Ευρωπαϊκή Ένωση

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2003

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης - 2003


2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009

Ιανουάριος

1

Η Ελλάδα αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η ΕΕ γιορτάζει τα 10 χρόνια της Ενωμένης Αγοράς.

15

Εγκαθίσταται η πρώτη αστυνομική αποστολή της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην Βοσνία και Ερζεγοβίνη.

26

Το Ευρωπαϊκό Έτος των Ατόμων με Ειδικές Ανάγκες εγκαινιάζεται στην Αθήνα.

27-28

Πραγματοποιείται υπουργική συνεδρίαση ΕΕ-ΣΚΝΑ στις Βρυξέλλες Βελγίου.

Φεβρουάριος

1

Έναρξη της ισχύος της Συνθήκη της Νίκαιας.

17

Πραγματοποιείται έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

Μάρτιος

8

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην Μάλτα για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης.

14

Η ΕΕ και το ΝΑΤΟ υπογράφουν Σύμφωνο Ασφαλείας στην Αθήνα. 

19

Πραγματοποιείται ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Η πλειοψηφία υιοθετεί μία αναφορά που δίνει το πράσινο φως για την προσχώρηση της Κύπρου, της Δημοκρατίας της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβακικής Δημοκρατίας και της Σλοβενίας στην ΕΕ το 2004.

20-21

Το τρίτο ετήσιο θερινό Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πραγματοποιείται στις Βρυξέλλες. Οι Υπουργοί αποφασίζουν να εντείνουν τις προσπάθειες για την εφαρμογή της στρατηγικής για ανταγωνιστικότητα, απασχόληση και κοινωνική ένταξη που συμφωνήθηκε στην Λισαβόνα. Επιπλέον, οι Υπουργοί συζητούν την κατάσταση στο Ιράκ.

23

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην Σλοβενία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης. 

Απρίλιος

9

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εγκρίνει την προσχώρηση της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

12

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην Ουγγαρία σχετικά με την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ. 

16

Η Συνθήκη προσχώρησης μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Τσεχικής Δημοκρατίας, της Εσθονίας, της Κύπρου, της Λετονίας, της Λιθουανίας, της Ουγγαρίας, της Μάλτας, της Πολωνίας, της Σλοβενίας και της Σλοβακίας υπογράφεται στην Αθήνα.

Μάιος

10-11

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στη Λιθουανία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης.

16-17

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στη Σλοβακία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης.

28

Πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Καναδά στην Αθήνα.

31

Πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ρωσίας στη Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας.

Ιούνιος     

7-8

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην Πολωνία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης. 

13-14

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στην Τσεχική Δημοκρατία για την ένταξη της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης.

20-21

Πραγματοποιείται Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στην Θεσσαλονίκη . Ένα προσχέδιο του Συντάγματος της ΕΕ γίνεται δεκτό ως σωστή βάση για μέλλουσες διαπραγματεύσεις γύρω από το μέλλον της Ευρώπης. Οι ηγέτες της ΕΕ συναντούν αντιπρόσωπους των βαλκανικών κρατών και εκφράζουν την πρόθεση τους να τα συμπεριλάβουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση με την προϋπόθεση ότι θα προάγουν την δημοκρατική σταθερότητα, το κράτος δικαίου και την οικονομική ανάπτυξη. Γίνεται επίσης αναφορά στη σημασία των διατλαντικών σχέσεων για λόγους διεθνούς σταθερότητας. 

25

Πραγματοποιείται διάσκεψη ΕΕ-ΗΠΑ στην πόλη της Ουάσινγκτον. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες αποφασίζουν να συνεργαστούν στον αγώνα τους εναντίον της τρομοκρατίας και της εξάπλωσης των όπλων. Αποφασίζουν να μοιράζονται πληροφορίες για ύποπτους λογαριασμούς τραπεζών και να θεσπίσουν κοινές ομάδες έρευνας. Γίνεται επίσης αναφορά στην κατάσταση στο Ιράν και τη Βόρεια Κορέα καθώς και στον "οδικό χάρτη" ειρήνευσης στην Μέση Ανατολή. 

Ιούλιος     

1

1η Ιουλίου: Η Ιταλία αναλαμβάνει την Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Σεπτεμβρίου   

14

Η Σουηδία προχωρεί σε δημοψήφισμα για το ευρώ. Η πλειοψηφία καταψηφίζει τη συμμετοχή στο μοναδικό ευρωπαϊκό νόμισμα.  Το 5ο Υπουργικό Συνέδριο της Παγκόσμιας Οργάνωσης Εμπορίου πραγματοποιείται στο Κανκούν του Μεξικού. Το συνέδριο προορίζετο να συζητήσει ένα σύνολο προτάσεων σχετικά με τις επενδύσεις, τον ανταγωνισμό, την διευκόλυνση του εμπορίου και τη διαφάνεια στις δημόσιες συμβάσεις, περατώθηκε, όμως, χωρίς να είναι σε θέση οι συμμετέχοντες να καταλήξουν σε συμφωνία.

20

Πραγματοποιείται δημοψήφισμα στη Λετονία για την ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η πλειοψηφία είναι υπέρ της ένταξης.

Οκτώβριος

4

Η Διακυβερνητική Διάσκεψη (ΔΚΔ) πραγματοποιείται στην Ρώμη της Ιταλίας. Το πρωταρχικό καθήκον της είναι ο σχηματισμός και η έγκριση της τελικής εκδοχής του πρώτου συντάγματος της ΕΕ. Διάφορα Κράτη Μέλη ζητούν αλλαγές του προσχεδίου του συντάγματος της ΕΕ που πρότεινε η ευρωπαϊκή Συνθήκη του Ιουλίου. Η ΔΚΔ θα πρέπει να φθάσει σε συμφωνία πρίν από τις εκλογές για το ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο που έχουν σχεδιαστεί για τον Ιούνιο του 2004.

16-17

Πραγματοποιείται ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες του Βελγίου. Η συνάντηση κορυφής εστιάζει σε τρία ζητήματα: τη συνέχεια του συμβουλίου της Θεσσαλονίκης για το άσυλο και την μετανάστευση, την οικονομική πολιτική στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας για την ανάπτυξη και τις εξωτερικές σχέσεις.

23-24

Η συνδιάσκεψη για την ανοικοδόμηση του Ιράκ πραγματοποιείται στην Μαδρίτη της Ισπανίας. Δίνονται ποικίλες υποσχέσεις (28 τρισεκατομμύρια ευρώ) οι οποίες περιλαμβάνουν ανθρωπιστική βοήθεια, ενισχύσεις για την ανασυγκρότηση, εξαγωγικές πιστώσεις και χρηματοδότηση προγραμμάτων, και καλύπτουν διάφορες χρονικές περιόδους.

Νοέμβριος

1

Αλλαγή της προεδρίας της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Ο κύριος Jean-Claude Trichet, πρώην διοικητής της Τράπεζας της Γαλλίας διαδέχεται τον Dr Willem F. Duisenberg, που διετέλεσε πρόεδρος της ΚΤΕ από την 1η Ιουνίου 1998 ως την 31η Οκτωβρίου 2003.

6

Πραγματοποιείται Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Ρωσίας στη Ρώμη της Ιταλίας.

18

Πραγματοποιείται συνάντηση των Υπουργών Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη ΔΚΔ στις Βρυξέλλες του Βελγίου.

25-26

Πραγματοποιείται Υπουργική Σύσκεψη για την αειφόρο ανάπτυξη στον τομέα της αλιείας στην Βενετία της Ιταλίας.

29

Πραγματοποιείται Διάσκεψη Κορυφής ΕΕ - Ινδίας στο Νέο Δελχί της Ινδίας.

Δεκέμβριος

12

H Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να διαθέσει μία πρώτη συνεισφορά από τον προϋπολογισμό της ΕΚ για δράσεις ανοικοδόμησης στο Ιράκ.

12-13

Διεξάγεται Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες, στο Βέλγιο.

19

Υπογραφή συμφωνίας για τη δημιουργία Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στη Sana'a της Υεμένης από τον Ιανουάριο του 2004.

2000 | 2001 | 2002 | 2003 | 2004 | 2005 | 2006 | 2007 | 2008 | 2009