Europska unija

Povijest Europske unije - 1979.

Povijest Europske unije - 1979.


1970 | 1971 | 1972 | 1973 | 1974 | 1975 | 1976 | 1977 | 1978 | 1979

Siječanj

1.

Francuska preuzima predsjedanje Vijećem Europskih zajednica.

17.

Tuvalu je 55. zemlja AKP-a (afričke, karipske i pacifičke zemlje) koja se pridružuje Konvenciji iz Loméa.

Veljača

5.

U Bruxellesu službeno otvoreni pregovori o pristupanju Španjolske.

6.

Vijeće donosi službene smjernice za regionalnu politiku Zajednice i izmjenjuje uredbu iz 1975. o osnivanju Europskog fonda za regionalni razvoj (ERDF).

20.

Presuda Europskog suda u predmetu Cassis de Dijon. Sud odlučuje da potrošači imaju pravo na pristup prehrambenim proizvodima iz drugih država članica ako su ti proizvodi legalno proizvedeni i stavljeni na tržište druge države članice te ako se uvozom tih proizvoda ne ugrožava zdravlje ili okoliš.

26.

Dominika je 56. zemlja AKP-a (afričke, karipske i pacifičke zemlje) članica Konvencije iz Loméa.

Ožujak

6. – 7.

Komisija u ulozi promatrača prisustvuje konferenciji ministara država članica Vijeća Europe nadležnih za socijalnu sigurnost.

12. – 13.

U Parizu (Francuska) održan sastanak Europskog vijeća. Vijeće određuje 13. ožujka za datum stupanja na snagu Europskog monetarnog sustava (EMS). Raspravlja se i o stanju u gospodarstvu i društvu, zajedničkoj poljoprivrednoj politici i energiji.

13.

Na snagu stupa Europski monetarni sustav.

16.

Umire Jean Monnet.

19. – 27. 4.

Zajednica u ulozi promatrača prisustvuje prvom dijelu osmog zasjedanja Treće konferencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

19. – 8. 4.

Sastaje se Konferencija opunomoćenika Ujedinjenih Naroda i donosi Odluku prema kojoj Organizacija Ujedinjenih naroda za industrijski razvoj (UNIDO) postaje specijalizirana agencija.

Travanj

4.

Komisija donosi memorandum o pristupanju Europskih zajednica Europskoj konvenciji za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

12.

Višestrani trgovinski pregovori u okviru Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT) dolaze u završnu fazu (Tokijska runda).

Svibanj

7. – 3. 6.

Zajednica u ulozi promatrača prisustvuje Konferenciji Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD) održanoj u Manili (Filipini).

28.

U Ateni (Grčka) potpisani akti o pristupanju Grčke Zajednicama.

Lipanj

7. – 10.

Prvo biranje zastupnika u Europskom parlamentu izravnim općim izborima.

15.

Na razini zamjenika održan prvi krug pregovora o pristupanju Španjolske.

21. – 22.

U Strasbourgu (Francuska) održan sastanak Europskog vijeća. Vijeće postiže dogovor o izradi zajedničke energetske strategije te ispituje probleme vezane uz kovergenciju gospodarskih rezultata država članica.

28.

Grčki parlament ratificira Ugovor o pristupanju. Sveta Lucija pridružuje se Konvenciji iz Loméa te postaje 57. zemlja AKP-a (afričke, karipske i pacifičke zemlje) članica te konvencije.

28. – 29.

U Tokiju (Japan) održan gospodarski sastanak na vrhu zemalja Zapada.

Srpanj

1.

Irska preuzima predsjedanje Vijećem Europske unije.

16. – 24. 8.

Zajednica u ulozi promatrača prisustvuje drugom dijelu osmog zasjedanja Treće konferencije Ujedinjenih naroda o pravu mora.

17. – 20.

U Strasbourgu (Francuska) održano prvo zasjedanje Parlamenta izabranog izravnim izborima. U drugom krugu glasanja za predsjednicu apsolutnom većinom izabrana Simone Veil.

25.

Sastanak Predstavničkog vijeća Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT).

31.

Komisija Vijeću upućuje direktivu o pravu državljana država članica na stalni boravak na teritoriju druge države članice.

Rujan

18.

Otvoreno 34. zasjedanja Opće skupštine Ujedinjenih naroda (UN). Predsjednik Vijeća objavljuje potporu EU-a nastavku dijaloga između razvijenih zemalja i zemalja u razvoju te naglašava važnost Europskog monetarnog sustava (EMS) i izravnih izbora za Europski parlament.

19.

Zajednica i njene države članice potpisuju Konvenciju Vijeća Europe o zaštiti europskih divljih vrsta i prirodnih staništa.

Listopad

4.

Sud daje savjetodavno mišljenje o ovlastima Zajednice vezano uz međunarodne sporazume s posebnim naglaskom na stabilizacijske sporazume o prirodnoj gumi.

30.

Kiribati se pridružuje Konvenciji iz Loméa.

31.

U Loméu (Togo) potpisana Druga konvencija iz Loméa između afričkih, karipskih i pacifičkih zemalja (AKP) i EEZ-a.

Studeni

20.

Komisija prihvaća rezultate višestranih trgovinskih pregovora u okviru Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT).

26. – 30.

Ugovorne strane Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT) na godišnjem sastanku jednoglasno službeno prihvaćaju rezultate Tokijskog kruga.

29. – 30.

U Dublinu (Irska) održan sastanak Europskog vijeća. Raspravljalo se o kovergenciji gospodarskih rezultata država članica te proračunskim pitanjima, postupcima za razmatranje izvješća Odbora mudraca o prilagodbi institucionalnih mehanizama i postupaka te o prijedlozima za uređenje poljoprivrednog tržišta.

Prosinac

13.

Parlament raspravlja o rezultatima Tokijskog kruga i nizu prijedloga Komisije o trgovinskoj politici.

17.

Zajednica potpisuje sporazume iz Tokijskog kruga.

1970 | 1971 | 1972 | 1973 | 1974 | 1975 | 1976 | 1977 | 1978 | 1979
Vidi također: 
Back to top