Európai Unió

Az Európai Unió története - 2006

Az Európai Unió története - 2006


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Január

1

Ausztria veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét. Görögország Unióhoz történő csatlakozásának 25. évfordulója, Portugália és Spanyolország csatlakozásának 20. évfordulója.

31

Az EU és Bulgária 11. társulási tanácsülése Brüsszelben.

Február

1

Az Európai Bizottság előterjeszti az európai kommunikációs politikáról szóló fehér könyvet „Eszmecsere Európáról a polgárok bevonásával" címmel; erre a dokumentumra épül az Európai Unió kommunikációs politikája.

16

Michel Delebarre-t, a franciaországi Dunkerque polgármesterét és európai parlamenti képviselőt választják meg a Régiók Bizottságának elnökévé az intézmény nyitó plenáris ülésén Brüsszelben. Az Európai Parlament nagy többséggel elfogadja azon jogszabály első olvasatát, mely a szolgáltatások egységes piacának megteremtéséről szól. A szolgáltatási irányelv, vagy más néven a Bolkenstein-irányelv az Európai Unió számára az egyik legfontosabb kérdéskört érinti.

20

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke, Vladimír Špidla biztos és Martin Bartenstein osztrák gazdasági és munkaügyi miniszter megnyitja a Munkavállalói Mobilitás Európai Évét.


 

Március

10

Az EU és Oroszország közös dokumentumot ír alá a világűrben végzett tevékenységekre vonatkozó kétoldalú együttműködés megerősítéséről.

11

A terrorizmus áldozatainak második európai emléknapja.

15

Nyolcadik alkalommal kerül megrendezésre az Európai Fogyasztók Napja, ebben az évben az osztrák elnökség és az Európai Gazdasági és Szociális Bizottság közös szervezésében, Bécsben.

20

Az EU és Románia 12. társulási tanácsülése Brüsszelben.

23-24

Az Európai Tanács ülése Brüsszelben.


 

Április

07

A „.eu" felső szintű tartomány az Európai Unió területén élők – magánszemélyek, egyesületek, klubok stb. – számára új virtuális teret nyit, egyfajta uniós internetes identitás elterjedését segítve elő.

10

A Stabilizációs és Társulási Tanács EU és Horvátország közötti második ülése, helyszíne Luxembourg.

11

Moldova és az EU 8. együttműködési tanácsülése Luxembourgban. Az EU és Libanon első társulási tanácsülése Luxembourgban.

12

60 évvel ezelőtt ezen a napon kezdte meg működését a Nemzetközi Bíróság.


 

Május

4

A Bizottság elfogadja az európai átláthatósági kezdeményezésről szóló zöld könyvet, mely a következő témákban indít vitasorozatot: lobbizás, a Bizottság konzultációs gyakorlata, valamint a tagállamok azon jogi kötelezettségének bevezetése, hogy közzétegyék a megosztott kezelésű források kedvezményezetteire vonatkozó információkat.

23

Altiero Spinelli halálának 20. évfordulója. Az Európai Alkotmány neves pártfogójáról kapta nevét Brüsszelben az Európai Parlament egyik épülete.

25

17. EU–Oroszország csúcstalálkozó az oroszországi Szocsiban.


 

Június

1

A Tanács és a Parlament 2007-et az Esélyegyenlőség Európai Évének nyilvánítja.

16-17

Az Európai Tanács ülése Brüsszelben.

19

Bécsben kezdetét veszi az AKCS–EU közös parlamenti közgyűlésének 11. ülésszaka, melynek keretében az európai parlamenti képviselők találkoznak a 79 AKCS-ország — azaz Afrika, a Karib-térség és a csendes-óceáni térség országainak – parlamenti képviselőivel.

21

lang="EN-GB">José Manuel Barroso, a Bizottság elnöke, Wolfgang Schüssel, az Európai Tanács elnöke és osztrák kancellár, valamint George W. Bush, az Amerikai Egyesült Államok elnöke megbeszélést tart a bécsi EU–USA csúcstalálkozón, ahol a külpolitikai együttműködésről, az energiaellátás biztonságáról, gazdasági és kereskedelmi kérdésekről, illetve más világméretű kihívásokról esik szó.

Július

1

Finnország veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét.

10

Josep Borrell kínai útja (július 8–14.): 13 éve ez az első alkalom, hogy az Európai Parlament elnöke a távol keleti országba látogat.

11

A Tanács elfogadja azt a határozatot, melynek értelmében Szlovénia 2007. január 1-jén csatlakozik az eurózónához.

17

lang="EN-GB">Kazahsztán és az EU 8. együttműködési tanácsülése Brüsszelben.

18

A Kirgiz Köztársaság és az EU 8. együttműködési tanácsülése Brüsszelben. Darfurról szóló nemzetközi konferencia Brüsszelben, az Európai Unió, az ENSZ és az Afrikai Unió közös rendezésében.


 

Augusztus

10

Arab és európai parlamenti képviselők közös nyilatkozatot fogadnak el a libanoni válsággal kapcsolatban.

30

Az Európai Parlament Közlekedési és Idegenforgalmi Bizottsága a légiforgalmi biztonsági szabványokat nem teljesítő légitársaságok feketelistájának közzétételét sürgeti.


 

Szeptember

5

Az Európai Parlament első olvasatban elfogadja azt a jelentést, mely a Daphne III. elnevezésű, a gyermekek, fiatalok és nők elleni erőszak megelőzésére és leküzdésére irányuló sikeres EU-programról készült.

9

A finnországi Helsinkiben megrendezésre kerül az EU–Koreai Köztársaság csúcstalálkozó. A finnországi Helsinkiben megrendezésre kerül a 9. EU–Kína csúcstalálkozó. 

13

Pakisztán elnöke, Pervez Musharraf tábornok látogatást tesz az Európai Parlamentnél, és találkozik a frakciók vezetőivel, valamint az Európai Parlament elnökével, Josep Borrell-lel.

14

Brüsszelben ülést tart az EU–Ukrajna együttműködési tanács.


 

Október

5

Pierre Morelt nevezik ki az Európai Unió új közép-ázsiai különleges képviselőjének.

13

Az indiai Újdelhiben megrendezik a 7. EU–India csúcstalálkozót.

16

A Tanács határozatot fogad el, mely felhatalmazza az EU elnökségét, hogy ideiglenes megállapodást írjon alá az utas-nyilvántartási adatállomány (PNR) adatainak légi fuvarozók által történő feldolgozásáról és az Egyesült Államok kormányának történő továbbításáról.

26

Alekszandar Milinkevics fehérorosz ellenzéki vezető kapja az idei Szaharov-díjat.

27

Helsinkiben megrendezik a 10. EU–Ukrajna csúcstalálkozót.


 

November

8

Az EU–Üzbegisztán Együttműködési Tanács 7. ülése Brüsszelben.

Az Európai–Latin-amerikai Parlamenti Közgyűlés (EUROLAT) alakuló ülése.

14

Az EU–Jordánia Társulási Tanács 5. ülése Brüsszelben.

24

18. EU–Oroszország csúcstalálkozó Londonban.

December

5

A finn országgyűlés megerősíti az alkotmányszerződést, ezzel 16-ra nő a dokumentumot ratifikáló tagállamok száma.

8

Moszkvában 2. alkalommal ülésezik az EU–Oroszország Állandó Partnerségi Tanács az energiaügy témájában.

12

Az EP-képviselők megszavazzák a bolgár és a román biztosjelöltet.

Josep Borrell, az Európai Parlament elnöke átadja Aljakszandr Milinkevics fehérorosz ellenzéki vezetőnek a 2006. évi, a gondolatszabadság védelme érdekében végzett tevékenységet jutalmazó Szaharov-díjat.

14-15

Brüsszelben ülésezik az Európai Tanács.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Kapcsolódó weboldalak
Back to top