Europska unija

Povijest Europske unije - 2009.

Povijest Europske unije - 2009.


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Siječanj

1.

Euro postaje zakonsko sredstvo plaćanja u Slovačkoj.

1.

Češka prvi put preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Prioriteti predsjedništva obuhvaćaju gospodarstvo i energetski sektor.

1.

Započinje Europska godina kreativnosti i inovativnosti. Konferencijama, projektima i izložbama koje se tijekom godine organiziraju širom Europe želi se jačati svijest o tome da izazovi današnjice zahtijevaju inovativna rješenja.

7.

Linz (Austrija) i Vilnius (Litva) dijele titulu Europske prijestolnice kulture 2009.

Veljača

8.

U Švicarskoj se glasa za proširenje sporazuma o slobodnom kretanju osoba između EU-a i Švicarske.

22.

Predstavnici europskih članica skupine najvećih svjetskih gospodarstava G20 sastaju se u Berlinu i izražavaju složnost oko potrebe za zajedničkim pristupom u borbi protiv financijske krize i obnovi povjerenja u zajedničko tržište.

25.

Skupina stručnjaka pod vodstvom Jacquesa de Larosièra na zahtjev Europske komisije predstavlja izvještaj u kojem preporučuje jači financijski nadzor kako bi se izbjeglo ponavljanje financijske krize.

Ožujak

1.

Šefovi država i vlada u neformalnom susretu raspravljaju o provedbi plana za gospodarski oporavak.

6.

Američka državna tajnica Hillary Clinton najviši je američki dužnosnik u posjetu Europskom parlamentu od Ronalda Reagana 1985.

19. – 20.

Europsko vijeće složilo se da 5 milijardi eura neiskorištenih sredstava EU-a uloži u poboljšanje energetske i internetske mreže te povećanje EU-ove potpore zemljama u teškoćama.

Travanj

2.

Na sastanku na vrhu G20 u Londonu dogovoren prijenos 832 milijarde eura u MMF i druge institucije te uvođenje strožih propisa za financijska tržišta.

5.

Sastanak na vrhu EU-a i SAD-a u Pragu. Čelnici Unije i američki predsjednik Barack Obama raspravljaju o financijskoj krizi i sigurnosnim pitanjima.

30.

Ministri zdravstva EU-a sastaju se u Luxembourgu zbog novog virusa gripe A(H1N1) u Europi.

Svibanj

7.

EU održava u Pragu poseban sastanak na vrhu o utjecaju gospodarske krize na zaposlenost u Europi.

Lipanj

4. – 7.

Izbori za Europski parlament (736 zastupničkih mjesta); ukupna izlaznost na području Unije 43,2 %.

18. – 19.

Sastanak na vrhu EU-a u Bruxellesu kao priprema za drugi irski referendum o Lisabonskom ugovoru.

Srpanj

1.

Švedska drugi put preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Prioriteti predsjedništva obuhvaćaju gospodarski oporavak i klimatske promjene.

14.

Poljski zastupnik Jerzy Buzek izabran za predsjednika Europskog parlamenta.

23.

Island podnosi zahtjev za članstvo u EU-u.

Kolovoz

20.

Skupina EU-ovih promatrača prati tijek predsjedničkih izbora u Afganistanu.

Rujan

16.

Europski parlament prihvaća nominaciju Joséa Manuela Barrosa za drugi petogodišnji mandat predsjednika Europske komisije.

17.

Neformalni sastanak šefova država i vlada EU-a održan u Bruxellesu radi pripreme za sljedeći sastanak na vrhu G20 u Pittsburghu.

24. – 25.

Sastanak na vrhu G20 održan u Pittsburghu (Pennsylvania, USA). Čelnici najvećih svjetskih gospodarstava raspravljaju o klimatskim promjenama i održivom gospodarskom oporavku.

Listopad

3.

Na drugom referendumu Irci glasaju za Ugovor iz Lisabona.

30.

Europsko vijeće raspravlja o financijskoj potpori zemljama u razvoju u borbi protiv globalnog zatopljenja i priprema se za međunarodnu konferenciju o klimatskim promjenama u prosincu.

Studeni

9.

Dvadeseta godišnjica pada Berlinskog zida.

18.

Sastanak na vrhu Europske unije i Rusije održan u Stockholmu. Raspravlja se o sporazumu za rano upozorenje kojim se želi odgovoriti na moguće prekide u opskrbi energijom, o rješavanju financijske i gospodarske krize te o klimatskim promjenama.

20.

Na sastanku Europskog vijeća Herman Van Rompuy imenovan prvim stalnim predsjednikom Europskog vijeća, a britanska povjerenica za trgovinu Catherine Ashton visokom predstavnicom Unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku.

Prosinac

1.

Na snagu stupa Ugovor iz Lisabona.

10. – 11.

Na sastanku Europskog Vijeća održanom u Bruxellesu prihvaćen „Stockholmski program“ za razdoblje 2010. – 2014. usmjeren na daljnji razvoj slobode, pravde i sigurnosti.

19.

Potpisan Sporazum iz Kopenhagena o klimi koji se, iako nema obvezujući karakter, smatra korakom prema postizanju sporazuma na svjetskoj razini. EU predlaže da će dodatno smanjiti emisije ugljičnog dioksida ako se i druge zemlje obvežu na to.

22.

Srbija podnosi zahtjev za članstvo u EU-u.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Vidi također: 
Back to top