Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2009

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2009


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ιανουάριος

1

Το ευρώ καθιερώνεται ως επίσημο νόμισμα της Σλοβακίας.

1

Η Τσεχική Δημοκρατία αναλαμβάνει για πρώτη φορά την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις προτεραιότητες της προεδρίας συγκαταλέγονται η οικονομία και το ενεργειακό.

1

Αρχίζει το Ευρωπαϊκό έτος δημιουργικότητας και καινοτομίας. Καθ΄ όλη τη διάρκεια του έτους θα διοργανωθούν συνέδρια, εκδηλώσεις και εκθέσεις σε όλη την Ευρώπη προκειμένου να συνειδητοποιήσουν οι πολίτες ότι οι σημερινές προκλήσεις χρειάζονται εμπνευσμένες και πρωτοποριακές λύσεις.

7

Οι πόλεις Λιντζ της Αυστρίας και Βίλνιους της Λιθουανίας μοιράζονται τον τίτλο της πολιτιστικής πρωτεύουσας της Ευρώπης για το 2009.

Φεβρουάριος

8

Η Ελβετία ψηφίζει υπέρ της επέκτασης της συμφωνίας ΕΕ-Ελβετίας για την ελεύθερη κυκλοφορία προσώπων.

22

Τα ευρωπαϊκά μέλη της G20, η οποία εκπροσωπεί τις μεγαλύτερες οικονομίες του πλανήτη, συναντώνται στο Βερολίνο. Οι ηγέτες των συμμετεχουσών χωρών συμφωνούν ότι είναι αναγκαία η χάραξη κοινής στρατηγικής για την καταπολέμηση της χρηματοπιστωτικής κρίσης και την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην κοινή αγορά.

25

Η ομάδα εμπειρογνωμόνων "de Larosière" παρουσιάζει την έκθεση που της ανάθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, με την οποία συνιστά ενίσχυση της εποπτείας του χρηματοπιστωτικού τομέα προκειμένου να αποφευχθεί το ενδεχόμενο νέας χρηματοπιστωτικής κρίσης.

Μάρτιος

1

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων πραγματοποιούν άτυπη συνεδρίαση για να συζητήσουν την εφαρμογή του "Ευρωπαϊκού σχεδίου για την ανάκαμψη της οικονομίας".

6

Η Χίλαρι Κλίντον, Υπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών, είναι το πλέον υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος των ΗΠΑ που επισκέπτεται το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο μετά τον Ρόναλντ Ρέιγκαν το 1985.

19-20

Οι ευρωπαίοι ηγέτες συμφωνούν, μεταξύ άλλων, να χρησιμοποιήσουν 5 δις ευρώ που παραμένουν αδιάθετα στα ευρωπαϊκά ταμεία για να αναβαθμίσουν τις ενεργειακές υποδομές και τις διαδικτυακές συνδέσεις και για να αυξήσουν τη βοήθεια της ΕΕ προς τις χώρες που αντιμετωπίζουν δυσκολίες.

Απρίλιος

2

Κατά τη διάσκεψη κορυφής της G20 στο Λονδίνο, συμφωνήθηκε να διατεθούν 832 δις ευρώ στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και σε άλλα ιδρύματα καθώς και να ισχύσουν αυστηρότεροι κανόνες για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.

5

Διάσκεψη κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Πράγα, κατά την οποία οι ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα εξέτασαν τη χρηματοπιστωτική κρίση καθώς και θέματα ασφάλειας.

30

Συνάντηση των υπουργών Υγείας της ΕΕ στο Λουξεμβούργο καθώς ο νέος ιός γρίπης A (H1N1) φθάνει και στην Ευρώπη.

Mάιος

7

Η EΕ πραγματοποιεί στην Πράγα έκτακτη σύνοδο κορυφής για την απασχόληση με στόχο την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της οικονομικής κρίσης στις θέσεις εργασίας στην Ευρώπη.

Ιούνιος

4-7

Διεξάγονται ευρωεκλογές σε όλη την ΕΕ και εκλέγονται 736 ευρωβουλευτές. Το συνολικό ποσοστό συμμετοχής ανέρχεται σε 43,2%.

18-19

Η σύνοδος κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες προετοιμάζει το έδαφος για τη διεξαγωγή δεύτερου δημοψηφίσματος για τη συνθήκη της Λισαβόνας στην Ιρλανδία.

Ιούλιος

1

Η Σουηδία αναλαμβάνει για δεύτερη φορά την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Προτεραιότητες της προεδρίας είναι η οικονομική ανάκαμψη και η κλιματική αλλαγή.

14

Ο Πολωνός ευρωβουλευτής Jerzy Buzek εκλέγεται πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

23

Η Ισλανδία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ.

Αύγουστος

20

Ομάδα παρατηρητών της Ευρωπαϊκής Ένωσης παρακολουθεί τη διαδικασία εκλογής προέδρου στο Αφγανιστάν.

Σεπτέμβριος

16

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την επανεκλογή του Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο ως προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

17

Ανεπίσημη συνάντηση των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων της ΕΕ στις Βρυξέλλες για την προετοιμασία της επόμενης συνόδου κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ.

24-25

Σύνοδος κορυφής του G20 στο Πίτσμπουργκ της Πενσυλβανίας (ΗΠΑ). Οι ηγέτες των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου συζητούν για την κλιματική αλλαγή και τη βιώσιμη οικονομική ανάκαμψη.

Οκτώβριος

3

Η Ιρλανδία ψηφίζει "ναι" στο δεύτερο δημοψήφισμα για τη Συνθήκη της Λισαβόνας.

30

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά τη χορήγηση χρηματοδοτικής ενίσχυσης στις αναπτυσσόμενες χώρες για να τις βοηθήσει στον αγώνα κατά της υπερθέρμανσης του πλανήτη και προετοιμάζει τη διεθνή διάσκεψη του Δεκεμβρίου για την κλιματική αλλαγή.

Nοέμβριος

9

20ή επέτειος της πτώσης του Τείχους του Βερολίνου.

18

Σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στη Στοκχόλμη. Οι συζητήσεις επικεντρώθηκαν στην υπογραφή συμφωνίας έγκαιρης προειδοποίησης για ενδεχόμενες διακοπές ενεργειακού εφοδιασμού, στην αντιμετώπιση της χρηματοοικονομικής κρίσης και στην κλιματική αλλαγή.

20

Σε σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο Χέρμαν Βαν Ρομπόι ορίστηκε πρώτος μόνιμος πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ και η Βρετανή επίτροπος Εμπορίου, Κάθριν Άστον, ύπατη εκπρόσωπος της Ένωσης για τις εξωτερικές υποθέσεις και την πολιτική ασφάλειας.

Δεκέμβριος

1

Τίθεται σε ισχύ η Συνθήκη της Λισαβόνας.

10-11

Σε συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες, εγκρίνεται για την περίοδο 2010-2014 το «πρόγραμμα της Στοκχόλμης», που στοχεύει στην ενίσχυση της ελευθερίας, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας.

19

Υπογράφεται στην Κοπεγχάγη η συμφωνία για το κλίμα, η οποία θεωρείται ως ένα βήμα προς μια μελλοντική παγκόσμια συμφωνία, δεν είναι όμως δεσμευτική. Η ΕΕ πρότεινε να μειώσει περαιτέρω τις εκπομπές CO2 εφόσον και άλλες χώρες δεσμευτούν να πράξουν το ίδιο.

22

Η Σερβία υποβάλλει αίτηση προσχώρησης στην ΕΕ.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Back to top