Европейски съюз

Историята на Европейския съюз - 2008 r.

Историята на Европейския съюз - 2008 r.


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Януари

1

Словения поема председателството на Съвета на Европейския съюз. Кипър и Малта приемат еврото и така страните в еврозоната стават 15, с население от около 320 милиона души.

8

Председателят на Комисията Жозе Мануел Барозу открива Европейската година на междукултурния диалог през 2008 г. в Любляна, Словения.

28

ЕС одобрява старта на военна операция в източен Чад и североизточна Централноафриканска република – „EUFOR Tchad/RCA" в рамките на Европейската политика за сигурност и отбрана (ЕПСО) и съгласно резолюция 1778 (2007) на Съвета за сигурност на ООН.

Февруари

4

Комитетът по политика и сигурност на Съвета назначава Питър Фейт за специален представител на ЕС (EUSR) за Косово.

5

Хавиер Солана, върховният представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурност, е удостоен с Наградата за мир на Обединения световен детски парламент (CUPW) за дейността му в подкрепа на мира и взаимноторазбирателство.

7

Заместник-председателят на Европейската комисия Гюнтер Ферхойген официално обявява началото на „Enterprise Europe Network" – нова и мощна мрежа на европейско равнище за подпомагане на предприятия. Ив дьо Кермабон е назначен за ръководител на мисията EULEX в Косово.

12

Съветът на Европейския съюз приема ревизирано партньорство за присъединяване с Хърватия.

16

Съветът на Европейския съюз разполага мисия на ЕС за върховенство на закона в Косово – „EULEX Косово".

Март

1

Андрула Василиу е номинирана за наследник на напускащия комисар Маркос Киприану (от Кипър).

6

В Брюксел заседава министерската тройка ЕС-САЩ под председателството на министъра на външните работи на Словения Димитрий Рупел, с участието на държавния секретар на САЩ Кондълиза Райс, Хавиер Солана, върховен представител на ЕС за общата външна политика и политиката на сигурност, и на комисар Бенита Фереро-Валднер.

11

В Брюксел се провежда 12-та среща на Съвета за сътрудничество ЕС-Украйна.

12

Европейският парламент отбелязва 50-та годишнина от първото заседание на Европейската парламентарна асамблея на 19 март 1958 г.

13-14

В Брюксел, Белгия, се провежда Европейски съвет.

30

Влиза в сила новото споразумение за въздушен транспорт между ЕС и САЩ „Открито небе"; европейските и американските авиокомпании могат да летят без ограничения от която и да е точка до която и да е точка в ЕС и САЩ.

Април

9

Андрула Василиу е назначена за комисар по здравеопазването след оставката на своя сънародник Маркос Киприану, който напуска, за да поеме поста министър на външните работи в новото правителство на Кипър.

15

ЕС и Черна гора подписват двустранно споразумение за присъединяване към СТО.

23

В Токио, Япония, се провежда 17-та среща на върха ЕС-Япония.

28

В Люксембург се провежда 13-та среща на министерската тройка на Икономическата общност на западноафриканските държави (ECOWAS) – ЕС.

Май

16-17

Петата среща на върха между Европейския съюз и Латинска Америка и Карибите се състои в Лима, Перу.

17

Третите срещи на върха между тройката на ЕС и CARIFORUM и Меркосур се провеждат в Лима,Перу. В Любляна, Словения, се провежда среща между Нигерия и министерската тройка на ЕС.

26

В Брюксел се състои 18-ти Съвместен съвет ЕС – Съвет за сътрудничество в Персийския залив.

27

46-та среща на Съвета за асоцииране ЕС –Турция се провежда в Брюксел. Първа среща между Кабо Верде и министерската тройка на ЕС се състои в Брюксел.

юни

12

На референдум в Ирландия 53,4% от гласоподавателите гласуват срещу Договора от Лисабон, чиято цел е да оптимизира институциите и работните методи на ЕС.

14

Тримесечното международно изложение „Expo Zaragoza" отваря врати в Испания. Темата е „Вода и устойчиво развитие", а сред експонатите e 80-метрова прозрачна сграда, проектирана да изглежда като капка вода. Участват повече от 100 страни.

17

Европейската комисия предлага стратегия, състояща се от десет точки, за намаляване на нелегалната имиграция. Съпътстващо предложение цели да предостави на хората, търсещи убежище, еднакво ниво на защита, където и да се намират в ЕС.

18

Антонио Таяни е одобрен от Европейския парламент за комисар на ЕС по транспорта, заменяйки Франко Фратини.

18-19

Европейският съвет обсъжда бъдещето на Договора от Лисабон и решава да продължи процеса на ратификация. Лидерите на ЕС призовават за международно сътрудничество за справяне с растящите цени на храните и горивата.

Юли

1

Франция поема ротационното председателство на Съвета на ЕС. Приоритетите са енергия и изменение на климата, съставяне на пакт за миграционната политика, сигурност и борба с тероризма, селско стопанство и бъдеще на Договора от Лисабон.

7-8

Среща на върха на световните лидери от Г-8 в Тояко, Япония. С активната подкрепа на ЕС те одобряват нова цел за намаляване на емисиите на парникови газове.

13

Среща на върха в Париж дава началото на нов Средиземноморски съюз. Съвместни проекти ще укрепват отношенията между страните от ЕС и техните съседи на югоизток.

21

Бившият лидер на босненските сърби Радован Караджич е арестуван след 13-годишно укриване. Той е изпратен на съд в Международния наказателен трибунал за бивша Югославия в Хага.

Август

8

Между Грузия и Русия избухва военен конфликт. Председателството на ЕС помага за договаряне на спиране на огъня.

Септември

1

Лидерите на ЕС се събират на среща на върха да обсъдят сраженията в Грузия и осъждат „несъразмерната реакция" на Русия.

7

Голяма финансова криза поразява световната икономика. Сериозността на ситуацията е подчертана, когато правителството на САЩ се намесва и оказва подкрепа на ипотечните банки „Фани Мей" и „Фреди Мак". Няколко европейски банки също изпитват трудности.

17

Европейският парламент стартира уеб телевизията „Europarl TV", която предлага на повече от 20 езика програми, посветени на най-важните въпроси и последните новини, свързани с ЕС. Целевата аудитория включва политически дейци, лобисти и студенти.

Октомври

15

Финансовата криза е в центъра на вниманието на Европейския съвет. Лидерите на ЕС призовават за промяна на финансовата система, включваща повече международен контрол, световна система за „ранно предупреждение" за кризи и световни регулаторни стандарти за гарантиране на прозрачност и отчетност.

22

Катрин Аштън е утвърдена за нов комисар по международната търговия на мястото на Питър Манделсън.

24

Сред резултатите от седмата среща Азия-ЕС (ASEM7) e и декларация за устойчиво развитие.

Ноември

10

Съветът дава начало на съвместна военна операция на ЕС за повишаване на морската сигурност по крайбрежието на Сомалия. Операция „Аталанта“ е резултат от зачестилите пиратски нападения срещу плавателни съдове.

14

На срещата на върха ЕС-Русия темите бяха Грузия, общоевропейската сигурност и международната финансова криза.

16

На среща на Г-20 бе обсъдена световната финансова криза. Лидерите се споразумяха за реформи за укрепване на финансовите пазари, за засилване на управлението на риска и за оказване на помощ на нововъзникналите и развиващите се страни да получат достъп до финанси по време на икономическия спад.

Декември

12

Среща на върха в Брюксел – постигнато е споразумение за действия във връзка с климата, за подкрепа за икономиката и в отговор на финансовата криза. Постигната е договореност за план за ратифицирането на Лисабонския договор от Ирландия.

12

ЕС приветства Швейцария в „Шенгенското пространство“, което позволява на хората да пътуват между отделните страни без гранични проверки, като в същото време се засилва полицейското сътрудничество.

18

Наградата „Сахаров“ на Европейския парламент е присъдена на намиращия се в затвора китайски дисидент Ху Цзя.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Вижте също
Back to top