Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2008

Istoria Uniunii Europene - 2008


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ianuarie

1

Slovenia preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. Odată cu adoptarea monedei unice de către Cipru şi Malta, zona euro este în prezent formată din 15 ţări, totalizând aproximativ 320 de milioane de locuitori.

8

2008 – Anul european al dialogului intercultural a fost lansat în Ljubljana, Slovenia, de către José Manuel Barroso, Preşedintele Comisiei Europene.

28

UE aprobă lansarea unei operaţiuni militare în estul Ciadului şi în nord-estul Republicii Centrafricane – „EUFOR Tchad/RCA" - în cadrul politicii europene de securitate şi apărare (PESA) şi în conformitate cu Rezoluţia 1778 (2007) a Consiliului de Securitate al Organizației Naţiunilor Unite.

Februarie

4

Comitetul politic şi de securitate din cadrul Consiliului îl numeşte pe domnul Pieter Feith în funcţia de Reprezentant Special al Uniunii Europene (RSUE) în Kosovo.

5

Javier SOLANA, Înaltul Reprezentant pentru Politica Externă şi de Securitate Comună (PESC), primeşte Premiul pentru pace din partea Children's United Parliament of the World (CUPW), pentru acţiunile sale în favoarea păcii şi bunei înţelegeri între popoare.

7

Dl Günter Verheugen, vicepreşedinte al Comisiei Europene, lansează „Enterprise Europe Network", o nouă şi puternică reţea europeană de sprijin pentru întreprinderi. Yves de Kermabon este numit în funcţia de Şef al misiunii EULEX Kosovo.

12

Consiliul Uniunii Europene adoptă un parteneriat de aderare revizuit cu Croaţia.

16

Consiliul Uniunii Europene creează misiunea UE pentru un stat de drept în Kosovo - „EULEX Kosovo".

Martie

1

Doamna Androula Vassiliou este nominalizată pentru funcţia de comisar european din partea Ciprului, în urma demisiei lui Markos Kyprianou.

6

Troica ministerială UE-SUA are loc la Bruxelles, sub preşedinţia domnului Dimitrij Rupel, ministrul afacerilor externe din Slovenia. La reuniune au participat doamna Condoleezza Rice, Secretar de Stat al SUA, domnul Javier Solana, Înalt Reprezentant al UE pentru PESC şi comisarul european Benita Ferrero-Waldner.

11

Cea de-a 12-a reuniune a Consiliului de cooperare UE-Ucraina are loc la Bruxelles.

12

Parlamentul European celebrează cea de-a 50-a aniversare a primei reuniuni a adunării parlamentare europene, desfăşurate la 19 martie 1958.

13-14

Consiliul European se întruneşte la Bruxelles, în Belgia.

30

Intră în vigoare noul acord UE-SUA privind transportul aerian, intitulat „cer deschis"; companiile aeriene europene şi americane pot efectua acum zboruri fără restricţii, din orice punct situat în UE către orice punct din SUA şi invers.

April

9

Androula Vassiliou este numită în funcţia de comisar european pentru sănătate, în urma demisiei compatriotului său Markos Kyprianou, care a părăsit Comisia pentru a prelua funcţia de ministru al Afacerilor Externe în noul guvern cipriot.

15

UE şi Muntenegru semnează un tratat bilateral de aderare la OMC.

23

Al 17-lea summit UE-Japonia se desfăşoară la Tokio (Japonia).

28

A 13-a reuniune a Troicii ministeriale ECOWAS-UE se desfăşoară la Luxemburg.

Mai

16-17

Are loc la Lima (Peru) cel de-al cincilea summit UE-America Latină şi Caraibe (ALC).

17

Au loc la Lima (Peru), summitul Troica UE-ţările CARIFORUM, precum şi summitul Troica UE–Mercosur. Are loc la Ljubljana (Slovenia) reuniunea troicii ministeriale UE – Nigeria.

26

Au loc, la Bruxelles, cel de-al 18-lea Consiliu Comun și reuniunea ministerială UE-CCG.

27

Are loc, la Bruxelles, cea de-a 46-a reuniune a Consiliului de asociere CE - Turcia. Are, la Bruxelles, prima reuniune Capul Verde–Troica ministerială a UE.

Iunie

12

Într-un referendum organizat în Irlanda, 53,4% din electorat a votat împotriva Tratatului de la Lisabona. Acest nou tratat este destinat să amelioreze funcţionarea şi metodele de lucru ale instituţiilor Uniunii Europene.

14

S-au deschis porţile expoziţiei internaţionale „Expo Zaragoza" din Spania, care se va desfăşura pe parcursul a trei luni. Tema este „apa şi dezvoltarea durabilă". Printre atracţii se numără o clădire transparentă înaltă de 80 de metri, al cărei design ne face să ne gândim la o picătură de apă. Participă peste 100 de ţări.

17

Comisia Europeană propune o strategie structurată în 10 puncte cu privire la reducerea imigrării ilegale. Strategia este însoţită de o propunere al cărei obiectiv este garantarea aceluiaşi nivel de protecţie peste tot în UE pentru persoanele care cer azil.

18

Parlamentul European validează învestirea lui Antonio Tajani în funcţia de comisar european pentru transport, în urma demisiei lui Franco Frattini.

18-19

Consiliul European discută despre viitorul Tratatului de la Lisabona şi decide continuarea procesului de ratificare. Liderii UE îndeamnă la stabilirea unei cooperări la nivel internaţional pentru abordarea creşterii preţurilor la alimente şi carburant.

Iulie

1

Franţa preia preşedinţia Consiliului UE. Printre priorităţile sale se numără: energia şi schimbările climatice, elaborarea unui pact privind politica în domeniul migraţiei, securitatea şi combaterea terorismului, precum şi agricultura şi viitorul Tratatului de la Lisabona.

7-8

Liderii mondiali se reunesc în cadrul summit-ului G8 de la Toyako (Japonia). Cu sprijinul activ al UE, aceştia aprobă un nou obiectiv pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră.

13

Un summit organizat la Paris pune bazele unei noi uniuni mediteraneene. Obiectivul constă în derularea unor proiecte comune în vederea consolidării relaţiilor dintre UE şi ţările învecinate din sud-est.

21

Fostul lider al sârbilor bosniaci, Radovan Karadžić, este arestat după 13 ani de căutări şi trimis în faţa Tribunalul Penal Internaţional pentru fosta Iugoslavie (TPI) de la Haga.

August

8

Un conflict militar izbucneşte între Georgia şi Rusia. Preşedinţia UE contribuie la negocierea unui acord de încetare a focului.

Septembrie

1

Liderii UE se reunesc în cadrul unui summit pentru a analiza consecinţele conflictului din Georgia şi pentru a condamna „reacţia disproporţionată" a Rusiei.

7

Economia mondială este lovită de o criză financiară majoră. Gravitatea situaţiei devine evidentă odată cu intervenţia guvernului american destinată să salveze de la faliment societăţile de credit ipotecar Fannie Mae şi Freddie Mac. De asemenea, mai multe bănci europene întâmpină dificultăţi.

17

Parlamentul European lansează postul de televiziune pe internet „Europarl TV". Acesta va difuza programe în peste 20 de limbi pe teme majore şi de actualitate referitoare la UE, adresându-se unui public format din responsabili politici, reprezentanţi ai grupurilor de interese şi studenţi.

Octombrie

15

Criza financiară este tema centrală dezbătută la summitul european. Liderii UE lansează un apel în favoarea revizuirii sistemului financiar, astfel încât să se prevadă o supraveghere internaţională mai atentă, un sistem global de „alertă rapidă" în caz de criză și standarde de reglementare internaţionale care să asigure transparenţă şi responsabilizare.

22

A fost confirmată numirea lui Catherine Ashton în postul de comisar pentru comerţ exterior, în locul lui Peter Mandelson.

24

Cea de-a 7-a întâlnire la nivel înalt Asia-UE (ASEM7) s-a finalizat, printre altele, cu adoptarea unei declaraţii privind dezvoltarea durabilă.

Noiembrie

10

Consiliul lansează o acţiune militară comună destinată să amelioreze securitatea în largul coastelor Somaliei. Operaţiunea Atalanta este organizată ca urmare a creșterii numărului cazurilor de nave maritime atacate de piraţi.

14

Printre temele abordate la summitul UE-Rusia s-au numărat conflictul din Georgia, securitatea paneuropeană şi criza financiară internaţională.

16

Reuniunea G-20 abordează criza financiară mondială. Liderii au convenit să aplice reforme care vor consolida pieţele financiare, vor introduce un grad ridicat de gestionare a riscului şi vor ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare să aibă acces la finanţare pe parcursul acestei crize economice.

Decembrie

12

În cadrul summitului desfăşurat la Bruxelles, se încheie un acord privind acţiunile de combatere a schimbărilor climatice, sprijinirea economiei şi depăşirea crizei financiare. De asemenea, se convine asupra unui plan privind ratificarea de către Irlanda a Tratatului de la Lisabona.

12

UE salută aderarea Elveţiei la spaţiul Schengen care, pe fondul intensificării cooperării poliţieneşti, le permite cetăţenilor să călătorească dintr-o ţară în alta fără a fi supuşi controalelor la frontiere.

18

Parlamentul European decernează premiul Sakharov disidentului chinez Hu Jia, aflat în închisoare.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Alte linkuri
Back to top