Europese Unie

De geschiedenis van de Europese Unie - 2003

De geschiedenis van de Europese Unie - 2003


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Januari

1

Griekenland neemt het Voorzitterschap van de Raad van de Europese Unie over.  De EU viert 10 jaar Gemeenschappelijke Markt.

15

De eerste politie-opdracht van de Europese Unie in Bosnië-Herzegowina gaat van start.

26

Het Europees Jaar van de Gehandicapten wordt geopend in Athene.

27-28

Een ministeriële bijeenkomst EU-Azië wordt gehouden in Brussel, België.

Februari

1

Het Verdrag van Nice treedt in werking.

17

Een buitengewone Europese Raad wordt gehouden in Brussel, België.

Maart

8

In Malta wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de Europese Unie. De meerderheid is voorstander van toetreding.

19

Er wordt gestemd in het Europees Parlement. Door de meerderheid wordt een rapport aangenomen dat het groene licht geeft voor de toetreding van Cyprus, Estland, Hongarije, Letland, Litouwen, Malta, Polen, Slovenië, Slowakije en Tsjechië in 2004.

20-21

Voor het derde jaar wordt de Europese Voorjaarsraad gehouden in Brussel, België. De Ministers besluiten de inspanningen te vergroten om de strategie in te voeren voor mededinging, werkgelegenheid en sociale insluiting waartoe is besloten in Lissabon. De Ministers discussiëren ook over de situatie in Irak.

23

In Slovenië wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de Europese Unie. De meerderheid is voorstander van toetreding.

April

9

Het Europees Parlement stemt in met de toetreding van de Tsjechische Republiek, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije tot de Europese Unie. 

12

In Hongarije wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de EU. De meerderheid is voorstander van toetreding.

16

In Athene, Griekenland, wordt het toetredingsverdrag tussen de EU en de Tsjechische Republiek, Estland, Cyprus, Letland, Litouwen, Hongarije, Malta, Polen, Slovenië en Slowakije ondertekend.

Mei

10-11

In Litouwen wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de Europese Unie. De meerderheid is voorstander van toetreding.

16-17

In Slowakije wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de Europese Unie. De meerderheid is voorstander van toetreding.

28

Een topontmoeting tussen de Europese Unie en Canada vindt plaats in Athene, Griekenland.

31

Een topontmoeting tussen de Europese Unie en Rusland vindt plaats in St. Petersburg, Rusland.

Juni

7-8

In Polen wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de Europese Unie. De meerderheid is voorstander van toetreding.

13-14

In Tsjechië wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de Europese Unie. De meerderheid is voorstander van toetreding.

20-21

Een Europese Raad wordt gehouden in Thessaloniki, Griekenland. Het voorstel voor een Europese Grondwet wordt ontvangen als een goede basis voor de komende onderhandelingen over de toekomst van Europa. De EU-leiders ontmoeten de de vertegenwoordigers van de Balkanstaten en spreken zich uit vóór toetreding van deze staten tot de Europese Unie op voorwaarde dat zij de democratische stabiliteit, de rechtsstaat en economische ontwikkeling bevorderen. Er wordt ook gewezen op het belang van transatlantische betrekkingen voor internationale stabiliteit.

25

Een topontmoeting tussen de EU en de VS vindt plaats in Washington DC. De Europese Unie en de Verenigde Staten besluiten samen te werken in de strijd tegen het terrorisme en de wapenhandel. Zij besluiteninformatie uit te wisselen over verdachte bankrekeningen en gezamenlijke onderzoeksteams te vormen. Er wordt eveneens verwezen naar de situatie in Iran en Noord-Korea, alsook naar de "wegenkaart" die leidt naar vrede in het Midden-Oosten.

Juli

1

Italië neemt het Voorzitterschap van de Europese Unie over.

September

14

In Zweden wordt een referendum gehouden over de euro. De meerderheid van de bevolking verwerpt invoering van de Europese eenheidsmunt. In Cancún (Mexico) wordt de vijfde ministersconferentie van de Wereldhandelsorganisatie (WTO) gehouden. Het was de bedoeling te onderhandelen over een aantal voorstellen voor investeringen, concurrentie, doorzichtigheid in overheidsopdrachten en handelsbevordering, maar de deelnemers slagen er niet in overeenstemming te bereiken.

20

In Letland wordt een referendum gehouden over de vraag of het land zal toetreden tot de Europese Unie. De meerderheid is voorstander van toetreding.

Oktober

4

De Intergouvernementele Conferentie wordt gehouden in Rome, Italië. Haar voornaamste taak bestaat uit het opstellen en goedkeuren van de definitieve versie van de eerste grondwet van Europa. Verschillende lidstaten vragen om veranderingen in het voorstel voor de Europese Grondwet dat in juli door de Europese Conventie is gepresenteerd. De IGC zou tot overeenstemming moeten komen vóór de volgende verkiezingen voor het Europees Parlement, die gepland staan voor juni 2004.

16-17

Een Europese Raad wordt gehouden in Brussel, België. Deze topontmoeting richt zich op drie onderwerpen: het verdere verloop van de Raad van Thessaloniki over asiel- en immigratiebeleid; het economisch beleid in het kader van het Groei-initiatief, en buitenlandse betrekkingen.

23-24

De Conferentie over de Wederopbouw van Irak wordt gehouden in Madrid, Spanje. De vraag om hulp (28 biljoen euro) kwam in verschillende vormen waaronder humanitaire hulp en steun bij de wederopbouw, exportkredieten en projectfinanciering, en bestreek verschillende perioden.

November

1

Een nieuwe President voor de Europese Centrale Bank. De heer Jean-Claude Trichet, voormalig President van de Banque de France volgt Dr Willem F. Duisenberg op, die President van de ECB was van 1 juni 1998 tot 31 oktober 2003.

6

Een topontmoeting tussen de EU en Rusland vindt plaats in Rome, Italië.

18

Een ontmoeting van de Ministers van Buitenlandse Zaken van de Europese Unie over de Intergouvernementele Conferentie wordt gehouden in Brussel, België.

25-26

Een Ministersconferentie over duurzame ontwikkeling in de visserij wordt gehouden in Venetië, Italië.

29

Een topontmoeting tussen de EU en India vindt plaats in New Delhi, India.

December

12

De Europese Commissie besloot vandaag om een eerste bijdrage uit het EU-budget te leveren aan de wederopbouwactiviteiten in Irak.

12-13

Een Europese Raad wordt gehouden in Brussel, België.

19

Ondertekening van een overeenkomst voor de vestiging van een delegatie van de Europese Commissie in Sana'a, Jemen, met ingang van januari 2004.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009
Zie ook
Back to top