Evropska unija

Zgodovina Evropske unije - 2004

Zgodovina Evropske unije - 2004


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Januar

1

Irska prevzame predsedstvo Sveta Evropske unije.V Garmisch-Partenkirchnu v Nemčiji se začne Evropsko leto izobraževanja prek športa EYES 2004.Veljati začne začasni sporazum o trgovini med EU in Egiptom.

20

Na dnevu solidarnosti mladih, ki ga organizirata Evropski parlament in Urad za humanitarno pomoč Evropske komisije (ECHO), se v Bruslju v Belgiji zbere približno 550 mladih iz vseh držav članic EU.

21

Objavljeno je letno poročilo o lizbonski strategiji. Poročilo je podlaga za razpravo na spomladanskem zasedanju Evropskega sveta, predvidenem 26. marca.

Februar

5

Evropska skupnost in Solomonski otoki podpišeta nov dvostranski sporazum o ribištvu. Sporazum se uporablja od 1. januarja 2005 za začetno obdobje treh let.

11

Predsednik parlamenta dežele Baden-Württemberg Peter Straub je izvoljen za predsednika Odbora regij.

12

Evropska skupnost v Beijingu podpiše zgodovinski sporazum o turizmu s Kitajsko.

16-19

V Adis Abebi v Etiopiji poteka sedmo zasedanje parlamentarne skupščine AKP-EU.

Marec

12

Evropska unija čestita zaprtemu kubanskemu novinarju in pesniku Raúlu Riveru za svetovno nagrado za svobodo tiska UNESCO/Guillermo Cano za leto 2004, ki jo je prejel 24. februarja.

18

V Ottawi v Kanadi poteka vrhunsko srečanje med EU in Kanado.

22-23

V Atenah v Grčiji poteka otvoritveno zasedanje Evro-sredozemske parlamentarne skupščine.

24

Predsednik Prodi sprejme Komisijo Afriške unije v Bruslju.

25-26

V Bruslju v Belgiji poteka četrto letno zasedanje spomladanskega Evropskega sveta. Evropski svet obravnava lizbonsko strategijo ter ekonomske, socialne in okoljske razmere v Uniji. Prejme tudi poročilo predsedstva medvladne konference in sprejme izjavo o boju proti terorizmu.

April

5

Irski ministrski predsednik Bertie Ahern, minister za promet Seamus Brennan in podpredsednica Komisije Loyola de Palacio na gradu v Dublinu podpišejo Listino Komisije o varnosti v cestnem prometu.

7

Izjava predsednika Prodija ob 10. obletnici genocida v Ruandi.

13-15

Zaslišanja komisarjev iz 10 držav pristopnic. Evropski parlament tri tedne pred vstopom 10 novih držav članic v Evropsko unijo (1. maja) zasliši 10 kandidatov za komisarje, ki so jih imenovale te države. Parlament bo glasoval o kandidatih 5. maja v Strasbourgu.

27

Visoki predstavnik EU Javier Solana se v Bruslju sreča z libijskim voditeljem polkovnikom Moamerjem Gadafijem.

30

Evropska komisija objavi zeleno knjigo o javno-zasebnih partnerstvih in zakonodaji Skupnosti na področju javnih naročil in koncesij.

Maj

1

Z začetkom veljavnosti pristopne pogodbe se zgodi največja širitev Evropske unije doslej po obsegu in različnosti držav: z 10 državami – Ciper, Češka republika, Estonija, Latvija, Litva, Madžarska, Malta, Poljska, Slovaška in Slovenija – se Evropski uniji skupaj pridruži več kot 100 milijonov državljanov.

5

Evropski parlament z uradnim glasovanjem potrdi 10 novih komisarjev iz 10 novih držav članic na svojem zadnjem zasedanju v stari sestavi. Svet ministrov uradno imenuje 10 novih komisarjev.

28-29

V Guadalajari v Mehiki se začne vrhunsko srečanje držav Evropske unije, Latinske Amerike in Karibov.

29

V Guadalajari v Mehiki poteka vrhunsko srečanje trojke EU in Čila.

29

V Guadalajari v Mehiki poteka II. vrhunsko srečanje med EU in Mehiko ob III. vrhunskem srečanju držav Evropske unije, Latinske Amerike in Karibov.

Junij

1

Veljati začne Pridružitveni sporazum med Evropsko unijo in arabsko republiko Egipt. Evropska komisija objavi zeleno knjigo o enakosti in nediskriminaciji v razširjeni Uniji.

10-13

V 25 državah članicah EU so potekale evropske parlamentarne volitve. Izvoljenih je bilo 732 poslancev Evropskega parlamenta. Skupna udeležba na volitvah je bila 45,6–odstotna.

17-18

V Bruslju v Belgiji se sestane Evropski svet. Svet odloči, da Hrvaška izpolnjuje politična merila Evropskega sveta iz Köbenhavna iz leta 1993 ter merila stabilizacijsko-pridružitvenega procesa, ki jih je uvedel Svet leta 1997, zato postane država kandidatka za članstvo. Pridružitveni proces se lahko začne.

22

V Tokiu na Japonskem poteka vrhunsko srečanje med EU in Japonsko.

26

Na irskem gradu Dromoland poteka vrhunsko srečanje med EU in ZDA.

29

V Bruslju v Belgiji poteka 2595. srečanje voditeljev držav ali vlad. José Manuel Durão Barroso je imenovan za kandidata za predsednika Komisije, Javier Solana za generalnega sekretarja Sveta in visokega predstavnika SZVP, Pierre de Boissieu pa za namestnika generalnega sekretarja. Voditelji držav ali vlad tudi sklenejo, da bo Javier Solana imenovan za ministra za zunanje zadeve EU na dan začetka veljavnosti ustave.

Julij

1

Nizozemska prevzame predsedstvo Sveta Evropske unije.

8

V Haagu na Nizozemskem poteka vrhunsko srečanje med EU in Ukrajino.

20

Novi Evropski parlament izvoli Josepa Borrella Fontellesa za svojega predsednika.

20-23

Prvemu plenarnemu zasedanju 6. neposredno izvoljenega in zdaj tudi razširjenega Evropskega parlamenta predseduje njegov najstarejši poslanec Giovanni Berlinguer.

22

Evropski parlament odobri imenovanje Joséja Manuela Barrosa za novega predsednika Evropske komisije.

Avgust

12

Kandidat za predsednika Evropske komisije José Manuel Barroso predstavi področja pristojnosti 24 kandidatov za komisarje. Nova komisija bo začela svoj mandat 1. novembra, potem ko jo bo z glasovanjem potrdil Evropski parlament. Evropski parlament lahko glasuje samo o celotni komisiji in ne o posameznih komisarjih.

27

Evropska komisija odpre nov urad za zvezo v Prištini na Kosovu.

September

14

Prvo zasedanje Stabilizacijsko-pridružitvenega sveta med EU in Nekdanjo jugoslovansko republiko Makedonijo.

26

Praznuje se Evropski dan jezikov v letu 2004.

27. september-8. oktober

Pred odbori Evropskega parlamenta potekajo zaslišanja 24 kandidatov za komisarje, preden bo Parlament glasoval o novem kolegiju komisarjev.

Oktober

11

EU in Tadžikistan v Luxembourgu podpišeta Sporazum o partnerstvu in sodelovanju.

12

V Hanoju v Vietnamu poteka vrhunsko srečanje med EU in Korejo.

26

Kandidat za predsednika Komisije Barroso umakne svoj predlog za novo komisijo. Nov predlog naj bi Parlamentu predložil v naslednjih tednih.

29

Voditelji držav ali vlad in zunanji ministri EU podpišejo Pogodbo o Ustavi za Evropo.

November

4-5

V Bruslju v Belgiji se sestane Evropski svet. Obravnava zlasti tri vprašanja: priprava vmesnega pregleda lizbonske strategije; območje svobode, varnosti in pravice oziroma „Haaški program“; in obveščanje o Evropi. Svet ima tudi pogovore s predsednikom vlade Iraka Allawijem.

8

V Haagu na Nizozemskem poteka vrhunsko srečanje med EU in Indijo.

18

Evropski parlament potrdi novo Barrosovo komisijo s 449 glasovi za, 149 glasovi proti in 82 vzdržanimi glasovi.

20-25

V Haagu poteka osmo zasedanje parlamentarne skupščine AKP-EU. Glavni predmet razprave je humanitarna katastrofa v Darfurju, stanje v Slonokoščeni obali in politični dialog med EU in državami AKP.

23

V Bruslju zaseda Skupni svet za sodelovanje med EU in Južno Afriko.

25

V Haagu na Nizozemskem poteka vrhunsko srečanje med EU in Rusijo.

December

2

Praznuje se Evropski dan invalidov v letu 2004.

8

V Haagu na Nizozemskem poteka sedmo vrhunsko srečanje med EU in Kitajsko.

14

Na plenarnem zasedanju Evropskega parlamenta v Strasbourgu Beloruskemu združenju novinarjev podelijo nagrado Saharov.

16-17

V Bruslju v Belgiji se sestane Evropski svet.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Glej tudi
Back to top