Uniunea Europeană

Administraţia UE - personal, limbi şi locaţii

Administraţia UE - personal, limbi şi locaţii

UE alocă aproximativ 6% din bugetul său anual cheltuielilor cu personalul, cheltuielilor administrative şi de întreţinere a clădirilor.

Angajaţi

Comisia Europeană este formată din departamente numite direcţii generale care, în linii mari, sunt echivalente ministerelor. Fiecare dintre aceste direcţii generale se ocupă de un anumit domeniu de activitate sau de un serviciu specific, cum ar fi comerţul sau mediul şi este condusă de un director general care se află în subordinea unui comisar. Comisia Europeană numără aproximativ 32.000 de angajaţi.

La Parlamentul European, aproximativ 7.500 de persoane lucrează la Secretariatul General și în grupurile politice. Secretariatul general al Consiliului Uniunii Europene numără 3.500 de angajaţi.

Limbi

Aceasta numără 24 de limbi oficiale.

În instituțiile UE lucrează circa 4 300 de traducători și 800 de interpreți cu statut de funcționar. Procijenjeni trošak svih jezičnih usluga (pismeno i usmeno prevođenje) u svim institucijama EU-a ukupno iznosi manje od 1% općeg godišnjeg proračuna EU-a. Kad se to podijeli na ukupno stanovništvo EU-a, to iznosi oko 2 € po osobi godišnje.

Locaţii

Principalele sedii ale Comisiei Europene se află la Bruxelles şi Luxemburg. De asemenea, există birouri ale Comisiei în întreaga UE, dar şi în afara acesteia (cunoscute sub numele de delegaţii). În multe ţări europene au fost înfiinţate agenţii care îndeplinesc sarcini cu caracter tehnic, ştiinţific sau administrativ. De exemplu, Autoritatea Europeană pentru Siguranţă Alimentară, cu sediul în Italia, oferă consiliere ştiinţifică independentă cu privire la siguranţa alimentelor.

Comisiile Parlamentului European se reunesc la Bruxelles, iar şedinţele plenare se desfăşoară la Bruxelles şi Strasbourg. Administraţia are sediul la Luxemburg. Delegaţii ale Parlamentului European sunt trimise periodic în regiuni din afara Uniunii.

Clădirile Consiliului se află la Bruxelles, unde au loc şi majoritatea reuniunilor. Ocazional, Consiliul Uniunii Europene se întruneşte şi la Luxemburg. Reuniunile la care iau parte şefii de stat şi de guvern (Consiliile Europene) se desfăşoară la Bruxelles.

Back to top