Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2008

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2008


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ιανουάριος

1

Η Σλοβενία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η Κύπρος και η Μάλτα υιοθετούν το ευρώ και έτσι ο αριθμός των χωρών μελών της ευρωζώνης αυξάνεται σε 15 και των Ευρωπαίων πολιτών που χρησιμοποιούν το ευρώ σε 320 εκατομμύρια περίπου.

8

Το Ευρωπαϊκό Έτος Διαπολιτισμικού Διαλόγου 2008 θα ανοίξει στη Λιουμπλιάνα, Σλοβενία, από τον Πρόεδρο της Επιτροπής José Manuel Barroso.

28

Η ΕΕ εγκρίνει την έναρξη στρατιωτικής επιχείρησης στο ανατολικό Τσάντ και στη βορειοανατολική Κεντροαφρικανική Δημοκρατία ("EUFOR Tchad/RCA") στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ) και σύμφωνα με την απόφαση αριθ. 1778 (2007) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

Φεβρουάριος

4

Η Επιτροπή Πολιτικής και Ασφάλειας του Συμβουλίου διορίζει τον Pieter Feith ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ για το Κοσσυφοπέδιο.

5

Ο Χαβιέ ΣΟΛΑΝΑ, ΄Υπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας (ΚΕΠΠΑ), βραβεύεται με το βραβείο ειρήνης από το Κοινοβούλιο των παιδιών του κόσμου (CUPW) για το έργο του στην προαγωγή της ειρήνης και της αμοιβαίας κατανόησης.

7

Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Günter Verheugen, εγκαινιάζει το δίκτυο «Enterprise Europe Network», ένα νέο και ισχυρό ευρωπαϊκό δίκτυο στήριξης των επιχειρήσεων. Ο Yves de Kermabon διορίζεται αρχηγός της αποστολής EULEX στο Κοσσυφοπέδιο.

12

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης εγκρίνει αναθεωρημένη εταιρική σχέση προσχώρησης με την Κροατία.

16

Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης δημιουργεί την Αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επιβολή του κράτους δικαίου στο Κοσσυφοπέδιο - "EULEX Kosovo".

Μάρτιος

1

Η Ανδρούλλα Βασιλείου διαδέχεται τον απερχόμενο Επίτροπο της Κύπρου Μάρκο Κυπριανού.

6

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες συνάντηση της υπουργικής τρόικας ΕΕ-ΗΠΑ, υπό την προεδρία του Dimitrij Rupel, Υπουργού εξωτερικών της Σλοβενίας, και παρουσία της Κοντολίζα Ράις, Υπουργού εξωτερικών των ΗΠΑ, του Χαβιέ Σολάνα, Ύπατου εκπροσώπου της ΕΕ για την ΚΕΠΠΑ, και της Επιτρόπου Μπενίτα Φερέρο-Βάλντνερ.

11

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες το 12ο Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας.

12

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο γιορτάζει την 50ή επέτειο από την πρώτη συνεδρίαση της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης που πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο στις 19 Μαρτίου 1958.

13-14

Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στις Βρυξέλλες.

30

Τίθεται σε ισχύ η νέα συμφωνία ΕΕ-ΗΠΑ «Ανοικτοί ουρανοί» για τις αεροπορικές μεταφορές• οι ευρωπαϊκές και αμερικανικές αεροπορικές εταιρείες θα μπορούν πλέον να πετούν χωρίς περιορισμούς από οποιοδήποτε σημείο της ΕΕ προς οποιοδήποτε σημείο των ΗΠΑ, και αντιστρόφως.

Απρίλιος

9

Η κ. Ανδρούλλα Βασιλείου διορίσθηκε Επίτροπος αρμόδια για θέματα Υγείας μετά την παραίτηση του κ. Μάρκου Κυπριανού ο οποίος ανέλαβε καθήκοντα υπουργού Εξωτερικών στη νέα κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

15

Η ΕΕ και το Μαυροβούνιο υπογράφουν διμερή συμφωνία προσχώρησης στον ΠΟΕ.

23

Πραγματοποιείται στο Τόκιο η 17η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ιαπωνίας.

28

Πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο η 13η συνεδρίαση της υπουργικής τρόικας Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) – ΕΕ.

Μάιος

16-17

Πραγματοποιείται στη Λίμα του Περού η πέμπτη σύνοδος κορυφής Ευρωπαϊκής Ένωσης-Λατινικής Αμερικής και Καραϊβικής (ΕΕ-ΛΑΚ).

17

Πραγματοποιούνται στη Λίμα του Περού η τρίτη σύνοδος κορυφής μεταξύ CARIFORUM και τρόικας της ΕΕ και η σύνοδος κορυφής μεταξύ Mercosur και τρόικας της ΕΕ. Πραγματοποιείται στη Λουμπλιάνα της Σλοβενίας συνεδρίαση μεταξύ Νιγηρίας και υπουργικής τρόικας της ΕΕ.

26

Πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες το 18ο Μικτό Συμβούλιο και η υπουργική σύνοδος μεταξύ ΕΕ και Χωρών του Κόλπου.

27

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η 46η συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης ΕΚ-Τουρκίας. Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η πρώτη συνεδρίαση μεταξύ Πράσινου Ακρωτηρίου και υπουργικής τρόικας της ΕΕ.

Ιουνίου

12

Σε δημοψήφισμα που πραγματοποιήθηκε στην Ιρλανδία , το 53,4% των εκλογέων ψήφισαν κατά της Συνθήκης της Λισαβόνας, η οποία αποσκοπεί στη βελτίωση της αποτελεσματικότητας και των μεθόδων εργασίας των οργάνων της ΕΕ.

14

Εγκαίνια στην Ισπανία της διεθνούς έκθεσης 'Expo Zaragoza' με θέμα ‘Νερό και βιώσιμη ανάπτυξη’. Η έκθεση θα διαρκέσει τρεις μήνες και ανάμεσα στα αξιοθέατα είναι ένα διαφανές κτήριο ύψους 80 μέτρων το οποίο έχει σχήμα σταγόνας νερού. Οι συμμετέχουσες χώρες ξεπερνούν τις 100.

17

Στρατηγική δέκα σημείων για την καταπολέμηση της λαθρομετανάστευσης προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Μια συνοδευτική πρόταση στοχεύει να διασφαλίσει το ίδιο επίπεδο προστασίας για τους αιτούντες άσυλο σε οποιαδήποτε χώρα της ΕΕ.

18

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τον διορισμό του Αντόνιο Ταγιάνι ως Επιτρόπου Μεταφορών της ΕΕ, σε αντικατάσταση του Φράνκο Φρατίνι.

18-19

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο συζητά το μέλλον της Συνθήκης της Λισαβόνας και αποφασίζει να συνεχιστεί η διαδικασία κύρωσής της. Οι ηγέτες της ΕΕ κάνουν έκκληση για διεθνή συνεργασία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η άνοδος των τιμών τροφίμων και καυσίμων.

Ιούλιος

1

Η Γαλλία αναλαμβάνει την εκ περιτροπής προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ. Στις προτεραιότητές της περιλαμβάνονται η ενέργεια και η αλλαγή του κλίματος, η σύνταξη συμφώνου για τη μεταναστευτική πολιτική, η ασφάλεια και η καταπολέμηση της τρομοκρατίας, η γεωργία και το μέλλον της Συνθήκης της Λισαβόνας.

7-8

Οι ηγέτες του κόσμου συναντώνται στο πλαίσιο της συνόδου κορυφής της G8 στο Τογιάκο της Ιαπωνίας και με την ενεργό υποστήριξη της ΕΕ εγκρίνουν ένα νέο στόχο για μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου.

13

Σε σύνοδο κορυφής στο Παρίσι δίνεται το εναρκτήριο λάκτισμα για μια νέα μεσογειακή ένωση. Κοινά σχέδια προορίζονται να ισχυροποιήσουν τις σχέσεις μεταξύ της ΕΕ και των γειτόνων της στα νοτιοανατολικά της ηπείρου.

21

Ο πρώην πρόεδρος των Σερβοβοσνίων Ράντοβαν Κάρατζιτς συλλαμβάνεται μετά από 13 χρόνια καταδίωξης και παραπέμπεται σε δίκη ενώπιον του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου για την πρώην Γιουγκοσλαβία στη Χάγη.

Αύγουστος

8

Στρατιωτική σύρραξη μεταξύ της Γεωργίας και της Ρωσίας. Η προεδρία της ΕΕ βοηθά στη διαπραγμάτευση κατάπαυσης του πυρός.

Σεπτέμβριος

1

Οι ηγέτες της ΕΕ συναντώνται για να συζητήσουν τον πόλεμο στη Γεωργία και να καταδικάσουν τη «δυσανάλογη αντίδραση» της Ρωσίας.

7

Σοβαρή χρηματοπιστωτική κρίση πλήττει την παγκόσμια οικονομία. Τη σοβαρότητα της κατάστασης υπογραμμίζει η απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να παρέμβει για να στηρίξει τους οργανισμούς αναχρηματοδότησης ενυπόθηκων δανείων Fannie Mae και Freddie Mac. Πολλές ευρωπαϊκές τράπεζες αντιμετωπίζουν επίσης δυσκολίες.

17

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκαινιάζει τη διαδικτυακή τηλεόραση 'Europarl TV'. Το κανάλι αυτό, που θα μεταδίδει προγράμματα σε περισσότερες από 20 γλώσσες σχετικά με σημαντικά ζητήματα και θέματα επικαιρότητας που αφορούν την ΕΕ, απευθύνεται σε πολιτικούς παράγοντες, εκπροσώπους συμφερόντων (λομπίστες) και μαθητές.

Οκτώβριος

15

Η χρηματοπιστωτική κρίση αποτέλεσε το κυρίαρχο θέμα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες κάνουν έκκληση για πλήρη αναμόρφωση του χρηματοπιστωτικού συστήματος, η οποία θα περιλαμβάνει μεγαλύτερη διεθνή εποπτεία, ένα παγκόσμιο σύστημα "έγκαιρης προειδοποίησης" για επερχόμενες κρίσεις και παγκόσμια ρυθμιστικά πρότυπα που θα διασφαλίζουν διαφάνεια και λογοδοσία.

22

Η βαρόνη Κάθριν Άστον διορίζεται ως νέα Επίτροπος εξωτερικού εμπορίου, σε αντικατάσταση του Πίτερ Μάντελσον.

24

Η έβδομη συνάντηση ΕΕ-Ασίας (ASEM7) οδήγησε, μεταξύ άλλων, στη διακήρυξη για τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Nοέμβριος

10

Το Συμβούλιο ξεκινά κοινή ευρωπαϊκή στρατιωτική επιχείρηση με στόχο να βελτιώσει τη θαλάσσια ασφάλεια στα ανοικτά των ακτών της Σομαλίας. Η επιχείρηση Atalanta αποφασίστηκε μετά από την αύξηση των πειρατικών επιθέσεων σε πλοία.

14

Οι συζητήσεις κατά τη διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στράφηκαν γύρω από το ζήτημα της Γεωργίας, την πανευρωπαϊκή ασφάλεια και τη χρηματοπιστωτική κρίση.

16

Πραγματοποιείται συνάντηση της ομάδας G-20 με θέμα την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση. Οι ηγέτες συμφωνούν να εφαρμόσουν μεταρρυθμίσεις που θα τονώσουν τις χρηματαγορές, θα καθιερώσουν αυστηρότερα μέτρα διαχείρισης των κινδύνων και θα βοηθήσουν τις αναδυόμενες οικονομίες και τις αναπτυσσόμενες χώρες να έχουν πρόσβαση σε χρηματοδότηση κατά τη διάρκεια της οικονομικής κρίσης.

Δεκέμβριος

12

Σύνοδος κορυφής Βρυξελλών: επιτεύχθηκε συμφωνία για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, τη στήριξη της οικονομίας και την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. Εγκρίθηκε σχέδιο για την κύρωση της Συνθήκης της Λισαβόνας από την Ιρλανδία.

12

Η ΕΕ καλωσορίζει την Ελβετία στη ζώνη του Σένγκεν όπου οι πολίτες μπορούν να ταξιδεύουν χωρίς συνοριακούς ελέγχους και ταυτόχρονα εξασφαλίζεται καλύτερη συνεργασία μεταξύ των αστυνομικών αρχών των χωρών που τον απαρτίζουν.

18

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ στον Κινέζο ακτιβιστή Χου Ζία που βρίσκεται στη φυλακή.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Back to top