Európai Unió

Az Európai Unió története - 2009

Az Európai Unió története - 2009


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Január

1

Az euró válik Szlovákia törvényes fizetőeszközévé.

1

A Cseh Köztársaság első ízben tölti be az Európai Unió soros elnöki tisztét. Az elnökség prioritásai közé tartozik a gazdaság és az energiaügy kérdése.

1

Megkezdődik a kreativitás és az innováció európai éve. Az év folyamán Európa-szerte konferenciák, projektek és kiállítások hívják fel a figyelmet annak szükségességére, hogy korunk kihívásaira ötletgazdag megoldásokat találjunk.

7

2009-ben az ausztriai Linz és a litván főváros, Vilnius osztozik az Európa Kulturális Fővárosa címen.

Február

8

Svájc megszavazza a személyek EU és Svájc közötti szabad mozgásáról szóló megállapodás kiterjesztését.

22

A világ legnagyobb gazdaságait képviselő G20-ak csoportjának európai tagjai Berlinben találkoznak. A vezetők egyetértenek abban, hogy közös fellépésre van szükség a pénzügyi válság leküzdésére és a közös piacba vetett bizalom helyreállítására.

25

A szakértőkből álló de Larosière-csoport közzéteszi az Európai Bizottság kérésére készített jelentését, amelyben a pénzügyi válság megismétlődésének elkerülésére céljából a pénzügyi felügyelet szigorítását javasolja.

Március

1

Az uniós tagállamok állam- és kormányfői informális ülésükön megvitatják az európai gazdaságélénkítési terv végrehajtását.

6

Hillary Clinton, az Amerikai Egyesült Államok külügyminisztere látogatást tesz az Európai Parlamentnél. Ronald Reagan 1985-ös látogatása óta Clinton a legmagasabb rangú amerikai kormánytisztviselő, aki felkeresi az Európai Parlamentet.

19-20

Az Európai Tanács ülésén az EU vezetői megállapodnak abban, hogy a fel nem használt uniós forrásokból 5 milliárd eurót juttatnak az energetikai infrastruktúra és az internetkapcsolatok fejlesztésére, és növelik a nehézségekkel küzdő országok részére biztosított támogatást.

Április

2.

A G-20-ak Londonban megrendezett találkozójukon megállapodnak arról, hogy 832 milliárd eurót juttatnak a Nemzetközi Valutaalapnak és más intézményeknek, továbbá megszigorítják a pénzügyi piacokra vonatkozó szabályozást.

5.

EU-USA csúcstalálkozó Prágában, ahol az Unió vezetői a pénzügyi válságról és biztonsági kérdésekről tárgyalnak Barack Obama amerikai elnökkel.

30.

Az Unió egészségügyi miniszterei összegyűlnek Luxembourgban, mivel az új A(H1N1)-influenza vírusa megjelent Európában is.

Május

7.

Az Európai Unió rendkívüli foglalkoztatási csúcstalálkozót tart Prágában azzal a céllal, hogy enyhítse a gazdasági válság európai munkahelyekre gyakorolt hatását.

Június

4-7.

Európai parlamenti választásokra kerül sor szerte az Unióban, amelyek során 736 európai parlamenti képviselőt választanak meg. A választásra jogosultak 43,2%-a megy el szavazni.

18-19.

A Brüsszelben megrendezett EU-csúcs révén lehetővé válik, hogy Írországban újabb népszavazást rendezzenek a Lisszaboni Szerződésről.

Július

1.

Svédország másodszorra veszi át az Európai Unió Tanácsának soros elnöki tisztségét. A svéd elnökség prioritása a gazdaságélénkítés és az éghajlatváltozás elleni küzdelem.

14.

Jerzy Buzek lengyel képviselőt választják az Európai Parlament elnökévé.

23.

Izland benyújtja uniós tagfelvételi kérelmét.

Augusztus

20.

Az Európai Unió választási megfigyelői a helyszínen nyomon követik az afgán elnökválasztás lebonyolítását.

Szeptember

16.

Az Európai Parlament jóváhagyja José Manuel Barroso újabb öt évre szóló kinevezését az Európai Bizottság elnöki posztjára.

17.

Az uniós tagállamok vezetői informális találkozót tartanak Brüsszelben, hogy felkészüljenek a G20-ak közelgő pittsburghi csúcstalálkozójára.

24-25.

G20-as csúcstalálkozónak ad otthont Pittsburgh (Pennsylvania, Egyesült Államok). A világ legnagyobb gazdaságainak vezetői az éghajlatváltozás problémájáról és a fenntartható gazdasági fellendülés kérdéséről tárgyalnak.

Október

3.

Írország igennel szavaz a Lisszaboni Szerződésről tartott második népszavazáson.

30.

Az Európai Tanács megvitatja, milyen pénzügyi segítséget nyújtson az EU a fejlődő országok globális felmelegedés elleni küzdelméhez, és felkészül az éghajlatváltozásról decemberben tartandó nemzetközi konferenciára.

November

9

A berlini fal leomlásának 20. évfordulója

18

EU–Oroszország csúcstalálkozó Stockholmban. A megbeszélések napirendjén a potenciális energiaellátási zavarok kezelését segítő korai előrejelző mechanizmus létrehozásáról szóló megállapodás, továbbá a pénzügyi és a gazdasági válság, valamint az éghajlatváltozás következtében fellépő problémák megoldását célzó válaszintézkedések kidolgozása szerepel.

20

Az Európai Tanács ülésén Herman Van Rompuyt kinevezik az Európai Unió Tanácsának első állandó elnökévé, Catherine Ashton kereskedelmi biztost pedig az Unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselőjévé.

December

1

Hatályba lép a Lisszaboni Szerződés.

10-11

Brüsszeli ülésén az Európai Tanács elfogadja a 2010–2014-es időszakra szóló ún. Stockholmi Programot, melynek célja a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség továbbfejlesztése.

19

A felek aláírják a Koppenhágai Egyezményt. A dokumentum vélhetően előrelépést jelent egy globális megállapodás létrejötte felé, de jogilag nem bír kötelező erővel. Az Európai Unió felajánlotta, hogy tovább csökkenti CO2-kibocsátását, ha más országok is vállalják, hogy így tesznek.

22

Szerbia felvételét kéri az Európai Unióba.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Kapcsolódó weboldalak
Back to top