Europska unija

Povijest Europske unije - 2008.

Povijest Europske unije - 2008.


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Siječanj

1.

Slovenija preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije.
Cipar i Malta uvode euro; europodručje obuhvaća 15 država članica i oko 320 milijuna stanovnika.

8.

U Ljubljani (Slovenija) predsjednik Europske komisije José Manuel Barroso proglasio je 2008. europskom godinom međukulturalnog dijaloga.

28.

EU odobrava pokretanje vojne operacije u istočnom Čadu i sjeveroistočnoj Srednjoafričkoj Republici „EUFOR Tchad/RCA“ u okviru europske sigurnosne i obrambene politike (ESOP) i u skladu s Rezolucijom 1778 (2007) Vijeća sigurnosti UN-a.

Veljača

4.

Politički i sigurnosni odbor Vijeća imenuje Pietera Feitha posebnim predstavnikom EU-a za Kosovo.

5.

Visokom predstavniku Europske unije za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani dodijeljena mirovna nagrada Ujedinjenog svjetskog dječjeg parlamenta za promicanje mira i međusobnog razumijevanja.

7.

Potpredsjednik Europske komisije Günter Verheugen predstavlja Enterprise Europe Network, novu i učinkovitu europsku mrežu za podršku poduzetnicima.
Yves de Kermabon imenovan voditeljem misije EULEX Kosovo.

12.

Vijeće Europske unije prihvaća reviziju partnerstva za pristupanje Hrvatske.

16.

Vijeće Europske unije uspostavlja na Kosovu misiju EU-a za provedbu vladavine prava „EULEX Kosovo“.

Ožujak

1.

Androula Vassiliou nominirana da zamijeni ciparskog povjerenika Markosa Kyprianoua koji odstupa s dužnosti.

6.

Ministarska trojka EU-a i SAD-a sastaje se u Bruxellesu pod predsjedanjem slovenskog ministra za vanjske poslove Dimitrija Rupela; u sastanku sudjeluju američka državna tajnica Condoleeza Rice, visoki predstavnik EU-a za zajedničku vanjsku i sigurnosnu politiku Javier Solana i povjerenica Benita Ferrero-Waldner.

11.

Dvanaesti sastanak Vijeća za suradnju Europske unije i Ukrajine održan u Bruxellesu.

12.

Europski parlament slavi 50. godišnjicu prvog zasjedanja Europske parlamentarne skupštine 19. ožujka 1958.

13. – 14.

Sastanak Europskog vijeća u Bruxellesu (Belgija).

30.

Na snagu stupa novi sporazum između EU-a i SAD-a o otvorenom nebu: europski i američki zračni prijevoznici mogu letjeti bez ograničenja iz bilo kojeg mjesta u EU-u u bilo koje mjesto u SAD-u i obrnuto.

Travanj

9.

Androula Vassiliou imenovana novom povjerenicom za zdravstvo nakon što je njezin prethodnik Markos Kyprianou podnio ostavku kako bi preuzeo dužnost ministra vanjskih poslova u novoj ciparskoj vladi.

15.

EU i Crna Gora potpisuju dvostrani sporazum o pristupanju Crne Gore Svjetskoj trgovinskoj organizaciji (WTO).

23.

Sedamnaesti sastanak na vrhu Europske unije i Japana održan u Tokiju (Japan).

28.

Trinaesti sastanak ministarske trojke ECOWAS-a i EU-a održan u Luxembourgu.

Svibanj

16. – 17.

Peti sastanak na vrhu Europske unije, Latinske Amerike i karipskih zemalja održan u Limi (Peru).

17.

Treći sastanak na vrhu CARIFORUM-a i EU-ove trojke te sastanak na vrhu Mercosura i EU-ove trojke održani u Limi (Peru).
Sastanak ministarske trojke Europske unije i Nigerije održan u Ljubljani (Slovenija).

26.

Osamnaesti sastanak Zajedničkog vijeća Zaljevskih zemalja i Europske unije te ministarski sastanak održani u Bruxellesu.

27.

U Bruxellesu održan 46. sastanak Vijeća za pridruživanje između EZ-a i Turske.
Prvi sastanak ministarske trojke EU-a i Kabo Verdea održan u Bruxellesu.

28.

Europski gospodarski i socijalni odbor (EGSO) posebnom svečanom plenarnom sjednicom proslavio 50. godišnjicu.

Lipanj

12.

Na referendumu u Irskoj 53,4 % glasača protiv Ugovora iz Lisabona kojim se želi poboljšati organizacija EU-ovih institucija i unaprijediti metode rada.

14.

U Španjolskoj se otvara tromjesečna međunarodna izložba „Expo Zaragoza“. Tema izložbe su voda i održivi razvoj; među atrakcijama i prozirna zgrada u obliku kapljice vode visoka 80 metara. Sudjeluje više od 100 zemalja.

17.

Europska komisija predlaže strategiju u deset točaka usmjerenu na smanjenje nezakonitog doseljavanja. U pratećem prijedlogu želi se tražiteljima azila osigurati jednaka razina zaštite na cjelokupnom području EU-a.

18.

Europski parlament odobrio novog povjerenika za promet Antonija Tajanija koji zamjenjuje Franca Frattinija.

18. – 19.

Europsko vijeće raspravlja o budućnosti Ugovora iz Lisabona i odlučuje nastaviti postupak ratifikacije. Europski čelnici snažno se zalažu za međunarodnu suradnju u rješavanju pitanja vezanih uz rastuće cijene hrane i goriva.

Srpanj

1.

Francuska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije. Među prioritetima su pitanja vezana uz energiju i klimatske promjene, sastavljanje nacrta o paktu o migracijskoj politici, sigurnost i borbu protiv terorizma, poljoprivredu te budućnost Ugovora iz Lisabona.

7. – 8.

Svjetski čelnici susreću se na sastanku na vrhu G8 u Toyaku (Japan). Uz aktivnu podršku EU-a zalažu se za nove ciljeve u smanjenju emisija stakleničkih plinova.

13.

Pariškim sastankom na vrhu pokrenuta nova Mediteranska unija. Zajedničkim projektom želi se ojačati odnose između EU-a i susjednih jugoistočnih zemalja.

21.

Bivši vođa bosanskih Srba Radovan Karadžić uhićen nakon trinaest godina bijega. Predan je radi suđenja Međunarodnom kaznenom sudu za bivšu Jugoslaviju u Hagu.

Kolovoz

8.

Izbija vojni sukob između Gruzije i Rusije. Predsjedništvo EU-a posreduje pri postizanju dogovora o primirju.

Rujan

1.

Čelnici EU-a na sastanku na vrhu raspravljaju o borbama u Gruziji i osuđuju „nerazmjernu reakciju“ Rusije.

7.

Teška financijska kriza pogađa svjetsko gospodarstvo. Ozbiljnost situacije ogleda se u činjenici da američka vlada poduzima mjere za spas hipotekarnih banaka Fannie Mae i Freddie Mac. S teškoćama se suočavaju i neke europske banke.

17.

Europski parlament pokreće uslugu internetske televizije Europarl TV s programima na više od dvadeset jezika o važnim pitanjima i novostima vezanima uz EU.

Listopad

15.

Sastanak Europskog vijeća u znaku financijske krize. Čelnici EU-a pozivaju na cjelovitu reformu financijskog sustava i zahtijevaju jači međunarodni nadzor, primjenu globalnog sustava ranog upozoravanja i uvođenje globalnih regulatornih standarda kako bi se osigurala transparentnost i odgovornost.

22.

Catherine Ashton potvrđena kao nova povjerenica za vanjsku trgovinu; zamjenjuje Petera Mandelsona.

24.

Sedmi sastanak Azije i EU-a (ASEM7) zaključen, među ostalim, deklaracijom o održivom razvoju.

Studeni

10.

Vijeće pokrenulo zajedničku vojnu akciju EU-a radi poboljšanja pomorske sigurnosti ispred somalijske obale. Operacijom „Atlanta“ odgovara se na rastući broj gusarskih napada na brodove.

14.

Razgovori u okviru sastanka na vrhu Europske unije i Rusije usredotočeni na Gruziju, paneuropsku sigurnost i međunarodnu financijsku krizu.

16.

Na sastanku G20 raspravlja se o globalnoj financijskoj krizi. Čelnici se slažu oko provedbe reformi kojima će se ojačati financijska tržišta, uvesti djelotvornije upravljanje rizikom te olakšati rastućim gospodarstvima i zemljama u razvoju pristup kapitalu tijekom gospodarske krize.

Prosinac

12.

Na sastanku na vrhu u Bruxellesu postignuti dogovori o djelovanju vezanom uz klimatska pitanja, potpori za gospodarstvo i odgovoru na financijsku krizu. Dogovoren plan o irskoj ratifikaciji Ugovora iz Lisabona.

12.

EU pozdravlja ulazak Švicarske u Schengenski prostor, čime je putnicima između dviju država omogućen prelazak granice bez graničnih kontrola, ali i bliža policijska suradnja.

18.

Nagrada Saharov Europskog parlamenta dodijeljena zatvorenom kineskom disidentu Huu Jiau.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Vidi također
Back to top