Ευρωπαϊκή Ένωση

Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα

Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα


1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999

Μια Ευρώπη χωρίς σύνορα

Με την κατάρρευση του κομμουνισμού στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, οι Ευρωπαίοι αναπτύσσουν στενότερες σχέσεις γειτνίασης. Το 1993 η ενιαία αγορά ολοκληρώνεται με τις «τέσσερις ελευθερίες», δηλαδή την ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων. Τη δεκαετία του 1990 υπογράφονται επίσης δύο Συνθήκες: η Συνθήκη του Μάαστριχτ για την Ευρωπαϊκή Ένωση, το 1993, και η Συνθήκη του Άμστερνταμ, το 1999. Οι Ευρωπαίοι ενδιαφέρονται για την προστασία του περιβάλλοντος, καθώς και για τη θέσπιση κοινών μέτρων σχετικά με την ασφάλεια και την άμυνα. Το 1995 η ΕΕ υποδέχεται τρία ακόμη νέα μέλη: την Αυστρία, τη Φινλανδία και τη Σουηδία. Ένα μικρό χωριό του Λουξεμβούργου δίνει το όνομά του στις συμφωνίες του Σένγκεν, οι οποίες επιτρέπουν σταδιακά στους πολίτες να ταξιδεύουν χωρίς έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα. Εκατομμύρια νέοι σπουδάζουν σε άλλες χώρες με τη στήριξη της ΕΕ. Η επικοινωνία γίνεται ευκολότερη, καθώς όλο και περισσότεροι άνθρωποι αρχίζουν να χρησιμοποιούν τα κινητά τηλέφωνα και το διαδίκτυο.

1991

Στα Βαλκάνια, ξεκινά η διάλυση της Γιουγκοσλαβίας. Οι συγκρούσεις ξεσπούν αρχικά στη Σλοβενία και την Κροατία, και στη συνέχεια στη Βοσνία-Ερζεγοβίνη, όπου Σέρβοι, Κροάτες και Μουσουλμάνοι εμπλέκονται σε έναν αιματηρό εμφύλιο πόλεμο.

7 Φεβρουαρίου 1992

Η Συνθήκη για την Ευρωπαϊκή Ένωση υπογράφεται στο Μάαστριχτ στις Κάτω Χώρες. Πρόκειται για ένα από τα σημαντικότερα ορόσημα της ιστορίας της ΕΕ, δεδομένου ότι θεσπίζονται σαφείς κανόνες για το μελλοντικό ενιαίο νόμισμα και για την κοινή εξωτερική πολιτική και την πολιτική ασφαλείας, καθώς και για τη στενότερη συνεργασία στον τομέα της δικαιοσύνης και των εσωτερικών υποθέσεων. Σύμφωνα με τη Συνθήκη, η «Ευρωπαϊκή Ένωση» έχει επίσημα δημιουργηθεί.

1 Ιανουαρίου 1993

Δημιουργείται η ενιαία αγορά και οι τέσσερις ελευθερίες της. Η ελεύθερη κυκλοφορία εμπορευμάτων, υπηρεσιών, προσώπων και κεφαλαίων είναι πλέον πραγματικότητα. Από το 1986 μέχρι τώρα έχουν εκδοθεί πάνω από 200 νόμοι για τη φορολογική πολιτική, τις επιχειρήσεις, τα επαγγελματικά προσόντα και άλλα εμπόδια στο άνοιγμα των συνόρων. Η ελεύθερη κυκλοφορία ορισμένων υπηρεσιών καθυστερεί.

1 Ιανουαρίου 1995

Η Αυστρία, η Φινλανδία και η Σουηδία προσχωρούν στην ΕΕ. Τα 15 κράτη μέλη καλύπτουν πλέον το σύνολο σχεδόν της Δυτικής Ευρώπης.

Κράτη μέλη Κράτη μέλη: Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Κάτω Χώρες, Βέλγιο, Λουξεμβούργο, Δανία, Ιρλανδία, Ηνωμένο Βασίλειο, Ελλάδα, Ισπανία και Πορτογαλία.

Νέα κράτη μέληΝέα κράτη μέλη: Αυστρία, Φινλανδία και Σουηδία.

Χάρτης κρατών μελών της ΕΕ 1995 © Ευρωπαϊκή Ένωση 

Κατάλογος των κρατών μελών της ΕΕ και ημερομηνία προσχώρησής τους

26 Μαρτίου 1995

Η συμφωνία του Σένγκεν τίθεται σε εφαρμογή σε επτά χώρες: Βέλγιο, Γαλλία, Γερμανία, Λουξεμβούργο, Κάτω Χώρες, Πορτογαλία και Ισπανία. Οι ταξιδιώτες ανεξαρτήτως υπηκοότητας μπορούν να ταξιδεύουν μεταξύ όλων αυτών των χωρών χωρίς έλεγχο διαβατηρίων στα σύνορα. Και άλλες χώρες έχουν προσχωρήσει από τότε στον άνευ διαβατηρίων χώρο του Σένγκεν.

17 Ιουνίου 1997

Υπογράφεται η Συνθήκη του Άμστερνταμ. Βασίζεται στα επιτεύγματα της Συνθήκης του Μάαστριχτ, και προτείνει σχέδια για μεταρρυθμίσεις στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, ώστε να ενισχυθεί η φωνή της Ευρώπης στον κόσμο και να διατεθούν περισσότεροι πόροι στην απασχόληση και στα δικαιώματα των πολιτών.

13 Δεκεμβρίου 1997

Οι ηγέτες της ΕΕ συμφωνούν να ξεκινήσουν διαδικασία διαπραγματεύσεων προσχώρησης με 10 χώρες της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης: Βουλγαρία, Τσεχική Δημοκρατία, Εσθονία, Ουγγαρία, Λετονία, Λιθουανία, Πολωνία, Ρουμανία, Σλοβακία και Σλοβενία. Περιλαμβάνονται επίσης τα νησιά της Μεσογείου Κύπρος και Μάλτα. Το 2000, η τροποποίηση των Συνθηκών που συμφωνήθηκε στη Νίκαια ανοίγει τον δρόμο για τη διεύρυνση της ΕΕ, με τη μεταρρύθμιση των κανόνων ψηφοφορίας.

1 Ιανουαρίου 1999

Το ευρώ καθιερώνεται σε 11 χώρες (το 2001 προστίθεται και η Ελλάδα) μόνο για εμπορικές και χρηματοπιστωτικές συναλλαγές. Τα χαρτονομίσματα και τα κέρματα του ευρώ θα έρθουν αργότερα. Οι χώρες της Ευρωζώνης είναι η Αυστρία, το Βέλγιο, η Φινλανδία, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ελλάδα, η Ιρλανδία, η Ιταλία, το Λουξεμβούργο, οι Κάτω Χώρες, η Πορτογαλία και η Ισπανία. Η Δανία, η Σουηδία και το Ηνωμένο Βασίλειο αποφασίζουν να μείνουν εκτός Ευρωζώνης προς το παρόν.

Τέλη της δεκαετίας του 1990

Η κινητή τηλεφωνία και το διαδίκτυο αρχίζουν να αλλάζουν τον τρόπο επικοινωνίας. Η τεχνολογία στην οποία βασίζονται και τα δύο είναι ευρωπαϊκή. Οι νέοι ταξιδεύουν περισσότερο και οι φοιτητές περνούν συχνά έναν χρόνο χωρίς σπουδές για να γνωρίσουν τον κόσμο, ενώ το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο τους βοηθά να διατηρούν τις επαφές τους με τη χώρα τους.

1990 | 1991 | 1992 | 1993 | 1994 | 1995 | 1996 | 1997 | 1998 | 1999
Back to top