Европейски съюз

Историята на Европейския съюз - 2006 r.

Историята на Европейския съюз - 2006 r.


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Януари

1

Австрия поема председателството на Съвета на Европейския съюз.
Навършват се 25 години от присъединяването на Гърция и 20 години от присъединяването на Португалия и Испания към Европейските общности.

31

В Брюксел се провежда 11-то заседание на Съвета за асоцииране Европейски съюз - България.

Февруари

1

Европейската комисия публикува Бяла книга за европейската комуникационна политика, според която гражданите трябва да са в основата на тази политика.

16

Мишел Делбар, кмет на Дюнкерк и депутат, е избран за председател на Комитета на регионите.
Европейският парламент с голямо мнозинство приема на първо четене доклад за законодателството за отваряне на единния пазар на ЕС за услуги. Директивата за услугите, известна и като директива „Болкещайн“, е въпрос от голямо значение за Европейския съюз.

20

В Брюксел председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, комисарят Владимир Шпидла и австрийският министър на икономиката и труда Мартин Бартенщайн дават началото на Европейската година на мобилността на работещите.

Март

10

ЕС и Русия подписват споразумение за подобряване на двустранното сътрудничество в областта на космическите дейности.

11

За втори път се отбелязва Европейския ден на жертвите на тероризма.

15

Във Виена се провежда осмият Европейски ден на потребителя, организиран от Австрийското председателство в сътрудничество с Европейския икономически и социален комитет.

20

В Брюксел се провежда 12-то заседание на Съвета за асоцииране Европейски съюз - Румъния.

23-24

В Брюксел, Белгия, се провежда заседание на Европейския съвет.

Април

07

Домейнът от първо ниво „.eu“ става достъпен за всички в Европейския съюз - граждани, организации, клубове и т.н. Така се осигурява ново интернет пространство и се насърчава европейската интернет идентичност.

10

В Люксембург се провежда второто заседание на Съвета за стабилизиране и асоцииране ЕС - Хърватия.

11

В Люксембург се провежда 8-та среща на Съвета за сътрудничество ЕС - Молдова. В Люксембург се провежда първото заседание на Съвета за асоцииране Европейски съюз - Ливан.

12

Навършват се 60 години от създаването на Международния съд.

Май

4

Комисията публикува Зелена книга за европейската инициатива за прозрачност, давайки начало на обсъждания за лобирането, за въвеждането на законово задължение за държавите-членки да публикуват информацията за бенефициентите на фондовете под споделено управление, както и за практиките на Комисията за провеждане на консултации.

23

Навършват се двадесет години от смъртта на Алтиеро Спинели, горещ поддръжник на идеята за европейска конституция, на чието име е наречена една от сградите на Европейския парламент в Брюксел.

25

В Сочи, Русия, се провежда 17-та среща на върха ЕС - Русия.

Юни

1

Съветът и Парламентът определят 2007 г. за „Европейска година на равните възможности за всички“.

16-17

В Брюксел, Белгия, се провежда заседание на Европейския съвет.

19

Във Виена започва 11-та Съвместна парламентарна асамблея АКТБ - ЕС. Тя събира депутати и парламентаристи от 79 страни от АКТБ (Африка, Карибите и Тихоокеанския басейн).

21

Председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, председателят на Европейския съвет и австрийски канцлер Волфганг Шюсел и президентът на САЩ Джордж Буш участват в среща на върха ЕС - САЩ във Виена. На нея се обсъждат сътрудничеството в областта на външната политика, енергийната сигурност, икономически и търговски въпроси и други глобални предизвикателства.

Юли

1

Финландия поема председателството на Съвета на Европейския съюз.

10

Жозеп Борел е в Китай от 8 до 14 юли. Това е първо посещение на председател на Европейския парламент от 13 години насам.

11

Съветът приема решение, с което позволява на Словения да се присъедини към еврозоната от 1 януари 2007 г.

17

В Брюксел се провежда осмото заседание на Съвета за сътрудничество Казахстан - ЕС.

18

В Брюксел се провежда осмото заседание на Съвета за сътрудничество ЕС - Киргизстан. В Брюксел се провежда международна конференция за Дарфур, организирана съвместно от Европейския съюз, ООН и Африканския съюз .

Август

10

Арабски и европейски парламентаристи приемат съвместна декларация за разрастващата се криза в Ливан.

30

Парламентарната комисия по транспорт и туризъм настоява за съставянето на европейски черен списък на авиопревозвачите, които не отговарят на международните стандарти за безопасност.

Септември

5

Европейският парламент приема на първо четене доклад за „Дафне III“, успешната програма на ЕС за предотвратяване и борба с насилието срещу деца, млади хора и жени.

9

В Хелзинки, Финландия, се провежда среща на върха ЕС - Република Корея. В Хелзинки, Финландия, се провежда деветата среща на върха ЕС - Китай.

13

Президентът на Пакистан генерал Первез Мушараф посещава Европейския парламент и се среща с лидерите на парламентарните групи и с председателя на ЕП Жозеп Борел.

14

В Брюксел се провежда среща на Съвета за сътрудничество ЕС - Украйна.

Октомври

5

Пиер Морел е назначен за специален представител на Европейския съюз в Централна Азия.

13

В Ню Делхи, Индия, се провежда седмата среща на върха ЕС - Индия.

16

Съветът приема решение, с което разрешава на председателството да подпише временно споразумение за обработка и предаване на данни от досиетата на пътниците (PNR) от авиопревозвачи на администрацията на САЩ.

26

Александър Милинкевич, лидер на опозицията в Беларус, е обявен за носител на Наградата „Сахаров“ за 2006 г.

27

В Хелзинки, Финландия, се провежда десетата среща на върха ЕС - Украйна.

Ноември

8

В Брюксел се провежда седмото заседание на Съвета за сътрудничество ЕС - Узбекистан. Първо заседание на Евро-латиноамериканската парламентарна асамблея (EUROLAT).

14

В Брюксел се провежда петото заседание на Съвета за асоцииране Европейски съюз - Йордания.

24

В Хелзинки се провежда 18-та среща на върха ЕС - Русия.

Декември

5

Финландският парламент ратифицира Договора за създаване на Конституция за Европа, с което броят на ратифициралите го държави-членки става 16.

8

В Москва се състои второто заседание на Постоянният съвет за партньорство ЕС - Русия по въпросите на енергетиката.

12

Европейските депутати одобряват кандидатите за комисари от България и Румъния. Лидерът на опозицията в Беларус Александър Милинкевич получава Наградата „Сахаров“ за свобода на мисълта за 2006 г. от председателя на Европейския парламент Жозеп Борел.

14-15

В Брюксел, Белгия, се провежда заседание на Европейския съвет.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Вижте също
Back to top