Evropska unija

Zgodovina Evropske unije - 2006

Zgodovina Evropske unije - 2006


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Januar

1

Avstrija prevzame predsedstvo Sveta Evropske unije. 25. obletnica pridružitve Grčije in 20. obletnica pristopa Portugalske in Španije k Evropskim skupnostim.

31

V Bruslju poteka 11. srečanje Pridružitvenega sveta med Evropsko unijo in Bolgarijo.

Februar

1

Evropska komisija sprejme belo knjigo „Razpravljati o Evropi z vključevanjem " kot temeljni dokument evropske komunikacijske politike.

16

Michel Delebarre, župan Dunkirka (območje Nord-Pas-de-Calais) in poslanec, je izvoljen za predsednika Odbora regij na prvem plenarnem zasedanju odbora v Bruslju. Evropski parlament v prvem branju z veliko večino sprejme poročilo o zakonodaji, ki odpira enotni trg za storitve. Velik pomen za Evropsko unijo ima direktiva o storitvah, imenovana tudi Bolkesteinova direktiva.

20

Predsednik Evropske komisije José Manuel Barroso, komisar Vladimír Špidla in avstrijski minister za gospodarstvo in delo Martin Bartenstein v Bruslju razglasijo Evropsko leto mobilnosti delavcev.


 

Marec

10

EU in Rusija podpišeta skupni dokument o krepitvi dvostranskega sodelovanja na področju vesoljskih dejavnosti.

11

Drugi evropski dan spomina na žrtve terorizma.

15

Avstrijsko predsedstvo v sodelovanju z Ekonomsko-socialnim odborom organizira osmi evropski dan potrošnikov na Dunaju.

20

V Bruslju poteka 12. srečanje Pridružitvenega sveta med Evropsko unijo in Romunijo.

23-24

Evropski svet se sestane v Bruslju v Belgiji.


 

April

07

Na voljo je vrhnja domena „.eu" , ki bo za vse, ki živijo v Evropski uniji – državljane, združenja, klube itd., ustvarjala nov prostor na spletu in krepila spletno identiteto EU.

10

V Luxembourgu poteka drugo srečanje Stabilizacijsko-pridružitvenega sveta med EU in Hrvaško.

11

V Luxembourgu poteka osmo srečanje Sveta za sodelovanje med EU in Moldavijo. V Luxembourgu poteka prvo srečanje Pridružitvenega sveta med Evropsko unijo in Libanonom.

12

Praznuje se 60. obletnica Mednarodnega sodišča.


 

Maj

4

Komisija sprejme zeleno knjigo o pobudi za preglednost v Evropi, s katero se začne javno posvetovanje o lobiranju, uvedbi pravnih obveznostih držav članic, da objavijo informacije o upravičencih do sredstev pod deljenim upravljanjem, pa tudi o načinih posvetovanj, ki jih uporablja Komisija.

23

Praznuje se 20. obletnica smrti velikega zagovornika Evropske ustave Altiera Spinellija, po katerem se imenuje eno od poslopij Evropskega parlamenta v Bruslju.

25

V Sočiju v Rusiji poteka 17. vrhunsko srečanje med EU in Rusijo.


 

Junij

1

Svet in Parlament razglasita leto 2007 za „evropsko leto enakih možnosti za vse".

16-17

V Bruslju v Belgiji poteka srečanje Evropskega sveta.

19

Na 11. skupni parlamentarni skupščini AKP-EU na Dunaju sodelujejo poslanci Evropskega parlamenta in parlamentarci iz 79 afriških, karibskih in pacifiških držav.

21

Vrhunskega srečanja na Dunaju med EU in ZDA se udeležijo predsednik Komisije José Manuel Barroso, predsednik Evropskega sveta in avstrijski kancler Wolfgang Schüssel ter predsednik ZDA George W. Bush. Razpravljajo o sodelovanju na področju zunanje politike, energetske varnosti, gospodarstva in trgovine ter drugih svetovnih izzivih.


 

Julij

1

Finska prevzame predsedstvo Sveta Evropske unije.

10

Josep Borrell je na obisku na Kitajskem med 8. in 14. julijem, kar je prvi obisk predsednika Evropskega parlamenta v tej državi v zadnjih 13 letih.

11

Svet sprejme sklep o pridružitvi Slovenije evroobmočju 1. januarja 2007.

17

V Bruslju poteka osmo srečanje Skupnega sveta za sodelovanje med EU in Kazahstanom.

18

V Bruslju poteka osmo srečanje Sveta za sodelovanje med EU in Kirgizijo. V Bruslju poteka mednarodna konferenca o Darfurju pod skupnim okriljem Evropske unije, Združenih narodov in Afriške unije.


 

Avgust

10

Arabski in evropski poslanci so sprejeli skupno izjavo o krizi v Libanonu.

30

Parlamentarni odbor za promet in turizem je zahteval vseevropski črni seznam letalskih prevoznikov, ki ne izpolnjujejo mednarodnih standardov varnosti zrakoplovov.


 

September

5

Evropski parlament je sprejel poročilo o prvem branju programa EU Daphne III, ki si uspešno prizadeva preprečiti in ustaviti nasilje nad otroci, mladimi in ženskami..

9

V Helsinkih na Finskem je potekalo srečanje na vrhu med EU in Republiko Korejo. V Helsinkih na Finskem je potekalo deveto srečanje na vrhu med EU in Kitajsko. 

13

Predsednik Pakistana general Pervez Musharraf se je med obiskom Evropskega parlamenta sestal z vodji političnih skupin in s predsednikom EP Josepom Borrellom.

14

V Bruslju je potekalo zasedanje Sveta za sodelovanje med EU in Ukrajino.


 

Oktober

5

Pierre Morel je bil imenovan za novega posebnega predstavnika Evropske unije za srednjo Azijo.

13

V Helsinkih na Finskem je potekalo 7. vrhunsko srečanje med EU in Indijo.

16

Svet je sprejel sklep, ki predsedstvo pooblašča za podpis začasnega sporazuma o obdelavi podatkov, ki jih ameriški administraciji posredujejo letalski prevozniki iz evidence imen letalskih potnikov (PNR).

26

Letošnji dobitnik nagrade Saharov je beloruski opozicijski voditelj Aleksander Milinkevič.

27

V Helsinkih je potekalo 10. vrhunsko srečanje med EU in Ukrajino.


 

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Glej tudi
Back to top