Európai Unió

Az Európai Unió története - 2004

Az Európai Unió története - 2004


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Január

1

Írország veszi át az Európai Unió Tanácsának elnökségét.A Sportolva Nevelés Európai Éve (European Year of Education through Sport, EYES 2004) ünnepélyes megnyitója a németországi Garmisch-Partenkirchenben.Hatályba lép az EU és Egyiptom közötti ideiglenes kereskedelmi egyezmény.

20

Az Európai Parlament és az Európai Bizottsághoz tartozó Humanitárius Segélyek Hivatala (ECHO) megrendezi az Ifjúsági.Szolid@ritási.Napot (Youth.Solid@rity.Day); ebből az alkalomból az Unió tagállamainak képviseletében 550 fiatal érkezik Brüsszelbe.

21

A lisszaboni stratégiáról szóló éves jelentés közzététele. Az Európai Tanács március 26-ára tervezett tavaszi ülésén e dokumentum szolgál majd a megbeszélések alapjául.

Február

5

Az Európai Közösség és a Salamon-szigetek új kétoldalú halászati megállapodást ír alá. A 2005. január 1-jén életbe lépő megállapodás kezdetben három évre szól.

11

A Régiók Bizottságának elnökévé választják Peter Straubot, a baden-württembergi parlament elnökét.

12

Az Európai Közösség Pekingben nagy jelentőségű idegenforgalmi megállapodást köt Kínával.

16-19

Az AKCS–EU parlamenti közgyűlés 7. ülésszaka az etiópiai Addisz Abebában.

Március

12

Az Európai Unió gratulál Raúl Rivero bebörtönzött kubai költő-újságírónak ahhoz, hogy február 24-én az UNESCO neki ítélte a világ sajtószabadsága érdekében folytatott tevékenységért járó 2004. évi Guillermo Cano-díjat.

18

EU-Kanada csúcstalálkozó a kanadai Ottawában.

22-23

Az euromediterrán parlamenti közgyűlés nyitó ülésszaka a görögországi Athénban.

24

Romano Prodi elnök Brüsszelben fogadja az Afrikai Unió Bizottságát (AUC).

25-26

Az Európai Tanács negyedik alkalommal sorra kerülő éves tavaszi ülése Brüsszelben, mely a lisszaboni stratégiát, valamint az Unióval kapcsolatos aktuális gazdasági, szociális és környezetvédelmi kérdéseket járja körül. A napirendi pontok között szerepel továbbá a kormányközi konferenciáról készített jelentés, és nyilatkozatot fogadnak el a terrorizmus ellen folytatott küzdelemről.

Április

5

Bertie Ahern ír miniszterelnök, Seamus Brennan közlekedési miniszter és Loyola de Palacio, a Bizottság alelnöke a Dublin Castle-ban aláírja a Bizottság Közúti Biztonsági Chartáját.

7

Romano Prodi elnök Bizottsághoz intézett nyilatkozata a ruandai népirtás 10. évfordulója alkalmából.

13-15

A 10 csatlakozó állam biztosjelöltjeinek meghallgatása. Az Európai Unió május 1-jével 10 új államot fogad tagjai közé. Három héttel e csatlakozás előtt az Európai Parlament nyilvános meghallgatásokon értékeli az országok által jelölt 10 biztost. A jelöltekről tartandó szavazást a május 5-i strasbourgi plenáris ülésen rendezik meg.

27

Javier Solana, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője Brüsszelben találkozik Moammer Kadhafi libanoni vezetővel.

30

Az Európai Bizottság zöld könyvet bocsát ki az állami és magánszektor közötti partnerségekről, a közbeszerzési szerződésekre és a koncessziókra vonatkozó közösségi jogról.

Május

1

Hatályba lép a Csatlakozási Szerződés, és ezzel az Európai Unió történetében mind területileg, mind a sokféleség tekintetében a legjelentősebb bővítés megy végbe. A 10 új csatlakozó ország – Ciprus, a Cseh Köztársaság, Észtország, Lengyelország, Lettország, Litvánia, Magyarország, Málta, Szlovákia és Szlovénia – együttesen több mint 100 millió polgárral gyarapítja a Közösség lakosságát. 

5

Az Európai Parlament megszavazza a 10 új tagállamból érkező biztosok személyét azon az ülésszakon, melyen a törvényhozói testület utoljára ül össze az adott felállásban. A Miniszterek Tanácsa ezt követően kinevezi a 10 új biztost.

28-29

Az EU, Latin-Amerika és a Karib-térség csúcstalálkozója a mexikói Guadalajarában.

29

Az EU-trojka és Chile csúcstalálkozója a mexikói Guadalajarában.

29

Mexikó és az EU 2. csúcstalálkozója a mexikói Guadalajarában, melyet a Latin-Amerika, a Karib-térség és az EU 3. csúcstalálkozója alkalmából rendeztek meg.

Június

1

Hatályba lép az Európai Unió és az Egyiptomi Arab Köztársaság társulási megállapodása.   Az Európai Bizottság zöld könyvet bocsát ki „Egyenlőség és diszkriminációmentesség a kibővített EU-ban" címmel.

10-13

Európai parlamenti választásokra kerül sor az Unió 25 tagállamában, melyek során 732 európai parlamenti képviselőt választanak meg. A választásra jogosultak 45,6%-a megy el szavazni.

17-18

Az Európai Tanács ülése Brüsszelben. A Tanács számos döntést hoz, közöttük arról, hogy Horvátország a tagjelölt országok sorába léphet, és megindulhat a csatlakozási folyamat. A Tanács döntését a Bizottság véleményére alapozza, továbbá azzal a ténnyel indokolja, hogy Horvátország eleget tesz a Európai Tanács 1993 as koppenhágai ülésén megállapított politikai kritériumoknak, valamint a Tanács 1997 es ülésén lefektetett stabilizációs és társulási folyamatok feltételeinek.

22

EU–Japán csúcstalálkozó Tokióban.

26

EU–USA csúcstalálkozó az írországi Dromoland Castle-ban.

29

Az állam- és kormányfők 2595. tanácsülése Brüsszelben. A Bizottság elnöki posztjára José Manuel Durão Barrosót jelölik, míg Javier Solanát a Tanács főtitkárának, illetve a kül- és biztonságpolitika főképviselőjének, Pierre de Boissieu-t pedig a Tanács főtitkár-helyettesének nevezik ki. Az állam- és kormányfők arról is döntenek, hogy az Alkotmány hatálybalépése után Javier Solana lesz az EU külügyminisztere.

Július

1

Hollandia átveszi az Európai Unió Tanácsának soros elnökségét.

8

EU–Ukrajna csúcstalálkozó a hollandiai Hágában.

20

Az új Európai Parlament Josep Borrell Fontelles-t választja meg elnökéül.

20-23

A rangidős képviselő, Giovanni Berlinguer irányítása alatt plenáris ülésen megkezdi tevékenységét az immáron hatodik közvetlenül megválasztott, és ebben az évben kibővült Európai Parlament.

22

Az Európai Parlament jóváhagyja José Manuel Barrosónak az Európai Bizottság elnökévé történő kinevezését.

Augusztus

12

José Manuel Barroso, az Európai Bizottság kijelölt elnöke bemutatja a 24 biztosjelölt szakpolitikai portfólióját. Amennyiben az Európai Parlament szavazás útján jóváhagyja az új felállást, a Bizottság november 1-jén megkezdheti munkáját. A Parlament csak a testület egészére vonatkozóan szavazhat, egyes biztosokra nem.

27

Az Európai Bizottság új összekötő hivatalt nyit a koszovói Pristinában.

Szeptember

14

A Stabilizációs és Társulási Tanács első ülése az EU és Macedónia Volt Jugoszláv Köztársaság között.

26

A Nyelvek Európai napja.

szeptember 27 – október 8.

Az Európai Parlament bizottságai meghallgatják a 24 kijelölt biztost, hogy ily módon készítsék elő azt a parlamenti szavazást, mely az új biztosi testület elfogadásáról dönt.

Október

11

Az EU és Tádzsikisztán partnerségi és együttműködési megállapodást köt Luxembourgban.

12

A Koreai Köztársaság és az EU csúcstalálkozója a vietnami Hanoiban.

26

José Manuel Barroso kijelölt elnök visszavonja az új Európai Bizottságra vonatkozó javaslatát. A remények szerint a következő hetekben új javaslatot nyújt be parlamenti jóváhagyásra.

29

Az állam- és kormányfők, valamint az EU-tagállamok külügyminiszterei aláírják az európai alkotmány létrehozásáról szóló szerződést.

November

4-5

Az Európai Tanács ülése Brüsszelben, mely a következő három napirendi pontra épül: a lisszaboni stratégia félidős értékelésének előkészítése; a szabadságon, a biztonságon és a jog érvényesülésén alapuló térség, azaz a „hágai program" kérdése; az európai kommunikáció hatékonyabbá tétele. A Tanács továbbá Ijad Allavi iraki miniszterelnökkel folytat megbeszéléseket az ülésszak során.

8

EU–India csúcstalálkozó Hágában.

18

Az Európai Parlament 449 igen, 149 nem szavazattal és 82 tartózkodással jóváhagyja a Barroso vezette új Európai Bizottságot.

20-25

Az AKCS–EU közös parlamenti közgyűlésének 8. ülésszaka Hágában, melynek legfontosabb napirendi pontjai között a darfuri humanitárius tragédia, az elefántcsontparti helyzet, valamint az AKCS és az EU közötti politikai párbeszéd szerepel.

23

Dél-Afrika és az EU közös együttműködési tanácsülése Brüsszelben.

25

EU–Oroszország csúcstalálkozó Hágában.

December

2

A Fogyatékkal Élők Európai Napja.

8

Az EU és Kína 7. csúcstalálkozója Hágában.

14

A Belarusz Újságírók Szövetsége kapja a Szaharov-díjat, melyet az Európai Parlament strasbourgi plenáris ülése keretében adnak át.

16-17

Az Európai Tanács ülése Brüsszelben.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Kapcsolódó weboldalak
Back to top