Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2007

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2007


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ιανουάριος

1

Με την προσχώρηση της Ρουμανίας και της Βουλγαρίας ολοκληρώθηκε η πέμπτη διεύρυνση της ΕΕ, η οποία ξεκίνησε τον Μάιο του 2004, και έτσι ο αριθμός των κρατών μελών αυξήθηκε σε 27, ο δε πληθυσμός της ΕΕ σε 492,8 εκατομμύρια κατοίκους. Το Συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης διορίζει την κ. Μεγκλένα Κούνεβα (Βουλγαρία) και τον κ. Λεονάρντ Όρμπαν (Ρουμανία) ως μέλη της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την περίοδο από 1ης Ιανουαρίου 2007 έως 31 Οκτωβρίου 2009. Η EΕ έχει τώρα 23 επίσημες γλώσσες, μετά την προσθήκη των βουλγαρικών, των ρουμανικών και των ιρλανδικών. Η Σλοβενία υιοθετεί με επιτυχία το ευρώ.Η Γερμανία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

16

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ ως νέο του Πρόεδρο.

Φεβρουάριος

7

Ο Επίτροπος Δήμας απονέμει τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας στις πόλεις Λεόν, Βουδαπέστη και Μπολόνια. Σήμερα εορτάζεται η 15η επέτειος από την υπογραφή της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση, γνωστής ως «Συνθήκης του Μάαστριχτ», η οποία υπεγράφη στις 7 Φεβρουαρίου 1992 από τα 12 τότε μέλη της ΕΕ.

13

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η ένατη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Καζακστάν.Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η ένατη συνεδρίαση του Μικτού Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Δημοκρατίας του Κιργιζιστάν.


 

Μάρτιος

6

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η τρίτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Κροατίας.

8-9

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

11

Τρίτη Ευρωπαϊκή Ημέρα Μνήμης των Θυμάτων της Τρομοκρατίας, εις ανάμνηση της τρομοκρατικής επίθεσης της 11ης Μαρτίου 2004 στη Μαδρίτη, στην οποία έχασαν τη ζωή τους 192 άνθρωποι. Η ίδια ημέρα είναι επίσης αφιερωμένη στη μνήμη των θυμάτων των βομβιστικών επιθέσεων της 7ης Ιουλίου 2005 στο Λονδίνο.

24-25

Πραγματοποιείται στο Βερολίνο άτυπη σύνοδος των αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, η οποία καταλήγει στη διακήρυξη για την 50ή επέτειο της υπογραφής των Συνθηκών της Ρώμης.


 

Απρίλιος

3

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα είναι ο πρώτος οργανισμός που προσχωρεί στη Συνδιάσκεψη της Χάγης για το Ιδιωτικό Διεθνές Δίκαιο.

17

Η Γενική Διεύθυνση Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης διοργανώνει ημερίδα διαλόγου στις Βρυξέλλες για να σηματοδοτήσει την καθιέρωση της Ημέρας του Ευρωπαίου Νέου Αγρότη.

19

Το Συμβούλιο διορίζει τον κ. Torben Brylle ως νέο ειδικό εντεταλμένο της ΕΕ στο Σουδάν από την 1η Μαΐου 2007.

30

Στο πλαίσιο της διάσκεψης κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στην Ουάσιγκτον, υπογράφεται η συμφωνία ελεύθερης αεροπλοΐας ("Ανοικτοί Ουρανοί") για τις υπερατλαντικές αερομεταφορές και συμφωνείται σύσφιξη των οικονομικών σχέσεων κατά τα προσεχή έτη.


 

Μάιος

8

Πραγματοποιείται στο Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας το 17ο Μικτό Συμβούλιο και η Υπουργική Σύνοδος ΣΣΚ-ΕΕ.

15

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η 8η συνεδρίαση της υπουργικής τρόικας ΕΕ-Αφρικής.

18

Πραγματοποιείται στη Σαμάρα της Ρωσίας η 18η σύνοδος κορυφής ΕΕ- Ρωσίας.

24

Το Συμβούλιο εγκρίνει κοινή δράση για παράταση ενός έτους, μέχρι τις 24 Μαΐου 2008, της εντολής της Αποστολής Συνοριακής Συνδρομής της ΕΕ για το σημείο διέλευσης της Ράφα μεταξύ Γάζας και Αιγύπτου (EUBAM Rafah).


 

Ιούνιος

4

Πραγματοποιείται στο Βερολίνο της Γερμανίας σύνοδος κορυφής ΕΕ - Καναδά.

5

Πραγματοποιείται στο Βερολίνο της Γερμανίας η 16η σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας.

18

Πραγματοποιούνται στο Λουξεμβούργο η 11η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ – Ουκρανίας και η 9η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Μολδαβίας.

21

Πραγματοποιείται στη Βιέννη της Αυστρίας η 4η υπουργική σύνοδος μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Οργανισμού Πετρελαιοπαραγωγών Εξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) στο πλαίσιο του ενεργειακού διαλόγου.

21-22

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες του Βελγίου Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.

23-28

Πραγματοποιείται στο Βισμπάντεν της Γερμανίας η 13η σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ.


 

Ιούλιος

1

Η Πορτογαλία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

4

Πραγματοποιείται στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας η πρώτη σύνοδος κορυφής ΕΕ-Βραζιλίας.

10

Το Συμβούλιο Ecofin εγκρίνει την καθιέρωση του ευρώ στην Κύπρο και τη Μάλτα από την 1η Ιανουαρίου 2008.

23

Συνάντηση των εκπροσώπων των κρατών μελών στις Βρυξέλλες για την επίσημη έναρξη της διακυβερνητικής διάσκεψης (ΔΚΔ) που θα συντάξει σχέδιο μεταρρυθμιστικής συνθήκης για την τροποποίηση των συνθηκών ΕΕ.

24

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η τέταρτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.


 

Αύγουστος

1

Η Βουλγαρία και η Ρουμανία γίνονται πλήρη μέλη της Ευρωπόλ.

25

Ανακοινώνεται ο θάνατος του Ρεϊμόν Μπαρ, πρωθυπουργού της Γαλλίας από το 1976 μέχρι το 1981 και αντιπροέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1967 μέχρι το 1973.

26

Ανακοινώνεται ο θάνατος του Γκαστόν Τορν, ευρωβουλευτή από το 1959 μέχρι το 1969, πρωθυπουργού του Λουξεμβούργου από το 1974 μέχρι το 1979, προέδρου της γενικής συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών από το 1975 μέχρι το 1976, και προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής από το 1981 μέχρι το 1985.


 

Σεπτέμβριος

14

Η 11η σύνοδος κορυφής ΕΕ — Ουκρανίας πραγματοποιείται στο Κίεβο.

17

Το Πρωτοδικείο επικυρώνει μετά από πολύ καιρό απόφαση του 2004 κατά της δεσπόζουσας θέσης του αμερικανικού κολοσσού του λογισμικού Microsoft, που είχε εκδώσει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

19

Ο κ. Ζιλ ντε Κέρκοφ ορίζεται νέος συντονιστής της αντιτρομοκρατικής δράσης της ΕΕ. Η υπηρεσία ταχυδρομικού ελέγχου των ΗΠΑ (USPIS) και η Ευρωπαϊκή Αστυνομική Υπηρεσία (Ευρωπόλ) υπογράφουν συμφωνία ανταλλαγής συνδέσμων.

25

Εγκρίνεται η Πράσινη βίβλος για τις αστικές μετακινήσεις "Διαμόρφωση νέας παιδείας αστικής κινητικότητας.


 

Οκτώβριος

10

Πραγματοποιείται στην επαρχία Τσουάνε της Νότιας Αφρικής η δεύτερη συνεδρίαση της υπουργικής τρόικας στο πλαίσιο της στρατηγικής εταιρικής συμφωνίας μεταξύ ΕΕ και Νότιας Αφρικής.

11

Πραγματοποιείται στην Ουαγκαντούγκου του Μπουρκίνα Φάσο η 12η συνεδρίαση της υπουργικής τρόικας Οικονομικής Κοινότητας Δυτικοαφρικανικών Κρατών (ECOWAS) – ΕΕ.

15

Υπογράφεται στο Λουξεμβούργο η Συμφωνία Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ ΕΕ και Μαυροβουνίου καθώς και η ενδιάμεση συμφωνία.

16

Πραγματοποιούνται στο Λουξεμβούργο οι εξής συνεδριάσεις του Συμβουλίου Συνεργασίας: όγδοη συνεδρίαση ΕΕ-Αρμενίας, όγδοη συνεδρίαση ΕΕ-Αζερμπαϊτζάν και όγδοη συνεδρίαση ΕΕ-Γεωργίας.

18-19

Πραγματοποιείται στη Λισαβόνα η σύνοδος κορυφής για τη μεταρρυθμιστική συνθήκη, η οποία καταλήγει στο οριστικό κείμενο της νέας "Συνθήκης της Λισαβόνας" που θα υπογραφεί επίσημα από όλους τους ηγέτες της ΕΕ στη Λισαβόνα στις 13 Δεκεμβρίου 2007.

26

Πραγματοποιείται στη Μάφρα της Πορτογαλίας η 20ή σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.


 

Nοέμβριος

1

Ο Ταξίαρχος κ. Jürgen Scholz διαδέχεται τον Ταξίαρχο κ. Friedrich Eichele ως νέος αρχηγός της αστυνομικής αποστολής της ΕΕ στο Αφγανιστάν.

5-6

Οι υπουργοί Εξωτερικών Υποθέσεων της ευρωμεσογειακής εταιρικής σχέσης συναντώνται στη Λισαβόνα.

6

Ο κ. Piero Fassino διορίζεται ειδικός απεσταλμένος της ΕΕ για τη Βιρμανία / Μυανμάρ.

30

Η 8η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ινδίας πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Δεκέμβριος

12

Ο Χανς-Γκερτ Πέτερινγκ, Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ο Ζοζέ Μανουέλ Μπαρόζο, Πρόεδρος της Επιτροπής και ο Ζοζέ Σόκρατες, Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και ασκών την Προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ, υπογράφουν τον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων σε επίσημη τελετή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο Στρασβούργο.

13

Υπογράφεται η Συνθήκη της Λισαβόνας στο Mosteiro dos Jerónimos, στη Λισαβόνα.

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει σε δεύτερη ανάγνωση τον προϋπολογισμό της ΕΕ για το 2008, ο οποίος υπογράφεται επίσημα στο Κοινοβούλιο, στις Βρυξέλλες, στις 18 Δεκεμβρίου.

14

Συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

18-20

Πραγματοποιείται η πρώτη τακτική σύνοδος ολομελείας, της ευρω-λατινοαμερικανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης (EUROLAT), κατά την οποία συναντώνται μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και Κοινοβουλίων της Λατινικής Αμερικής.

21

Ο Χώρος Σένγκεν διευρύνεται και περιλαμβάνει πλέον και την Εσθονία, την Τσεχική Δημοκρατία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία, τη Λετονία, τη Μάλτα, την Πολωνία, τη Σλοβακία και τη Σλοβενία.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Back to top