Európai Unió

Az Európai Unió története - 2008

Az Európai Unió története - 2008


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Január

1

Szlovénia veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségi tisztségét. Ciprus és Málta áttér az euróra; csatlakozásukat követően az euróövezet 15 uniós tagországot tömörít, ahol hozzávetőleg 320 millió lakos él.

8

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke Ljubljanában megnyitja A Kultúrák Közötti Párbeszéd Európai Éve – 2008 című rendezvénysorozatot.

28

Az EU jóváhagyja az EUFOR Tchad/RCA katonai műveletet, melyet az EU Kelet-Csádban és a Közép-afrikai Köztársaság északkeleti részén indít az európai biztonsági és védelmi politika keretében, összhangban az ENSZ Biztonsági Tanácsának 2007. évi 1778. számú határozatával.

Február

4

A Tanács Politikai és Biztonsági Bizottsága Pieter Feith holland diplomatát az EU koszovói különleges képviselőjének nevezi ki.

5

Békedíjat kap a Children's United Parliament of the World (CUPW) nevű gyermekszervezettől Javier Solana, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője a békét és a népek közötti megértést elősegítő munkásságáért.

7

Günter Verheugen, az Európai Bizottság alelnöke útjára indítja az Enterprise Europe Network nevet viselő, a vállalkozások támogatására hivatott európai hálózatot. Yves de Kermabont kinevezik az „EULEX Koszovó" misszió főnökévé.

12

Az Európai Unió Tanácsa felülvizsgált csatlakozási partnerséget fogad el Horvátországgal.

16

Az Európai Unió Tanácsa „EULEX Koszovó" néven életre hívja a Európai Unió koszovói jogállamiság-misszióját.

Március

1

Markos Kyprianou leköszönő egészségügyi biztos helyére Ciprus Androula Vassiliou-t jelöli.

6

Dimitrij Rupel szlovén külügyminiszter elnökletével ülést tart Brüsszelben az EU–USA miniszteri trojka. Az ülésen részt vesz Condoleezza Rice amerikai külügyminiszter, Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője és Benita Ferrero-Waldner külügyi biztos.

11

Az EU–Ukrajna Együttműködési Tanács 12. ülése Brüsszelben.

12

50. születésnapját ünnepli az Európai Parlament. Az intézmény Európai Parlamenti Közgyűlés néven 1958. március 19 én tartotta első ülését.

13-14

Az Európai Tanács ülése Brüsszelben.

30

Hatályba lép az új EU–USA „nyitott égbolt" légiközlekedési megállapodás – az európai és az amerikai légitársaságok gépei ettől kezdve szabadon közlekedhetnek az EU és az USA bármely két pontja között.

Április

9

Az új ciprusi kormány külügyminiszteri posztjára jelölt és ezért leköszönő Markos Kyprianou lemondását követően az ugyancsak ciprusi állampolgárságú Androulla Vassziliou-t kinevezik az Európai Unió új egészségügyi biztosává.

15

Az Európai Unió és Montenegró bilaterális WTO-csatlakozási megállapodást ír alá.

23

17. EU–Japán csúcstalálkozó Tokióban.

28

13. ECOWAS–EU miniszteri trojkaülés Luxembourgban.

Május

16-17

Peru fővárosában, Limában megrendezik az 5. EU–Latin-Amerika–Karib-térség csúcstalálkozót.

17

Peru fővárosa, Lima ad otthont a CARIFORUM–EU-trojka 3. ülésének és a Mercosur–EU-trojka csúcstalálkozónak. A Nigéria–EU miniszteri trojka ülést tart Szlovénia fővárosában, Ljubljanában.

26

18. EU–GCC Vegyes Tanács és miniszteri értekezlet Brüsszelben.

27

Brüsszelben megrendezik az EK–Törökország Társulási Tanács 46. ülését. A Zöld-foki-szigetek–EU miniszteri trojka első ülését tartja Brüsszelben.

Június

12

Népszavazást tartottak Írországban a Lisszaboni Szerződésről. A szavazók 53,4%-a elutasította az uniós intézmények munkájának és munkamódszereinek hatékonyabbá tételére hivatott szerződést.

14

Megnyílt az „Expo Zaragoza" elnevezésű nemzetközi világkiállítás. A három hónapig tartó esemény témája a víz és a fenntartható fejlődés. A látványosságok egyike egy vízcsepp alakúra tervezett 80 méteres átlátszó épület. A rendezvényen több mint száz ország vesz részt.

17

Az Európai Bizottság 10 pontból álló stratégiát terjesztett elő az illegális bevándorlás megfékezésére. A dokumentummal együtt javaslatot tett közzé, mellyel azt szeretné biztosítani, hogy a menedékkérők azonos szintű védelmet élvezzenek az EU teljes területén.

18

Az Európai Parlament jóváhagyja Antonio Tajani közlekedési biztosi kinevezését. Tajanit Franco Frattini biztos visszalépése után Olaszország jelölte a Bizottságba.

18-19

Az Európai Tanács megvitatta a Lisszaboni Szerződés jövőjét, és a ratifikációs folyamat folytatása mellett döntött. Az Európai Unió vezetői nemzetközi együttműködést sürgettek az emelkedő élelmiszer- és olajárak problémájának megoldására.

Július

1

Franciaország veszi át az EU soros elnökségének tisztjét. A francia elnökség prioritásai: energia és éghajlatváltozás; a bevándorlási politikával kapcsolatos megegyezés kidolgozása; biztonság és terrorizmus elleni harc; agrárpolitika; a Lisszaboni Szerződés jövője.

7-8

G8-csúcstalálkozó a japán Toyakóban. Az EU aktív támogatásával a résztvevők új kibocsátáscsökkentési célt határoznak meg.

13

Párizsi csúcstalálkozójukon az EU és a Földközi-tenger menten fekvő államok új mediterrán unió létrehozásáról állapodnak meg. A közös projektek célja az EU és déli, illetve délkeleti szomszédjai közötti kapcsolatok erősítése.

21

A szerb hatóságok letartóztatják a 13 éve szökésben lévő, háborús bűnökkel vádolt volt boszniai szerb vezetőt, Radovan Karadžićot. Július 30‑án a szerb hatóságok Karadžićot átadják az egykori Jugoszlávia területén elkövetett háborús bűncselekményeket vizsgáló hágai Nemzetközi Törvényszéknek.

Augusztus

8

Katonai konfliktus robban ki Grúzia és Oroszország között. A felek az Európai Unió elnökségének segítségével fegyverszüneti megállapodást kötnek.

Szeptember

1

Az Európai Tanács rendkívüli ülés keretében vitatja meg a grúziai válsággal kapcsolatos kérdéseket, és elítéli az aránytalan mértékű orosz katonai fellépést.

7

Súlyos pénzügyi válság bontakozik ki az Egyesült Államokban. A helyzet komolysága akkor válik nyilvánvalóvá, amikor az amerikai kormány beavatkozik, hogy átvegye a Fannie Mae és Freddie Mac jelzálog-hitelintézetek felügyeletét. A válság számos európai bankot is súlyosan érint.

17

Az Európai Parlament internetes tévécsatornát indít. Az „Europarl TV" programjai több mint 20 nyelven tájékoztatnak az EU-t érintő legfontosabb témakörökről és legfrissebb hírekről. Az adás többek között a politikai döntéshozókhoz, az érdekvédelmi szervezetekhez és a diákokhoz szól.

Október

15

A pénzügyi válság témája áll az Európai Tanács ülésének középpontjában. Az uniós tagállamok vezetői a pénzügyi rendszer felülvizsgálatát szorgalmazzák. Ezen belül fontosnak tartják a nemzetközi felügyelet megerősítését, egy globális válság-előrejelző rendszer kiépítését és az átláthatóságot és elszámoltathatóságot biztosító világszintű előírások bevezetését.

22

Az Európai Parlament jóváhagyta Catherine Ashton jelölését az Európai Bizottság külkereskedelmi biztosának tisztségére. A politikus Peter Mandelsont követi a poszton.

24

A hetedik Ázsia–EU találkozó egyik eredményeként a felek nyilatkozatot fogadtak el a fenntartható fejlődésről.

November

10

A Tanács közös uniós katonai akciót indít a szomáliai partok menti tengeri biztonság fokozására. Az Atalanta hadműveletre azért van szükség, mert az utóbbi időben egyre több hajót ér kalóztámadás a térségben.

14

Az EU–Oroszország csúcstalálkozón Grúzia, a páneurópai biztonság és a nemzetközi pénzügyi válság áll a megbeszélések középpontjában.

16

Összeült a húsz fejlett és feltörekvő országot tömörítő G–20 csoport, hogy megvitassa a globális pénzügyi válság problémáját. A találkozón az országok vezetői abban állapodnak meg, hogy reformokat hajtanak végre a pénzügyi piacok megerősítésére, a kockázatkezelésre nagyobb hangsúlyt fektetnek, és segítik a feltörekvő és a fejlődő országok finanszírozáshoz jutását a gazdasági visszaesés ideje alatt.

December

12

Brüsszeli csúcstalálkozó: megállapodás születik az éghajlatváltozás megfékezését célzó fellépésről, a gazdaság támogatásáról és a pénzügyi válság kezeléséről, valamint arról, hogy Írországnak milyen lépéseket kell tennie a Lisszaboni Szerződés ratifikációja érdekében.

12

Svájc is csatlakozik a schengeni övezethez, amely lehetővé teszi, hogy az utazók a térségen belül ellenőrzés nélkül kelhessenek át az országhatárokon, ugyanakkor fokozott rendőrségi együttműködést biztosít a térség tagállamai számára.

18

Az Európai Parlament Szaharov-díját a bebörtönzött kínai Hu Csia emberjogi aktivista kapja.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Kapcsolódó weboldalak
Back to top