigoare Tratatul de la Lisabona.

10-11

Cu ocazia unei reuniuni a Consiliului European la Bruxelles, se adoptă Programul Stockholm pentru perioada 2010-2014. Scopul acestuia este să consolideze libertatea, securitatea şi justiţia.

19

Se semnează acordul climatic de la Copenhaga. Acesta este considerat un pas înainte către încheierea unui viitor acord la nivel mondial, dar respectarea sa nu este obligatorie. UE s-a angajat să îşi reducă şi mai mult emisiile de CO2 dacă şi alte ţări se obligă să facă la fel.

22

Serbia îşi depune cererea de aderare la UE.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Alte linkuri: 
Back to top