Europese Unie

De geschiedenis van de Europese Unie - 2008

De geschiedenis van de Europese Unie - 2008


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Januari

1

Slovenië neemt het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over. Cyprus en Malta voeren de euro in, zodat de eurozone nu 15 EU-landen en 320 miljoen inwoners telt.

8

Het Europees Jaar van de interculturele dialoog 2008 werd in Ljubljana, Slovenië, geopend door de voorzitter van de Europese Commissie José Manuel Barroso.

28

De EU stemt in met de militaire operatie "EUFOR Tchad/RCA" in het oosten van Tsjaad en het noordoosten van de Centraal-Afrikaanse Republiek, die plaatsvindt in het kader van het Europese veiligheids- en defensiebeleid (EVDB) in overeenstemming met resolutie 1778 (2007) van de VN-Veiligheidsraad.

Februari

4

Het Politiek en Veiligheidscomité van de Raad benoemt Pieter Feith tot speciale vertegenwoordiger van de Europese Unie (SVEU) in Kosovo.

5

Javier Solana, hoge vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid (GBVB), ontvangt de vredesprijs van het Children's United Parliament of the World (CUPW) voor zijn inzet voor de vrede en begrip.

7

Günter Verheugen, vice-voorzitter van de Europese Commissie, lanceert het Enterprise Europe Network, een nieuw en krachtig Europees netwerk ter ondersteuning van het bedrijfsleven. Yves de Kermabon wordt benoemd tot hoofd van de missie EULEX Kosovo.

12

De Raad van de Europese Unie gaat akkoord met de herziening van het toetredingpartnerschap met Kroatië.

16

De Raad van de Europese Unie stelt de rechtsstaatmissie van de Europese Unie in Kosovo in ("EULEX Kosovo").

Maart

1

Markos Kyprianou, EU-commissaris uit Cyprus, wordt vervangen door Androula Vassiliou.

6

Ministeriële trojka EU-VS in Brussel onder het voorzitterschap van Dimitrij Rupel, minister van Buitenlandse zaken van Slovenië, en bijgewoond door Condoleezza Rice, minister van Buitenlandse zaken van de VS, Javier Solana, Hoog Vertegenwoordiger voor het gemeenschappelijk buitenlands en veiligheidsbeleid van de EU, en EU-commissaris Benita Ferrero Waldner.

11

Twaalfde bijeenkomst van de Samenwerkingsraad EU-Oekraïne in Brussel.

12

Het Europees Parlement viert de 50e verjaardag van de eerste vergadering van de Europese Parlementaire Assemblee (19 maart 1958).

13-14

Europese Raad in Brussel, België.

30

De nieuwe luchtvaartovereenkomst tussen de EU en de VS "Open Skies" gaat in; Europese en Amerikaanse luchtvaartmaatschappijen kunnen nu zonder beperkingen vliegen op routes tussen de EU en de VS.

April

9

Aanstelling van de nieuwe EU-commissaris voor gezondheid, Androula Vassiliou uit Cyprus. Zij volgt haar landgenoot Markos Kyprianou op, die ontslag nam om minister van buitenlandse zaken te worden in de nieuwe Cypriotische regering.

15

De EU en Montenegro ondertekenen een bilaterale overeenkomst over de toetreding tot de Wereldhandelsorganisatie.

23

17e topontmoeting EU-Japan in Tokyo, Japan.

28

Bijeenkomst 13e ECOWAS-EU-trojka in Luxemburg.

Mei

16-17

Vijfde top van de EU met Latijns-Amerika en het Caribisch gebied (EU-LAC) in de Peruaanse hoofdstad Lima

17

Derde bijeenkomst van de EU-trojka met het Cariforum en top van de EU-trojka met de Mercosul in Lima, Peru

Bijeenkomst ministeriële trojka EU-Nigeria in de Sloveense hoofdstad Llubljana

26

18e bijeenkomst EU-Gezamenlijke Raad voor Samenwerking GCC in Brussel

27

46e vergadering Associatieraad EG-Turkije in Brussel

Eerste bijeenkomst ministeriële trojka EU-Kaapverdië in Brussel

Juni

12

Bij een referendum in Ierland stemt 53,4% van de kiezers tegen het verdrag van Lissabon, dat de instellingen en procedures van de EU moet stroomlijnen.

14

"Expo Zaragoza", een drie maanden durende tentoonstelling in Spanje, opent haar deuren. Het thema is "water en duurzame ontwikkeling" en een van trekpleisters is een 80 meter hoog doorzichtig gebouw in de vorm van een waterdruppel. Meer dan 100 landen doen mee aan deze expo.

17

De Europese Commissie komt met een voorstel voor een tienpuntenstrategie om de illegale immigratie te beperken. Een begeleidend voorstel is erop gericht asielzoekers in de hele EU dezelfde bescherming te geven.

18

Antonio Tajani krijgt de goedkeuring van het Europees Parlement voor zijn benoeming als EU-commissaris voor vervoer, ter vervanging van Franco Frattini.

18-19

De Europese Raad bespreekt de toekomst van het Verdrag van Lissabon en besluit door te gaan met het ratificatieproces. De EU-leiders dringen aan op internationale samenwerking om de stijgende voedsel- en brandstofprijzen het hoofd te bieden.

Juli

1

Frankrijk neemt het roulerend voorzitterschap van de Raad van de EU over. Enkele prioriteiten zijn: energie en klimaatverandering, de opstelling van een pact over het migratiebeleid, veiligheid en terrorismebestrijding, landbouw en de toekomst van het Verdrag van Lissabon.

7-8

De wereldleiders komen bij elkaar in Tokio, Japan, voor de top van de G8. Met actieve steun van de EU kiezen zij nieuwe doelstellingen voor de verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.

13

Tijdens een topontmoeting in Parijs wordt de nieuwe Unie voor de Middellandse Zee gepresenteerd. Met gezamenlijke projecten moet die Unie de betrekkingen tussen de EU en de zuidoostelijke buurlanden aanhalen.

21

De voormalige Bosnisch-Servische leider Radovan Karadzic wordt gearresteerd na 13 jaar voortvluchtig te zijn geweest. Hij wordt voor berechting overgebracht naar het Joegoslaviëtribunaal in Den Haag.

Augustus

8

Uitbraak van een militair conflict tussen Georgië en Rusland. De EU bemiddelt bij de onderhandelingen over een staakt-het-vuren.

September

1

EU-leiders komen bijeen om de gevechten in Georgië te bespreken. Zij veroordelen de "onevenredige reactie" van Rusland.

7

Een grote financiële crisis treft de wereldeconomie. De ernst van de situatie wordt duidelijk als de Amerikaanse overheid ingrijpt om de hypotheekbanken Fannie Mae en Freddie Mac te redden. Diverse Europese banken komen ook in de problemen.

17

Het Europees Parlement lanceert "Europarl TV": web-tv in ruim 20 talen over belangrijke onderwerpen en met het laatste nieuws over de EU. De doelgroep bestaat uit politici, lobbyisten en studenten.

Oktober

15

De Europese Raad staat in het teken van de financiële crisis. De EU-leiders dringen aan op een verregaande reorganisatie van het financiële stelsel. Zo willen zij meer internationale supervisie, een mondiaal systeem dat tijdig waarschuwt voor een dreigende crisis en wereldwijde normen voor transparantie en aansprakelijkheid.

22

Catherine Ashton volgt Peter Mandelson op als EU-commissaris voor buitenlandse handel.

24

Op de zevende vergadering Azië-Europa (ASEM7) wordt onder meer een verklaring over duurzame ontwikkeling aangenomen.

November

10

De Raad start een gezamenlijke militaire operatie van de EU om te zorgen voor meer veiligheid in de wateren voor de kust van Somalië. Operatie Atalanta is op touw gezet omdat in het gebied steeds meer schepen door piraten worden aangevallen.

14

Op de topontmoeting tussen de EU en Rusland wordt vooral gesproken over Georgië, vrede en veiligheid overal in Europa en de internationale financiële crisis.

16

Er vindt een G-20-topontmoeting plaats om de wereldwijde financiële crisis te bespreken. De leiders besluiten maatregelen te nemen om de financiële markten te helpen, de risico's beter te beheersen, en opkomende en ontwikkelingslanden toegang tot financiering te geven tijdens de recessie.

December

12

Op de top in Brussel wordt een akkoord bereikt over klimaatmaatregelen, steun aan de economie en een antwoord op de financiële crisis. Ook is er overeenstemming over een plan om Ierland in staat te stellen het Verdrag van Lissabon te ondertekenen.

12

De EU verheugt zich over de toetreding van Zwitserland tot het Schengen-gebied, waarbinnen iedereen kan reizen zonder grenscontroles, en de politiediensten nauwer samenwerken.

18

De Sacharovprijs van het Europees Parlement wordt toegekend aan de gevangen Chinese dissident Hu Jia.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Zie ook
Back to top