Μετάβαση στο κύριο περιεχόμενο

Η ιστορία της Ευρωπαϊκής Ένωσης — 1945-59

Ειρήνη στην Ευρώπη και απαρχές συνεργασίας

Με σκοπό τον τερματισμό των συχνών και αιματηρών συγκρούσεων που έφτασαν στην κορύφωσή τους στον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, Ευρωπαίοι πολιτικοί ξεκινούν τη διαδικασία οικοδόμησης αυτού που γνωρίζουμε σήμερα ως Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα, που ιδρύθηκε το 1951, αποτελεί το πρώτο βήμα για τη διασφάλιση διαρκούς ειρήνης. Το 1957 με τη Συνθήκη της Ρώμης ιδρύεται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και αρχίζει μια νέα εποχή ολοένα στενότερης συνεργασίας στην Ευρώπη. Την περίοδο αυτή, ωστόσο, αναδύεται επίσης ο Ψυχρός Πόλεμος που διαιρεί την ήπειρο για περισσότερα από 40 χρόνια.

8 Μαΐου 1945 — Λήγει ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος στην Ευρώπη

Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος τερματίζεται στην Ευρώπη. Η ήπειρος έχει καταστραφεί. Εκατομμύρια είναι οι νεκροί, οι τραυματίες και οι εκτοπισμένοι. Έξι εκατομμύρια Εβραίοι έχουν δολοφονηθεί στο Ολοκαύτωμα.

4 Απριλίου 1949 — Ιδρύεται το ΝΑΤΟ

Ιδρύεται ο Οργανισμός Βορειοατλαντικού Συμφώνου (NATO), μια διακυβερνητική συμμαχία για την ασφάλεια, που συνάπτεται μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και 10 χωρών της Δυτικής Ευρώπης. Το 2020 το ΝΑΤΟ αριθμεί 30 μέλη, στα οποία συμπεριλαμβάνονται 21 χώρες της ΕΕ.

5 Μαΐου 1949 — Ιδρύεται το Συμβούλιο της Ευρώπης

10 χώρες της Δυτικής Ευρώπης ιδρύουν το Συμβούλιο της Ευρώπης για την προώθηση της δημοκρατίας και την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου. Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου τίθεται σε ισχύ στις 3 Σεπτεμβρίου 1953.

9 Μαΐου 1950 — Σχέδιο νέας πολιτικής συνεργασίας στην Ευρώπη

Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ρομπέρ Σουμάν παρουσιάζει ένα σχέδιο βαθύτερης συνεργασίας. Προτείνει την ολοκλήρωση των βιομηχανιών άνθρακα και χάλυβα της Δυτικής Ευρώπης. Αργότερα, η 9η Μαΐου καθιερώνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση ως «Ημέρα της Ευρώπης».

18 Απριλίου 1951 — Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα

Με βάση το σχέδιο Σουμάν, έξι χώρες υπογράφουν Συνθήκη για κοινή διαχείριση της βιομηχανίας άνθρακα και χάλυβα. Με τον τρόπο αυτό, καμία χώρα δεν μπορεί να κατασκευάσει πολεμικά όπλα και να στραφεί εναντίον των άλλων, όπως συνέβη στο παρελθόν. Οι έξι αυτές χώρες είναι η Γερμανία, η Γαλλία, η Ιταλία, οι Κάτω Χώρες, το Βέλγιο και το Λουξεμβούργο. Η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Άνθρακα και Χάλυβα ιδρύεται το 1952.

25 Μαρτίου 1957 — Συνθήκες της Ρώμης

Με βάση την επιτυχία που είχε η Συνθήκη Άνθρακα και Χάλυβα, οι 6 ιδρυτικές χώρες επεκτείνουν τη συνεργασία τους και σε άλλους οικονομικούς τομείς. Επισημοποιούν τη συνεργασία αυτή με την υπογραφή δύο Συνθηκών, με τις οποίες ιδρύονται η Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και η Ευρωπαϊκή Κοινότητα Ατομικής Ενέργειας (Ευρατόμ). Οι δύο Κοινότητες δημιουργούνται την 1η Ιανουαρίου 1958.

Κατάλογος των κρατών μελών της ΕΕ και ημερομηνία προσχώρησής τους

19 Μαρτίου 1958 — Γέννηση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Η πρώτη σύνοδος της Ευρωπαϊκής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης, προδρόμου του σημερινού Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, πραγματοποιήθηκε στο Στρασβούργο της Γαλλίας με εκλεγμένο πρόεδρο τον Ρομπέρ Σουμάν. Αντικαθιστά την Κοινή Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας Άνθρακα και Χάλυβα και μετονομάζεται σε Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις 30 Μαρτίου 1962.