Европейски съюз

Историята на Европейския съюз - 2009 r.

Историята на Европейския съюз - 2009 r.


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Януари

1

Еврото става законно платежно средство в Словакия.

1

За пръв път Чешката република поема ротационното председателство на Европейския съюз. Сред приоритетите на председателството са икономиката и енергията.

1

Започва Европейската година на творчеството и иновациите. През годината в цяла Европа ще се състоят конференции, проекти и изложби, чрез които да се подчертае необходимостта от творчески решения за справяне с предизвикателствата на деня.

7

Линц (Австрия) и Вилнюс (Литва) си поделят званието Европейска столица на културата за 2009 г.

Февруари

8

Швейцария гласува подновяване и разширяване на обхвата на споразумението между ЕС и Швейцария за свободно движение на хора.

22

Европейските членове на Г-20, групата на най-развитите икономики в света, се срещат в Берлин. Лидерите се споразумяват за необходимостта от единен подход за борба с финансовата криза и възстановяване на доверието в общия пазар.

25

Експертната група „Дьо Ларозиер" представя доклад, изготвен по поръчка на Европейската комисия, с препоръки за по-засилен финансов контрол за предотвратяване на нова финансова криза.

Март

1

Държавни и правителствени ръководители се срещат неофициално, за да обсъдят изпълнението на плана за икономическо възстановяване.

6

Хилари Клинтън, държавен секретар на САЩ, става най-високопоставеният американски държавен служител, посетил Европейския парламент, след Роналд Рейгън през 1985 г.

19-20

Европейски съвет – освен всичко друго лидерите се споразумяват да използват 5 млрд. евро от неизразходвани средства на ЕС за подобряване на енергийните и интернет връзки и същевременно да увеличат помощта на ЕС за страните, изпитващи затруднения.

Април

2

На срещата на върха на Г-20 в Лондон е постигнато споразумение за предоставяне на 832 млрд. евро на МВФ и други институции и за по-строги правила за финансовите пазари.

5

Среща на върха ЕС-САЩ в Прага. Президентът Барак Обама обсъжда финансовата криза и свързани със сигурността въпроси.

30

Министрите на здравеопазването от ЕС се срещат в Люксембург на фона на разпространението в Европа на новия грипен вирус A(H1N1).

Май

7

В Прага се провежда специална среща на върха на ЕС, посветена на справянето с последиците от икономическата криза за заетостта в Европа.

Юни

4-7

В целия Съюз се провеждат европейски избори, на които са избрани 736 европейски депутати. Общата избирателна активност е 43,2 %.

18-19

Срещата на върха на ЕС в Брюксел подготвя почвата за втори референдум за Договора от Лисабон в Ирландия.

Юли

1

Швеция поема ротационното председателство на Съвета на Европейския съюз за втори път. Приоритетите на председателството са икономическото възстановяване и изменението на климата.

14

Полският евродепутат Йежи Бузек е избран за председател на Европейския парламент.

23

Исландия кандидатства за членство в ЕС.

Август

20

Екип от наблюдатели на Европейския съюз контролира провеждането на президентски избори в Афганистан.

Септември

16

Европейският парламент одобрява номинацията на Жозе Мануел Барозу за втори петгодишен мандат като председател на Европейската комисия.

17

Неофициална среща на държавните глави от ЕС в Брюксел като подготовка за следващата среща на върха на Г-20 в Питсбърг.

24-25

Среща на върха на Г-20 в Питсбърг, Пенсилвания (САЩ). Ръководителите на най-големите икономики в света обсъждат изменението на климата и устойчивото икономическо възстановяване.

Октомври

3

Ирландия подкрепи Договора от Лисабон на втори референдум.

30

Европейският съвет обсъжда финансовата помощ за борбата на развиващите се страни срещу глобалното затопляне и се подготвя за международната конференция за изменението на климата през декември.

Ноември

9

20-та годишнина от падането на Берлинската стена

18

В Стокхолм се провежда среща на върха ЕС-Русия. Обсъждат се споразумение за ранно предупреждение при евентуални нарушения на енергийните доставки, отговора на финансовата и икономическа криза и изменението на климата.

20

На среща на Европейския съвет Херман Ван Ромпой е назначен за първия постоянен председател на Съвета на ЕС, а британският комисар по търговията Катрин Аштън – за върховен представител на Съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност.

Декември

1

Договорът от Лисабон влиза в сила.

10-11

На заседание на Европейския съвет в Брюксел е приета „Стокхолмската програма“ за периода 2010-2014 г. Тя е насочена към по-нататъшно развитие в областта на свободата, правосъдието и сигурността.

19

Подписано е Копенхагенското споразумение за климата. То е считано за стъпка към бъдещо глобално споразумение, но няма правно обвързваща сила. ЕС предложи да съкрати още повече емисиите си на въглероден диоксид, ако други страни се ангажират със същото.

22

Сърбия кандидатства за членство в ЕС.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Вижте също: 
Back to top