Europese Unie

De geschiedenis van de Europese Unie - 2006

De geschiedenis van de Europese Unie - 2006


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Januari

1

Oostenrijk neemt het voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over. Vandaag 25 jaar geleden is Griekenland toegetreden tot de Europese Gemeenschappen en 20 jaar geleden Spanje en Portugal.

31

De elfde bijeenkomst van de Associatieraad tussen de Europese Unie en Bulgarije wordt in Brussel gehouden.

Februari

1

De Europese Commissie presenteert het Witboek inzake Communicatiebeleid "Samen praten over Europa" waarop het Europese communicatiebeleid zal worden gebaseerd.

16

Michel Delebarre, burgemeester van Duinkerken (regio Nord-Pas-de-Calais) en parlementslid, is gekozen tot voorzitter van het Comité van de Regio's (CoR) op de plenaire zitting van het CoR in Brussel.

Het Europees Parlement neemt met een grote meerderheid in eerste lezing een rapport aan over de wetgeving om de interne Europese markt voor diensten open te stellen. De Dienstenrichtlijn, ook bekend als de Bolkesteinrichtlijn, is een belangrijk thema voor de Europese Unie.

20

Het Europees Jaar van de mobiliteit van werknemers wordt in Brussel op gang getrokken door José Manuel Barroso, voorzitter van de Europese Commissie, Vladimír Špidla, lid van de Commissie, en Martin Bartenstein, minister van Economische Zaken en Arbeid van Oostenrijk.


 

Maart

10

De EU en Rusland ondertekenen een gezamenlijk document om de samenwerking bij ruimtevaartactiviteiten te versterken.

11

Tweede Europese dag voor de slachtoffers van terrorisme.

15

De achtste Europese dag van de consument, georganiseerd door het Oostenrijks voorzitterschap in samenwerking met het Europees Economisch en Sociaal Comité, vindt plaats in Wenen.

20

De twaalfde bijeenkomst van de Associatieraad tussen de Europese Unie en Roemenië wordt in Brussel gehouden.

23-24

Een Europese Raad wordt gehouden in Brussel, België.


 

April

07

Het ".eu"-topniveaudomein staat open voor alle burgers uit de Europese Unie - burgers, verenigingen, clubs enz. Hierdoor ontstaat nieuwe ruimte op internet en wordt een EU-internetidentiteit uitgedragen.

10

Tweede ontmoeting van de Stabilisatie- en Associatieraad tussen de EU en Kroatië vindt plaats in Luxemburg.

11

De achtste EU-Moldavië Samenwerkingsraad vindt plaats in Luxemburg. De eerste bijeenkomst van de Associatieraad tussen de Europese Unie en Libanon wordt in Luxemburg gehouden.

12

Het Internationaal Hof van Justitie bestaat vandaag 60 jaar.


 

Mei

4

Met het Groenboek over het Europees Transparantie-initiatief dat de Europese Commissie vandaag heeft goedgekeurd, wordt een debat op gang gebracht over lobbyen, over het opleggen van wettelijke verplichtingen aan de lidstaten om de informatie over de begunstigden van EU-gelden onder gedeeld beheer publiek te maken en over de raadplegingsprocessen van de Commissie.

23

Vandaag twintig jaar geleden overleed Altiero Spinelli, een groot voorvechter van een Europese grondwet en naar wie een van de gebouwen van het Europees Parlement in Brussel is genoemd.

25

De 17e topontmoeting tussen de Europese Unie en Rusland vindt plaats in Sotchi, Rusland.


 

Juni

1

De Raad en het Parlement roepen 2007 uit tot het "Europees Jaar van de gelijke kansen voor iedereen".

16-17

Een Europese Raad wordt gehouden in Brussel, België.

19

De 11e ACS-EU Paritaire Parlementaire Vergadering wordt geopend in Wenen en brengt Europarlementariërs en de parlementsleden van 79 ACS-landen (Afrika, het Caribisch gebied en de Stille Oceaan) bijeen.

21

Commissievoorzitter José Manuel Barroso, Voorzitter van de Europese Raad en Oostenrijks Kanselier Wolfgang Schüssel en de President van de VS George W. Bush ontmoeten elkaar op de EU-VS-topontmoeting in Wenen om samenwerking in het buitenlands beleid, energieveiligheid, economie en handel en andere uitdagingen op wereldniveau te bespreken.


 

Juli

1

Finland neemt het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over.

10

Josep Borrell is in China van 8-14 juli, voor het eerste bezoek van een Voorzitter van het Europees Parlement in 13 jaar.

11

De Raad heeft vandaag een besluit aangenomen waarbij Slovenië tot de eurozone wordt toegelaten met ingang van 1 januari 2007.

17

De achtste EU - Kazachstan Samenwerkingsraad vindt plaats in Brussel.

18

De achtste Samenwerkingsraad tussen de EU en de Kirgizische Republiek vindt plaats in Brussel. Een internationale conferentie over Darfur, medegeorganiseerd door de Europese Unie, de Verenigde Staten en de Afrikaanse Unie, wordt gehouden in Brussel.


 

Augustus

10

Arabische en Europese parlementsleden ondertekenen een gezamenlijke verklaring over de zich uitbreidende crisis in Libanon.

30

De parlementaire commissie Vervoer en toerisme eist een zwarte lijst voor de hele EU met de luchtvaartmaatschappijen die niet aan de internationale veiligheidsnormen voldoen.


 

September

5

Het Europees Parlement keurt in eerste lezing een verslag goed over Daphne III, het succesvolle programma van de EU ter voorkoming en bestrijding van geweld tegen kinderen, jongeren en vrouwen.

9

Topontmoeting tussen de Europese Unie en Zuid-Korea in Helsinki, Finland. Negende topontmoeting tussen de Europese Unie en China in Helsinki, Finland. 

13

Generaal Pervez Musharraf, de president van Pakistan, ontmoet in het Europees Parlement de leiders van de politieke fracties en EP-Voorzitter Josep Borrell.

14

Zitting van de Samenwerkingsraad EU-Oekraïne in Brussel.


 

Oktober

5

Pierre Morel wordt benoemd tot speciale vertegenwoordiger vande Europese Unie voor Centraal-Azië.

13

Zevende topontmoeting tussen de Europese Unie en India in New Delhi, India.

16

De Raad stemt in met een interimovereenkomst over de verwerking en overdracht van persoonsgegevens van passagiers (PNR-gegevens) door luchtvaartmaatschappijen aan de regering van de VS.

26

Aleksandr Milinkevitsj, oppositieleider van Wit-Rusland, wordt onderscheiden met de Sacharovprijs voor 2006.

27

Tiende topontmoeting tussen de Europese Unie en Oekraïne in Kiev.

November

8

Zevende bijeenkomst van de Samenwerkingsraad EU-Oezbekistan in Brussel.

Openingszitting van de Euro-Latijns-Amerikaanse parlementaire vergadering (EUROLAT).

14

Vijfde bijeenkomst van de Associatieraad EU-Jordanië in Brussel.

24

18e topontmoeting EU-Rusland in Helsinki.

December

5

Finland wordt de 16e lidstaat die het Grondwettelijk Verdrag ratificeert.

8

Tweede bijeenkomst van de Permanente Partnerschapsraad EU-Rusland over energie in Moskou.

12

EP aanvaardt de Bulgaarse en de Roemeense kandidaat-commissaris.

Aleksandr Milinkevitsj, de leider van de Wit-Russische oppositie, ontvangt van Josep Borrell, voorzitter van het Europees Parlement, de Sacharovprijs voor vrijheid van denken.

14-15

Europese Raad in Brussel, België.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Zie ook
Back to top