Evropska unija

Zgodovina Evropske unije - 2008

Zgodovina Evropske unije - 2008


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Januar

1

Slovenija je prevzela predsedstvo Sveta Evropske unije. Ciper in Malta sta uvedla evro – območje evra zajema zdaj 15 držav in 320 milijonov prebivalcev.

8

Evropsko leto medkulturnega dialoga 2008 je v Ljubljani, Sloveniji predstavil José Manuel Barroso, predsednik evropske komisije.

28

EU je v okviru evropske varnostne in obrambne politike ter v skladu z resolucijo Varnostnega Sveta ZN 1778 (2007) odobrila začetek vojaške operacije EUFOR TCHAD/RCA v vzhodnem delu Čada in severovzhodnem delu Srednjeafriške republike.

Februar

4

Politični in varnostni odbor Sveta je imenoval Pietra Feitha za posebnega predstavnika EU (PPEU) za Kosovo.

5

Visoki predstavnik Evropske unije za skupno zunanjo in varnostno politiko (SZVP) Javier SOLANA je od svetovnega združenega evropskega otroškega parlamenta (CUPW) prejel nagrado za svoje prizadevanje za mir in medsebojno razumevanje.

7

Podpredsednik Evropske komisije Günter Verheugen je oznanil začetek delovanja mreže Enterprise Europe Network, nove evropske podporne mreže za podjetja. Yves de Kerbamon je bil imenovan za vodjo misije EULEX na Kosovu.

12

Svet Evropske unije je sprejel revidirano partnerstvo za pristop Hrvaške.

16

Svet Evropske Unije je vzpostavil misijo Evropske Unije za utrditev pravne države na Kosovu – „EULEX Kosovo".

Marec

1

Androula Vassiliou je bila imenovana za članico Komisije. Nasledila je ciprskega komisarja Markosa Kyprianouja.

6

Ministrska trojka EU-ZDA je v Bruslju potekala pod vodstvom Dimitrija Rupla, slovenskega ministra za zunanje zadeve, udeležili pa so se je državna sekretarka ZDA Condoleeza Rice, visoki predstavnik EU za SZVP Javier Solanain komisarka Benita Ferrero-Waldner.

11

V Bruslju se je dvanajstič sestal Svet za sodelovanje med EU in Ukrajino.

12

Evropski parlament je praznoval 50. obletnico prvega zasedanja Evropske parlamentarne skupščine 19. marca 1958.

13-14

V Bruslju v Belgiji je potekalo zasedanje Evropskega sveta.

30

Začel je veljati nov sporazum med EU in ZDA o „odprtem nebu"; evropske in ameriške letalske družbe lahko zdaj brez omejitev letijo iz katerega koli kraja v EU v kateri koli kraj v ZDA in obratno.

April

9

Ciprskega komisarja Markosa Kyprianouja, ki je prevzel mesto zunanjega ministra v novi ciprski vladi, je na mestu komisarja za zdravje nadomestila sonarodnjakinja Androulla Vassiliou.

15

EU in Črna gora sta podpisali dvostranski sporazum o pristopu Črne gore k Svetovni trgovinski organizaciji.

23

V Tokiu na Japonskem je potekalo 17. vrhunsko srečanje med EU in Japonsko.

28

V Luxembourgu je potekalo 13. zasedanje ministrske trojke gospodarske skupnosti zahodnoafriških držav ECOWAS in Evropske unije.

Maj

16-17

V Limi, glavnem mestu Peruja, je potekalo 5. srečanje na vrhu med Evropsko unijo ter Latinsko Ameriko in Karibi.

17

V Limi, glavnem mestu Peruja, sta potekali srečanji na vrhu ministrske trojke EU in držav CARIFORUM ter ministrske trojke EU in držav Mercosur. V Ljubljani, glavnem mestu Slovenije, je potekalo zasedanje ministrske trojke EU in Nigerije.

26

V Bruslju je potekalo 18. zasedanje Skupnega sveta ter ministrov EU in držav GCC (Svet za sodelovanje arabskih zalivskih držav).

27

V Bruslju je potekalo 46. zasedanje Pridružitvenega sveta ES-Turčija. V Bruslju je potekalo 1. zasedanje Zelenortskih otokov in ministrske trojke EU.

Junij

12

Na referendumu je 53,4 % irskih volivcev glasovalo proti Lizbonski pogodbi, ki naj bi izboljšala delovanje evropskih institucij in delovne postopke.

14

V španski Zaragozi so odprli svetovno razstavo „Expo Zaragoza". Tema razstave, ki bo odprta tri mesece, je „voda in trajnostni razvoj", med njenimi najprepoznavnejšimi znamenitostmi je 80-metrski vodni stolp, ki je videti kot vodna kaplja. Na razstavi sodeluje več kot 100 držav.

17

Evropska komisija je predlagala strategijo v desetih točkah, s katero naj bi zmanjšali nezakonito priseljevanje. Z novim predlogom želi prosilcem za azil omogočiti enako zaščito po vsej Evropski uniji.

18

Evropski parlament je potrdil imenovanje Antonia Tajanija za evropskega komisarja za promet. Tajani je v Evropski komisiji nadomestil Franca Frattinija.

18-19

Evropski svet je razpravljal o prihodnosti Lizbonske pogodbe in sklenil nadaljevati postopek njene ratifikacije. Voditelji EU so mednarodno skupnost pozvali k sodelovanju pri reševanju vprašanja vedno višjih cen hrane in goriva.

Julij

1

Francija je prevzela šestmesečno predsedovanje Svetu Evropske unije. Prednostne naloge francoskega predsedstva bodo: energija in podnebne spremembe; priprava pakta o politiki priseljevanja; varnost in boj proti terorizmu; kmetijstvo in prihodnost Lizbonske pogodbe.

7-8

Svetovni voditelji so se zbrali na vrhu G8 v japonskem letovišču Tojako. Z močno podporo EU so voditelji sprejeli nove cilje za zmanjšanje emisij toplogrednih plinov.

13

Na vrhu v Parizu je bila oblikovana nova sredozemska unija. S skupnimi projekti naj bi okrepili odnose med EU in sosednjimi državami na njenem jugovzhodu.

21

Po 13 letih na begu je bil aretiran nekdanji voditelj bosanskih Srbov Radovan Karadžić. Po aretaciji so ga odvedli na sojenje pred Mednarodnim kazenskim sodiščem za nekdanjo Jugoslavijo v Haagu.

Avgust

8

Med Gruzijo in Rusijo izbruhnejo vojaški spopadi. Predsedstvo EU sodeluje pri pogajanjih o prekinitvi ognja.

September

1

Voditelji EU so na srečanju na vrhu razpravljali o oboroženih spopadih v Gruziji in obsodili Rusijo zaradi „nesorazmernega odziva".

7

Svetovno gospodarstvo je prizadela velika finančna kriza. Kako resno je stanje, je potrdila odločitev ameriške vlade, da s finančnimi sredstvi podpre hipotekarni banki Fannie Mae in Freddie Mac. V težavah se je znašlo tudi več evropskih bank.

17

Novi spletni televizijski program Evropskega parlamenta je začel oddajati: „Europarl TV" oddaja programe v več kot 20 jezikih o pomembnih vprašanjih in najnovejših dogajanjih, ki so pomembna za EU. Programi so namenjeni politikom, lobistom in študentom.

Oktober

15

Evropski svet je obravnaval finančno krizo. Evropski voditelji so zahtevali reformo finančnega sistema. Zavzeli so se za strožji mednarodni nadzor, nov svetovni sistem za „zgodnje opozarjanje" o krizi ter svetovne regulativne standarde za zagotavljanje preglednosti in odgovornosti.

22

Catherine Ashton je nadomestila Petra Mandelsona in postala nova komisarka za zunanjo trgovino.

24

Na sedmem srečanju EU–Azija (ASEM7) so med drugim podpisali izjavo o trajnostnem razvoju.

November

10

Evropski svet je potrdil skupno vojaško misijo EU za izboljšanje pomorske varnosti pred obalo Somalije. Operacija Atalanta je odgovor na vedno pogostejše napade piratov v somalijskih vodah.

14

Pogovori na vrhu EU-Rusija so bili posvečeni predvsem Gruziji, vseevropski varnosti in mednarodni finančni krizi.

16

Srečanje držav skupine G-20, na katerem so govorili o svetovni finančni krizi. Voditelji držav so se dogovorili o izvajanju reform za krepitev finančnih trgov, širitvi obvladovanja tveganja ter o tem, kako med gospodarsko krizo omogočiti lažji dostop do finančnih sredstev za države v vzponu in v razvoju.

December

12

Vrh v Bruslju: voditelji držav so se dogovorili o ukrepih za boj proti podnebnim spremembam, pomoči za gospodarstvo in odzivu na finančno krizo. Sprejeli so tudi načrt za ratifikacijo Lizbonske pogodbe na Irskem.

12

Švica se je pridružila schengenskemu območju, ki omogoča potovanje med državami članicami brez mejnih kontrol ter zagotavlja okrepljeno policijsko sodelovanje.

18

Letošnjo nagrado Saharov je Evropski parlament podelil zaprtemu kitajskemu oporečniku Hu Jiau.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Glej tudi
Back to top