Euroopan Unioni

Euroopan unionin historia - 2009

Euroopan unionin historia - 2009


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Tammikuu

1

Eurosta tulee Slovakian laillinen maksuväline.

1

Tšekki toimii nyt ensi kertaa EU:n neuvoston puheenjohtajavaltiona. Puheenjohtajakauden painopisteitä ovat talous- ja energia-asiat.

1

Euroopan luovuuden ja innovoinnin teemavuosi alkaa. Sen aikana eri puolilla EU:ta järjestetään erilaisia konferensseja, hankkeita ja näyttelyitä, joilla pyritään lisäämään tietoisuutta luovien ratkaisujen tarpeesta nykyajan haasteisiin vastaamiseksi.

7

Euroopan vuoden 2009 kulttuuripääkaupungit ovat Linz (Itävalta) ja Vilna (Liettua).

Helmikuu

8

Äänestyksen jälkeen Sveitsi päättää laajentaa EU:n ja Sveitsin välistä, henkilöiden vapaata liikkuvuutta koskevaa sopimusta.

22

Maailman suurimpia talousmahteja edustavan G20-ryhmän eurooppalaiset jäsenet tapaavat Berliinissä. Tapaamisessa ollaan yksimielisiä siitä, että on toimittava yhdessä, jotta finanssikriisistä selvitään ja luottamus yhteismarkkinoihin saadaan palautettua.

25

Jacques de Larosièren johtama asiantuntijaryhmä esittelee Euroopan komission pyynnöstä laaditun raportin. Siinä suositellaan rahoitusvalvonnan lisäämistä, jotta finanssikriisi ei pääse toistumaan.

Maaliskuu

1

Valtion- ja hallitusten päämiehet kokoontuvat epävirallisesti keskustelemaan talouden elvytyssuunnitelman täytäntöönpanosta.

6

Yhdysvaltain ulkoministeri Hillary Clinton vierailee Euroopan parlamentissa korkea-arvoisimpana Yhdysvaltain edustajana sitten Ronald Reaganin vierailun vuonna 1985.

19-20

Eurooppa-neuvostoon kokoontuneet EU-johtajat sopivat muun muassa kohdentavansa 5 miljardia euroa käyttämättömiä EU-varoja energiainfrastruktuurin ja laajakaistayhteyksien kehittämiseen sekä lisäävänsä tukea vaikeuksissa oleville maille.

Huhtikuu

2

G20-kokouksessa Lontoossa sovitaan rahoitusmarkkinoiden sääntöjen tiukentamisesta ja 832 miljardin euron kanavoimisesta Kansainväliselle valuuttarahastolle (IMF) ja muille rahoituslaitoksille.

5

EU:n ja Yhdysvaltain huippukokouksessa Prahassa EU-johtajat keskustelevat Yhdysvaltain presidentin Barack Obaman kanssa talouskriisistä ja turvallisuuskysymyksistä.

30

EU-maiden terveysministerien kokouksessa Luxemburgissa keskustellaan Eurooppaan levinneen uudentyyppisen influenssa A(H1N1) -viruksen edellyttämistä toimista.

Toukokuu

7

EU järjestää Prahassa työllisyyshuippukokouksen, jossa käsitellään talouskriisin vaikutuksia Euroopan työllisyyteen.

Kesäkuu

4-7

EU:ssa käydään vaalit ja Euroopan parlamenttiin valitaan 736 edustajaa. Äänestysprosentti on 43,2 %

18-19

EU:n huippukokouksessa Brysselissä valmistaudutaan Irlannissa järjestettävään toiseen kansanäänestykseen Lissabonin sopimuksesta.

Heinäkuu

1

Ruotsin toinen kausi EU:n neuvoston puheenjohtajamaana alkaa. Edellisen kerran se toimi puheenjohtajana vuonna 2001. Puheenjohtajakauden ensisijaisia tavoitteita ovat talouden elvyttäminen ja ilmastonmuutoksen torjunta.

14

Puolalainen Jerzy Buzek valitaan Euroopan parlamentin puhemieheksi.

23

Islanti hakee EU-jäsenyyttä.

Elokuu

20

EU:n tarkkailijaryhmä valvoo Afganistanin presidentinvaaleja.

Syyskuu

16

Euroopan parlamentti hyväksyy José Manuel Barroson nimityksen Euroopan komission puheenjohtajaksi toiselle viisivuotiskaudelle.

17

Brysselissä pidetään EU:n valtionpäämiesten epävirallinen kokous, jossa valmistellaan G20-maiden huippukokousta Pittsburghissa.

24-25

G20-maiden huippukokous pidetään Pittsburghissa Yhdysvalloissa. Maailman suurimpien talouksien johtajat keskustelevat ilmastonmuutokseen ja talouden kestävään elpymiseen liittyvistä kysymyksistä.

Lokakuu

3

Irlantilaiset hyväksyvät Lissabonin sopimuksen toisessa kansanäänestyksessä.

30

Eurooppa-neuvosto keskustelee mahdollisuudesta myöntää kehitysmaille taloudellista apua ilmastonmuutoksen torjuntaan ja valmistautuu joulukuussa järjestettävään YK:n ilmastokokoukseen.

Marraskuu

9

Berliinin muurin murtumisesta on kulunut 20 vuotta.

18

EU:n ja Venäjän huippukokous pidetään Tukholmassa. Kokouksessa keskustellaan varhaisvaroituksia koskevasta sopimuksesta, jonka avulla energiatoimitusten mahdollisiin häiriöihin voidaan puuttua entistä paremmin, rahoitus- ja talouskriisistä sekä ilmastonmuutoksesta.

20

Herman Van Rompuy nimitetään Eurooppa-neuvoston kokouksessa Eurooppa-neuvoston ensimmäiseksi pysyväksi puheenjohtajaksi ja brittiläinen kauppakomissaari Catherine Ashton EU:n ulkoasiainedustajaksi.

Joulukuu

1

Lissabonin sopimus tulee voimaan..

10-11

Nk. Tukholman ohjelma vuosille 2010–2014 hyväksytään Brysselissä pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa. Ohjelman tavoitteena on kehittää toimia vapaus-, oikeus- ja turvallisuusasioiden alalla.

19

Kööpenhaminan ilmastositoumus allekirjoitetaan. Sen katsotaan olevan askel kohti tulevaisuuden maailmanlaajuista sopimusta, mutta itse asiakirja ei kuitenkaan ole sitova. EU lupaa vähentää hiilidioksidipäästöjään yhä enemmän, jos muut maat sitoutuvat samaan.

22

Serbia hakee EU-jäsenyyttä.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Back to top