Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2006

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2006


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ιανουάριος

1

Η Αυστρία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Σήμερα εορτάζεται η 25η επέτειος της προσχώρησης της Ελλάδας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες και η 20ή επέτειος της προσχώρησης της Πορτογαλίας και της Ισπανίας στις Ευρωπαϊκές Κοινότητες.

31

Η ενδέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Βουλγαρίας πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.

Φεβρουάριος

1

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσιάζει μία Λευκή βίβλο για την ευρωπαϊκή πολιτική Επικοινωνίας με τίτλο "Συζήτηση για την Ευρώπη - Συμμετοχή των πολιτών" που σκοπό έχει να θέσει τα θεμέλια μίας πολιτικής επικοινωνίας της ευρωπαϊκής Ένωσης.

16

Ο Michel Delebarre, δήμαρχός της πόλης του Dunkirk  (στην περιοχή του Nord-Pas-de-Calais) και μέλος του γαλλικού Κοινοβουλίου, εξελέγη Πρόεδρος  της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕΤΠ) κατά τη διάρκεια της εναρκτήριας συνόδου της ολομελείας της στις Βρυξέλλες. Την έκθεση σχετικά με την οδηγία για τις υπηρεσίες στην εσωτερική αγορά υιοθέτησε με μεγάλη πλειοψηφία το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στο στάδιο της πρώτης ανάγνωσης. Η οδηγία για τις υπηρεσίες, γνωστή και ως οδηγία Bolkestein, είναι ένα σημαντικό νομοθέτημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

20

Την έναρξη του Ευρωπαϊκού Έτους κινητικότητας των εργαζομένων κηρύσσουν από κοινού στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής José Manuel Barroso, ο Επίτροπος Vladimir Spidla και ο Αυστριακός Υπουργός Οικονομικών και Εργασίας Martin Bartenstein.


 

Μάρτιος

10

Η ΕΕ και η Ρωσία υπογράφουν ένα κοινό έγγραφο για την ενίσχυση της  διμερούς ανταλλαγής στις διαστημικές δραστηριότητες.

11

2η Ευρωπαϊκή Ημέρα των θυμάτων της τρομοκρατίας.

15

Η 8η ευρωπαϊκή Ημέρα του Καταναλωτή, που διοργανώνεται από την Αυστριακή προεδρία σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή, πραγματοποιείται στην Βιέννη.

20

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η δωδέκατη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ρουμανίας.

23-24

Ένα Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο.


 

Απρίλιος

07

Ο χώρος ανωτάτου επιπέδου ".eu" ανοίγει για όλους τους κατοίκους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις εγκατεστηµένες σε αυτήν οργανώσεις – δηλαδή πολίτες, ενώσεις, λέσχες κλπ. – προσφέροντας νέο πεδίο ανάπτυξης του Διαδικτύου και προωθώντας τη διαδικτυακή ταυτότητα της ΕΕ.

10

Η δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της Κροατίας λαμβάνει χώρα στο Λουξεμβούργο.

11

Πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο η 8η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Μολδαβίας. Πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο η πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Λιβάνου.

12

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτείται από την 60η επέτειο του Διεθνούς Δικαστηρίου.


 

Μάιος

4

Μία Πράσινη Βίβλος σχετικά με την Ευρωπαϊκή Πρωτοβουλία για τη Διαφάνεια που εκδόθηκε σήμερα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποτελεί την αφετηρία μιας συζήτησης για τις ομάδες συμφερόντων (lobby), για τη θέσπιση νομικών δεσμεύσεων των κρατών μελών να δημοσιεύουν τις πληροφορίες σχετικά με τους δικαιούχους των υπό κοινή διαχείριση κονδυλίων, καθώς και τις πρακτικές διαβούλευσης της Επιτροπής.

23

Η σημερινή ημέρα σηματοδοτείται από την εικοστή επέτειο του θανάτου του Altiero Spinelli, ενός μεγάλου υπέρμαχου ενός Ευρωπαϊκού Συντάγματος, του οποίου το όνομα φέρει ένα από τα κτίρια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις Βρυξέλλες.

25

Η 17η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας πραγματοποιείται στο Sotchi της Ρωσίας.


 

Ιούνιος

1

Το 2007 ορίζεται από το Συμβούλιο και το Κοινοβούλιο ως "Ευρωπαϊκό Έτος Ίσων Ευκαιριών για Όλους".

16-17

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες στο Βέλγιο.

19

Ξεκινά στη Βιέννη η 11η Κοινοβουλευτική Συνέλευση Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ με συναντήσεις ανάμεσα σε Ευρωβουλευτές και μέλη των κοινοβουλίων από 79 χώρες της Αφρικής, της Καραϊβικής και του Ειρηνικού (ΑΚΕ). 

21

Ο πρόεδρος της Επιτροπής José Manuel Barroso, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και Αυστριακός καγκελάριος Wolfgang Schüssel και ο πρόεδρος των ΗΠΑ George W. Bush συναντώνται στη διάρκεια της συνόδου κορυφής ΕΕ-ΗΠΑ στη Βιέννη για να συζητήσουν σχετικά με τη συνεργασία στην εξωτερική πολιτική, την ενεργειακή ασφάλεια, την οικονομία και το εμπόριο, καθώς και άλλες παγκόσμιες προκλήσεις. 


 

Ιούλιος

1

Η Φινλανδία αναλαμβάνει την προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

10

Ο Josep Borrell βρίσκεται στην Κίνα για το διάστημα 8-14 Ιουλίου, κατά την πρώτη επίσκεψη προέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη χώρα εδώ και 13 χρόνια.

11

Το Συμβούλιο υιοθέτησε σήμερα μια απόφαση που επιτρέπει στη Σλοβενία να συμμετάσχει στη ζώνη ευρώ από την 1η Ιανουαρίου 2007.

17

Συνέρχεται για 8η φορά το Συμβούλιο Συνεργασίας Ίσης Εκπροσώπησης ΕΕ και Καζακστάν στις Βρυξέλλες.

18

Συνέρχεται για 8η φορά το Συμβούλιο Συνεργασίας Ίσης Εκπροσώπησης Κιργιζιστάν και ΕΕ στις Βρυξέλλες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών και η Αφρικανική Ένωση διοργανώνουν από κοινού Διεθνές Συνέδριο για το Νταρφούρ, το οποίο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες.


 

Αύγουστος

10

Άραβες και Ευρωπαίοι κοινοβουλευτικοί συμφωνούν σε κοινή δήλωση για την κλιμακούμενη κρίση στο Λίβανο.

30

Η Επιτροπή Μεταφορών και Τουρισμού του Κοινοβουλίου ζητεί την κατάρτιση μαύρης λίστας με τους αερομεταφορείς που δεν πληρούν τα διεθνή πρότυπα ασφάλειας αεροσκαφών, η οποία θα ισχύει σε όλη την ΕΕ.


 

Σεπτέμβριος

5

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει, σε πρώτη ανάγνωση, μια έκθεση για το επιτυχημένο ευρωπαϊκό πρόγραμμα Δάφνη III για την καταπολέμηση και την πρόληψη της βίας κατά των παιδιών, των νέων και των γυναικών.

9

Διεξάγεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Δημοκρατίας της Κορέας. Διεξάγεται στο Ελσίνκι της Φινλανδίας η 9η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Κίνας. 

13

Ο Πρόεδρος του Πακιστάν, στρατηγός Περβέζ Μουσαράφ, ολοκληρώνει την επίσκεψή του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναντώντας τους αρχηγούς των πολιτικών ομάδων και τον Πρόεδρο του ΕΚ, κ. Χοσέπ Μπορέλ.

14

Πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες η συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας ΕΕ-Ουκρανίας.


 

Οκτώβριος

5

Ο κ. Πιέρ Μορέλ διορίζεται νέος Ειδικός Εντεταλμένος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Κεντρική Ασία.

13

Η 7η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ινδίας πραγματοποιείται στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

16

Το Συμβούλιο εγκρίνει απόφαση με την οποία εξουσιοδοτείται η Προεδρία να υπογράψει ενδιάμεση συμφωνία για την επεξεργασία και τη διαβίβαση δεδομένων που περιέχονται στις καταστάσεις με τα ονόματα των επιβατών (PNR), από τους αερομεταφορείς στις αρχές των Ηνωμένων Πολιτειών.

26

O Αλεξάντερ Μιλίνκεβιτς, αρχηγός της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία, είναι ο φετινός νικητής του βραβείου Ζαχάροφ.

27

Η 10η διάσκεψη κορυφής ΕΕ-Ουκρανίας διεξάγεται στο Ελσίνκι.


 

Nοέμβριος

8

Διεξάγεται στις Βρυξέλλες το 7ο Συμβούλιο Συνεργασίας ΕΕ-Ουζμπεκιστάν.

Εναρκτήρια συνεδρίαση της ευρω-λατινοαμερικανικής κοινοβουλευτικής συνέλευσης (EUROLAT).

14

Διεξάγεται στις Βρυξέλλες η πέμπτη συνάντηση του Συμβουλίου Σύνδεσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Ιορδανία .

24

Διεξάγεται στο Ελσίνκι η 18η σύνοδος κορυφής ΕΕ-Ρωσίας.

Δεκέμβριος

5

Το φινλανδικό Κοινοβούλιο επικυρώνει τη συνταγματική συνθήκη και συνεπώς γίνονται δεκάξι τα κράτη μέλη που την επικύρωσαν.

8

Διεξάγεται στη Μόσχα η 2η συνεδρίαση του Μονίμου Συμβουλίου Εταιρικής Σχέσης (ΜΣΕΣ) για την ενέργεια.

12

Τα μέλη του Κοινοβουλίου εγκρίνουν τους ορισθέντες Επιτρόπους.

Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Χοσέπ Μπορέλ απονέμει το βραβείο Ζαχάρωφ 2006 για την ελευθερία της σκέψης στον Aλεξάντερ Mιλίνκεβιτς, ηγέτη της αντιπολίτευσης στη Λευκορωσία .

14-15

Συνέρχεται το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Back to top