Uniunea Europeană

Istoria Uniunii Europene - 2003

Istoria Uniunii Europene - 2003


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ianuarie

1

Grecia preia preşedinţia Consiliului Uniunii Europene. UE aniversează 10 ani de funcţionare a pieţei unice.

15

Este inaugurată prima Misiune de Poliţie a Uniunii Europene în Bosnia şi Herţegovina.

26

La Atena este inaugurat Anul european al persoanelor cu handicap.

27-28

La Bruxelles (Belgia) are loc o reuniune ministerială UE - Asociaţia Naţiunilor din Asia de Sud-Est (ASEAN).

Februarie

1

Intră în vigoare Tratatul de la Nisa.

17

La Bruxelles (Belgia) are loc un Consiliu European extraordinar.

Martie

8

În Malta este organizat un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

14

UE şi NATO semnează un pact de securitate la Atena (Grecia).

19

Parlamentul European adoptă un raport care dă undă verde aderării Ciprului, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Slovaciei şi Sloveniei în 2004.

20-21

La Bruxelles (Belgia) se reuneşte cel de-al treilea Consiliu European de primăvară. Miniştrii decid să accelereze eforturile de punere în aplicare a strategiei privind competitivitatea, ocuparea forţei de muncă şi incluziunea socială convenite la Lisabona.

23

În Slovenia este organizat un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

Aprilie

9

Parlamentul European îşi dă avizul conform cu privire la aderarea Ciprului, Republicii Cehe, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Slovaciei şi Sloveniei la Uniunea Europeană.

12

În Ungaria este organizat un referendum privind aderarea ţării la UE. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

16

La Atena (Grecia) este semnat Tratatul de aderare a Republicii Cehe, Ciprului, Estoniei, Letoniei, Lituaniei, Ungariei, Maltei, Poloniei, Sloveniei şi Slovaciei.

Mai

10-11

În Lituania este organizat un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

16-17

În Slovacia este organizat un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

28

La Atena (Grecia) are loc un summit UE - Canada.

31

La St. Petersburg (Rusia) are loc un summit UE - Rusia.

Iunie

7-8

În Polonia este organizat un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

13-14

În Republica Cehă este organizat un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

20-21

La Salonic (Grecia) are loc o reuniune a Consiliului European. Liderii UE se întâlnesc cu reprezentanţii statelor balcanice şi îşi exprimă intenţia de a le permite acestora să adere la Uniunea Europeană, cu condiţia asigurării unei democraţii stabile, a statului de drept şi a dezvoltării economice.

25

La Washington DC (SUA) are loc un summit UE - SUA. Uniunea Europeană şi SUA decid să coopereze în lupta împotriva terorismului şi proliferării armelor. Acestea decid să facă schimb de informaţii privind conturile bancare suspecte şi să înfiinţeze echipe de investigare comune.

Iulie

1

Italia preia preşedinţia Uniunii Europene.

Septembrie

14

Suedia organizează un referendum privind aderarea la zona euro. Majoritatea participanţilor resping trecerea la moneda unică europeană.
La Cancún (Mexic) are loc cea de-a cincea Conferinţă ministerială a Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC). Deşi s-a reunit în vederea negocierii unui grup de propuneri cu privire la investiţii, concurenţă, transparenţă în procedurile de achiziţii publice şi facilitarea comerţului, se încheie fără ca participanţii să poată ajunge la un acord.

20

În Letonia este organizat un referendum privind aderarea ţării la Uniunea Europeană. Majoritatea electoratului votează în favoarea aderării.

Octombrie

4

La Roma (Italia) este organizată Conferinţa interguvernamentală (CIG). Principala sarcină a acesteia este de a redacta versiunea finală a primei constituţii a UE. IGC ar urma să ajungă la un acord înainte de următoarele alegeri pentru Parlamentul European, planificate pentru iunie 2004.

16-17

Consiliul European se întruneşte la Bruxelles (Belgia). Reuniunea vizează trei aspecte: analiza rezultatelor Consiliului de la Salonic privind azilul şi imigraţia; politica economică din punctul de vedere al iniţiativei pentru creştere economică; relaţiile externe.

23-24

La Madrid (Spania) are loc Conferinţa privind reconstrucţia Irakului. Ajutoarele promise acoperă diferite perioade de timp şi se ridică la valoarea de 28 miliarde, prezentându-se într-o varietate de forme (ajutor umanitar şi de reconstrucţie, credite la export, finanţări pentru proiecte).

Noiembrie

1

Schimbarea preşedintelui Băncii Centrale Europene. Dr. Willem F. Duisenberg, care a fost preşedinte al BCE în perioada 1 iunie 1998 - 31 octombrie 2003, este înlocuit de Jean-Claude Trichet, fost guvernator al Banque de France.

6

La Roma (Italia) este organizat un summit UE - Federaţia Rusă.

18

La Bruxelles (Belgia) are loc reuniunea miniştrilor de externe din Uniunea Europeană privind rezultatele IGC.

25-26

La Veneţia (Italia) are loc o conferinţă ministerială privind dezvoltarea durabilă în sectorul pescuitului.

29

La New Delhi (India) are loc un summit UE - India.

Decembrie

12

Comisia Europeană decide să elibereze o primă tranşă a contribuţiei de la bugetul UE pentru activităţile de reconstrucţie din Irak.

12-13

Consiliul European se întruneşte la Bruxelles (Belgia).

19

Semnarea unui acord de înfiinţare a unei delegaţii a Comisiei Europene la Sana'a (Yemen), începând din ianuarie 2004.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Alte linkuri
Back to top