Europska unija

Povijest Europske unije - 1976.

Povijest Europske unije - 1976.


1970 | 1971 | 1972 | 1973 | 1974 | 1975 | 1976 | 1977 | 1978 | 1979

Siječanj

1.

Luksemburg preuzima predsjedanje Vijećem Europskih zajednica.

7.

Na zahtjev šefova država ili vlada belgijski premijer Leo Tindemans objavljuje izvješće o EU-u.

7. – 8.

U Kingstonu (Jamajka) održan sastanak Privremenog pododbora Međunarodnog monetarnog fonda. Što se tiče reforme međunarodnog monetarnog sustava postignut je sporazum o kvotama, statusu zlata, tečajnom sustavu i boljem pristupu sredstvima iz fonda.

21.

Italija obustavlja službeno objavljivanje tečaja stranih valuta prema liri.

Veljača

2. – 16.

Komisija sudjeluje na konferenciji u Barceloni (Španjolska) na kojoj je donesen nacrt konvencije za zaštitu Mediterana.

4.

Kako bi poduprla liru, talijanska vlada poduzima mjere povećanja depozita u Središnjoj banci i smanjenja razdoblja u kojem su izvoznici obvezni razmijeniti strane valute.

9.

Vijeće podupire zahtjev Grčke za članstvo u Zajednici.

Ožujak

1.

Italija ponovno počinje sa službenim objavljivanjem tečaja stranih valuta prema liri.

4.

Potpisivanje dvaju protokola s Maltom. Sporazum o pridruživanju iz 1970. proširen na poljoprivredu i suradnju.

15.

Vijeće ispituje stanje gospodarstva u Zajednici na temelju dvaju dokumenata Komisije: zbirnog računa ekonomskih politika provedenih u 1975. i Komunikacije o prilagodbi smjernica za ekonomsku politiku iz 1976.

17. – 18.

Talijanska vlada donosi mjere za zaustavljanje pada lire i poboljšanje stanja javnih financija.

Travanj

1.

Na snagu stupa Konvencija između EEZ-a i AKP-a potpisana u Loméu 28. veljače 1975.

1. – 2.

U Luksemburgu održan sastanak Europskog vijeća. Šefovi država ili vlada razmjenjuju početna mišljenja o Tindemansovu izvješću o EU-u od 7. siječnja.

6.

U Tokijskom krugu višestranih trgovinskih pregovora u okviru Općeg sporazuma o carinama i trgovini (GATT), Komisija izlaže svoju ponudu koncesija zemljama u razvoju vezano uz tropske proizvode.

8.

Presuda Europskog suda u predmetu Defrenne. Sud smatra da se načelo jednakosti plaća za žene i muškarce mora izravno primjenjivati.

14.

Komisija službeno odlučuje odbiti zahtjev irske vlade za izuzeće od primjene načela jednakosti plaća za žene i muškarce.

25. – 27.

Zajednica potpisuje sporazume o suradnji s tri države Magreba (Alžir, Maroko i Tunis).

Svibanj

5.

Komisija dopušta Italiji da poduzme mjere za zaštitu lire dajući joj ovlaštenje da pri kupnji stranih valuta i polaganju lira na račune u inozemstvu zahtijeva tromjesečni beskamatni gotovinski polog u talijanskoj središnjoj banci.

6. – 7.

U Dublinu (Irska) održan prvi sastanak upravnog vijeća Europske zaklade za poboljšanje životnih i radnih uvjeta.

11.

Na zahtjev Italije guverneri središnjih banaka država članica odobravaju Italiji kratkoročnu novčanu potporu.

31.

Završetak četvrtog zasjedanja Konferencije Ujedinjenih naroda o trgovini i razvoju (UNCTAD). Na konferenciji je odlučeno da treba donijeti jedinstveni program za izradu studija i vođenje pregovora o pojedinačnim robnim sporazumima te osnovati zajednički fond za koordinaciju financiranja robnih rezervi, uspostaviti pravilnik za prijenos tehnologije te izmijeniti Pariška konvencija o industrijskom vlasništvu tako da se poštuju interesi zemalja u razvoju. Do kraja 1976. treba donijeti smjernice o pojedinačnom podmirivanju dugova zemalja u razvoju.

Lipanj

1.

EEZ i Pakistan potpisuju sporazum o trgovinskoj suradnji.

16.

Parlament razmatra prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Komisiji upućen 13. svibnja vezano uz način na koji se savjetovalo s Parlamentom o određenom pitanju. Prvi prijedlog o kojem se glasalo odbijen omjerom glasova 109 protiv prema 18 za uz 4 suzdržana.

24.

U Luxembourgu održana trostrana konferencija o stanju u gospodarstvu i društvu. Na konferenciji sudjeluju Komisija i predstavnici vlada i socijalnih partnera država članica.

Srpanj

1.

Nizozemska preuzima predsjedanje Vijećem Europskih zajednica.

6.

U Ottawi (Kanada) Kanada i EEZ potpisuju okvirni sporazum o gospodarskoj i trgovinskoj suradnji.

12. – 13.

U Bruxellesu (Belgija) održan sastanak Europskog vijeća. Postignut dogovor o broju i rasporedu zastupničkih mjesta u Parlamentu za koji će se zastupnici birati izravnim općim izborima 1979. Vijeće imenuje Roya Jenkinsa za predsjednika Komisije.

14.

Presuda Europskog suda u predmetu Kramer. Sud utvrđuje ulogu Zajednice i država članica u međunarodnom ribarstvenom okviru.

27.

Službeno otvoreni pregovori za pristupanje Grčke Zajednici.

Rujan

13.

Zajednica potpisuje Konvenciju iz Barcelone o zaštiti Sredozemnog mora od onečišćenja.

17.

Završetak petog zasjedanja Konferencije Ujedinjenih naroda o pravu mora. Delegacija Zajednice traži da buduća konvencija sadrži klauzulu koja će omogućiti Zajednici da pristupi konvenciji.

20.

Potpisani instrumenti vezani uz biranje zastupnika u Europskom parlamentu izravnim općim izborima.

22.

Francuska vlada donosi Barreov plan borbe protiv inflacije. Jedna od mjera je i smanjenje PDV-a.

Listopad

1.

Talijanska vlada donosi Andreottijev plan zaustavljanja pada lire uz pomoć poreza te monetarnih i socijalnih mjera.

Studeni

3.

Vijeće donosi odluku da će države članice od 1. siječnja 1977. proširiti svoje ribolovne granice na 200 milja od obala Sjevernog mora i Atlantika. To će biti začetak zajedničke ribarstvene politike.

29. – 30.

U Hagu (Nizozemska) održan sastanak Europskog vijeća. Vijeće ispituje gospodarsko stanje i potvrđuje svoj interes za probleme vezane uz dijalog sjevera i juga te objavljuje izjavu o osnivanju Europske unije.

Prosinac

13.

Predstavnici vlada država članica imenuju članove nove Komisije za razdoblje od 6. siječnja 1977. do 5. siječnja 1981. Upućen je prijedlog za izglasavanje nepovjerenja Komisiji zbog njenog odbijanja da Pododboru Parlamenta za nadzor pošalje izvješće financijskog kontrolora za sektor slada. Prijedlog je povučen bez glasanja.

1970 | 1971 | 1972 | 1973 | 1974 | 1975 | 1976 | 1977 | 1978 | 1979
Vidi također
Back to top