Siirry pääsisältöön

Euroopan unionin historia – vuodet 1990–1999

Sisärajaton Eurooppa

Vuonna 1993 perustetaan sisämarkkinat, joilla tavarat, palvelut, ihmiset ja raha saavat liikkua vapaasti. 1990-luvulla tulee voimaan myös kaksi uutta perussopimusta: sopimus Euroopan unionista (Maastrichtin sopimus) vuonna 1993 ja Amsterdamin sopimus vuonna 1999. Itävalta, Suomi ja Ruotsi liittyvät EU:hun vuonna 1995, ja Schengenin sopimuksella (joka nimetään sopimuksen tekopaikan, pienen luxemburgilaiskylän mukaan) poistetaan sisärajoilta vähitellen matkustajaliikenteen passintarkastukset.

1991 – Jugoslavia hajoaa

Balkanilla Jugoslavia alkaa hajota. Sitä seuranneet sodat jatkuvat vuosikymmenen ajan ja vaativat kymmeniä tuhansia uhreja.

7.2.1992 – Maastrichtin sopimus

Sopimus Euroopan unionista allekirjoitetaan Maastrichtissa. Se on merkittävä EU:n virstanpylväs, jolla asetetaan selkeät säännöt tulevalle yhteiselle rahalle ja ulko- ja turvallisuuspolitiikalle sekä tiiviimmälle yhteistyölle oikeus- ja sisäasioissa. Sopimus tulee voimaan 1.11.1993, ja sillä perustetaan Euroopan unioni.

1.1.1993 – Sisämarkkinat perustetaan

EU perustaa sisämarkkinat, joilla tavarat, palvelut, ihmiset ja raha saavat liikkua vapaasti. Vuoden 1986 jälkeen on laadittu satoja lakeja veropolitiikasta, liiketoiminnan sääntelystä, ammattipätevyysvaatimuksista ja muista avointen rajojen esteistä. Joidenkin palvelujen vapaa liikkuvuus siirtyy kuitenkin myöhemmäksi.

1.1.1994 – Euroopan talousalue perustetaan

Euroopan talousalueesta (ETA) tehty sopimus tulee voimaan. Sopimuksella sisämarkkinat laajennetaan koskemaan EFTA-maita. Nykyisin ihmiset, tavarat, palvelut ja pääoma saavat liikkua vapaasti 30 ETA-maan alueella (EU-27 sekä Islanti, Liechtenstein ja Norja). Sveitsi ei osallistu Euroopan talousalueeseen, mutta sillä on pääsy sisämarkkinoille.

1.1.1995 – unioniin liittyy kolme uutta maata: Itävalta, Suomi ja Ruotsi

Itävalta, Suomi ja Ruotsi liittyvät EU:hun. Unionin 15 jäsenmaata käsittävät nyt lähes koko läntisen Euroopan.

26.3.1995 – Seitsemän Schengen-maan sisärajaton alue

Schengenin sopimus tulee voimaan seitsemässä maassa: Alankomaissa, Belgiassa, Espanjassa, Luxemburgissa, Portugalissa, Ranskassa ja Saksassa. Matkustajat voivat liikkua näiden maiden välillä ilman passintarkastuksia rajoilla. Vuonna 2021 passittomaan Schengen-alueeseen kuuluu 26 maata, mukaan lukien Islanti, Liechtenstein, Norja ja Sveitsi.

2.10.1997 – Amsterdamin sopimus

Amsterdamin sopimus allekirjoitetaan. Se perustuu Maastrichtin sopimukseen ja siinä esitellään suunnitelmat EU:n toimielinten uudistamiseksi, Euroopan kansainvälisen aseman vahvistamiseksi ja resurssien kohdentamiseksi työllisyyteen ja kansalaisten oikeuksiin. Sopimus tulee voimaan 1.5.1999.

1.1.1999 – Euro otetaan käyttöön tilirahana

Euro otetaan käyttöön 11 maassa, ensin vain tili- ja kirjanpitovaluuttana ja rahansiirroissa. Setelien ja kolikoiden vuoro on myöhemmin. Ensimmäisiä euromaita ovat Alankomaat, Belgia, Espanja, Irlanti, Italia, Itävalta, Luxemburg, Portugali, Ranska ja Suomi. Ruotsi, Tanska ja Yhdistynyt kuningaskunta päättävät toistaiseksi olla käyttämättä euroa.