Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2004

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2004


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ιανουάριος

1

Η Ιρλανδία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. To Ευρωπαϊκό Έτος Εκπαίδευσης μέσω του Αθλητισμού, ΕΕΕΑ 2004, άρχισε στη Γερμανία στο Garmisch-Partenkirchen. Τίθεται σε ισχύ η προσωρινή εμπορική συμφωνία σύνδεσης ΕΕ-Αίγυπτος.

20

Πραγματοποιείται στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες, η ημερίδα.@λληλεγγύη.νέοι, που οργανώνει το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και η Υπηρεσία Ανθρωπιστικής Βοήθειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ECHO) με τη συμμετοχή 500 περίπου νέων από όλα τα κράτη μέλη της ΕΕ.

21

Δημοσιεύεται η Ετήσια Έκθεση για τη Στρατηγική της Λισαβόνας. Θα χρησιμεύσει ως βάση για συζήτηση στο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που προβλέπεται να πραγματοποιηθεί στις 26 Μαρτίου.

Φεβρουάριος

5

Η ΕΕ και οι νήσοι Σολομώντος υπογράφουν διμερή Αλιευτική Συμφωνία η οποία θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2005 αρχικά για τρία χρόνια. 

11

Ο κ. Peter Straub, πρόεδρος του κοινοβουλίου της Βάδης-Βυρτεμβέργης, εκλέγεται πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών.

12

Η Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφει στο Πεκίνο με την Κίνα σημαντική συμφωνία για τον τουρισμό. 

16-19

Η έβδομη συνεδρίαση Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ διεξάγεται στην Αιθιοπία, στην Αντίς Αμπέμπα.

Μάρτιος

12

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συγχαίρει τον φυλακισμένο δημοσιογράφο και ποιητή, κ. Raúl Rivero για το παγκόσμιο βραβείο ελευθερίας του τύπου UNESCO/Guillermo Cano 2004 που του απένειμε η ΟΥΝΕΣΚΟ στις 24 Φεβρουαρίου.

18

Πραγματοποιείται σύνοδος κορυφής ΕΕ-Καναδάς στην Οτάβα του Καναδά.

22-23

Η εναρκτήρια συνεδρίαση της Ευρωμεσογειακής Κοινοβουλευτικής Συνόδου διεξάγεται στην Ελλάδα, στην Αθήνα.

24

Ο πρόεδρος Prodi υποδέχεται στις Βρυξέλλες την Επιτροπή Αφρικανικής Ένωσης (ΕΑΕ).

25-26

Πραγματοποιείται στο Βέλγιο, στις Βρυξέλλες το τέταρτο ετήσιο Εαρινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Κεντρικό θέμα αποτελεί η Στρατηγική της Λισαβόνας και η οικονομική, κοινωνική και περιβαλλοντική κατάσταση στην Ένωση. Παρουσιάζεται έκθεση της Προεδρίας σχετικά με τη Διακυβερνητική Διάσκεψη και εγκρίνεται Δήλωση για την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Απρίλιος

5

Υπογραφή της Χάρτας Οδικής Ασφάλειας της Επιτροπής από τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Bertie Ahern, τον υπουργό μεταφορών Seamus Brennan και την αντιπρόεδρο της Επιτροπής Loyola de Palacio στο κάστρο της πόλης του Δουβλίνου.

7

Δήλωση του πρόεδρου Prodi στην Επιτροπή για την 10η επέτειο της γενοκτονίας στην Ρουάντα.

13-15

Ακροαματική διαδικασία των Επιτρόπων των δέκα υποψηφίων κρατών. Τρεις εβδομάδες πριν την ένταξη των δέκα νέων Κρατών Μελών την 1η Μαΐου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο προβαίνει στις δημόσιες ακροαματικές διαδικασίες των 10 Επιτρόπων που όρισαν τα εν λόγω Κράτη. Η ψηφοφορία της ολομέλειας θα πραγματοποιηθεί στις 5 Μαΐου στο Στρασβούργο.

27

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Javier Solana συναντά τον Λίβυο ηγέτη, Συνταγματάρχη Μουαμάρ αλ Καντάφι, στις Βρυξέλλες.

30

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εκδίδει Πράσινη Βίβλο σχετικά με τις συμπράξεις δημοσίου και ιδιωτικού τομέα και το κοινοτικό δίκαιο των δημοσίων συμβάσεων και των συμβάσεων παραχώρησης.

Μάιος

1

Η Συνθήκη Προσχώρησης τίθεται σε ισχύ και η μεγαλύτερη μέχρι τώρα διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ένωσης γίνεται πραγματικότητα με 10 νέες χώρες – Κύπρος, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Μάλτα, Πολωνία, Σλοβενία και Σλοβακία – με συνολικό πληθυσμό πάνω από 100 εκατομμύρια πολίτες, να προσχωρούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

5

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διεξάγει επίσημη ψηφοφορία για ψήφο έγκρισης των 10 νέων Επιτρόπων των 10 νέων κρατών μελών κατά η διάρκεια της τελευταίας συνόδου της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου. Το Συμβούλιο των Υπουργών διορίζει επισήμως τους δέκα νέους Επιτρόπους. 

28-29

Πραγματοποιείται Διάσκεψη κορυφής των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Λατινικής Αμερικής και της Καραϊβικής στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού.

29

Πραγματοποιείται Διάσκεψη Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Χιλής.

29

Η Β΄ Διάσκεψη Κορυφής μεταξύ του Μεξικού και της ΕΕ πραγματοποιείται στην Γκουανταλαχάρα του Μεξικού με την ευκαιρία της Γ΄ Διάσκεψης ΕΕ – ΛΑΚ (Λατινική Αμερική και Καραϊβική).

Ιούνιος

1

Η συμφωνία σύνδεσης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου μπαίνει σε ισχύ σήμερα. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δημοσιεύει το Πράσινο βιβλίο για την ισότητα και την έλλειψη διακρίσεων στη διευρυμένη Ευρωπαϊκή Ένωση. 

10-13

Διεξάγονται οι ευρωεκλογές στα 25 κράτη μέλη της ΕΕ και εκλέγονται 732 ευρωβουλευτές. Συνολικό ποσοστό προσέλευσης: 45,6%.

17-18

Πραγματοποιείται ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Το Συμβούλιο, μεταξύ άλλων αποφάσισε ότι βάσει μίας Γνώμης της Επιτροπής και του γεγονότος ότι η Κροατία ικανοποιεί όλα τα πολιτικά κριτήρια που έχουν ταθεί από το ευρωπαϊκό συμβούλιο της Κοπεγχάγης καθώς και τις προϋποθέσεις της διαδικασίας σταθεροποίησης και σύνδεσης που καθόρισε το Συμβούλιο το 1997, η Κροατία είναι χώρα υποψήφια για προσχώρηση και ότι η διαδικασία προσχώρησης θα πρέπει να δρομολογηθεί.

22

Πραγματοποιείται Σύνοδος κορυφής ΕΕ - Ιαπωνίας στο Τόκιο της Ιαπωνίας

26

Πραγματοποιείται Σύνοδος κορυφής ΕΕ - ΗΠΑ στο Dromoland Castle στο Co. Clare της Ιρλανδιας.

29

Πραγματοποιείται η 2592ή Σύνοδος του Συμβουλίου Αρχηγών Κρατών και Κυβερνήσεων στις Βρυξέλλες. Ο κύριος José Manuel Durão Barroso διορίστηκε Πρόεδρος της Επιτροπής ο κύριος Javier Solana Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου και Ύπατος Εκπρόσωπος για την ΚΕΠΠΑ και ο κύριος Pierre de Boissieu Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας. Οι Αρχηγοί Κρατών και Κυβερνήσεων αποφάσισαν επίσης ότι ο κύριος Javier Solana θα διοριστεί Υπουργός Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης την ημέρα έναρξης ισχύος του Συντάγματος.

Ιούλιος

1

Οι Κάτω Χώρες αναλαμβάνουν την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

8

Πραγματοποιείται Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Ουκρανίας στη Χάγη των Κάτω Χωρών.

20

Το νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εκλέγει τον Josep Borrell Fontelles ως πρόεδρο του.

20-23

Η εναρκτήρια σύνοδος της Ολομέλειας του 6ου άμεσα εκλεγμένου, και τώρα πλέον και διευρυμένου, Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου αρχίζει με την προεδρία του πρεσβύτερου μέλους του, του Giovanni Berlinguer.

22

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει τον διορισμό του José Manuel Barroso ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αύγουστος

12

Σήμερα, ο José Manuel Barroso, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, παρουσίασε τα χαρτοφυλάκια των 24 προτεινόμενων Επιτρόπων. Η νέα Επιτροπή αναλαμβάνει τα καθήκοντα της την 1η Νοεμβρίου, υπό την επιφύλαξη της έγκρισης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Η ψήφος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου μπορεί να αφορά το Σώμα στο σύνολο του και όχι επιμέρους επιτρόπους.

27

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανοίγει μία νέα υπηρεσία διασύνδεσης στην Πρίστινα του Κοσσυφοπεδίου.

Σεπτέμβριος

14

Πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Σταθεροποίησης και Σύνδεσης μεταξύ της ΕΕ και της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

26

Γιορτάζεται η Ευρωπαϊκή Ημέρα γλωσσών για το 2004.

27 Σεπτεμβρίου – 8 Οκτωβρίου

Οι ειδικευμένες επιτροπές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου προβαίνουν σε μία σειρά ακροάσεων με τους 24 ορισθέντες Επιτρόπους για την προετοιμασία της ψηφοφορίας του Κοινοβουλίου σχετικά με την έγκριση του νέου σώματος της Επιτροπής.

Οκτώβριος

11

Η ΕΕ και το Τατζικιστάν υπογράφουν συμφωνία εταιρικής σχέσης και συνεργασίας στο Λουξεμβούργο.

12

Πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής Κορέας - ΕΕ στο Ανόι του Βιετνάμ.

26

Ο νέος πρόεδρος της Επιτροπής, José Manuel Barroso, αποσύρει την πρόταση του για την νέα Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Ελπίζεται η νέα πρόταση να υποβληθεί στο Κοινοβούλιο για έγκριση τις προσεχείς εβδομάδες.

29

Οι Ηγέτες των Κρατών και Κυβερνήσεων καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών της ΕΕ υπογράφουν τη συνταγματική Συνθήκη για την Ευρώπη.

Νοέμβριος

4-5

Πραγματοποιείται ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες του Βελγίου το οποίο εστιάζει σε τρία θέματα: την προετοιμασία της ενδιάμεσης επανεξέτασης της Στρατηγικής της Λισαβόνας, το πρόγραμμα της Χάγης όσον αφορά το χώρο Ελευθερίας, Ασφάλειας και Δικαιοσύνης και την παρουσίαση της Ευρώπης στους πολίτες. Πραγματοποιεί επίσης συζητήσεις µε τον Πρωθυπουργό του Ιράκ, κ. Alawi.

8

Πραγματοποιείται Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Ινδίας στη Χάγη των Κάτω Χωρών.

18

Το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την νέα Επιτροπή του Barroso με 449 ψήφους υπέρ, 149 κατά και 82 αποχές.

20-25

Η Η΄ σύνοδος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης Ίσης Εκπροσώπησης ΑΚΕ-ΕΕ πραγματοποιείται στη Χάγη. Η ανθρωπιστική τραγωδία στην επαρχία Νταρφούρ, η κατάσταση στην Ακτή του Ελεφαντοστού και ο πολιτικός διάλογος μεταξύ της ΑΚΕ και της ΕΕ είναι τα κύρια θέματα συζήτησης.

23

Συνέρχεται το Συμβούλιο Συνεργασίας Ίσης Εκπροσώπησης Νοτίου Αφρικής και ΕΕ.

25

Πραγματοποιείται Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Ρωσίας στη Χάγη των Κάτω Χωρών.

Δεκέμβριος

2

Ευρωπαϊκή ημέρα για τα άτομα με ειδικές ανάγκες - 2004.

8

Πραγματοποιείται η 7η Σύνοδος κορυφής ΕΕ – Κίνας στη Χάγη των Κάτω Χωρών.

14

Το βραβείο Ζαχάρωφ απονέμεται στην ένωση δημοσιογράφων της Λευκορωσίας κατά τη διάρκεια επίσημης συνεδρίασης της ολομέλειας του ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο.

16-17

Πραγματοποιείται ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Back to top