Europese Unie

EU-bestuur: personeel, talen, vestigingsplaatsen

EU-bestuur: personeel, talen, vestigingsplaatsen

De EU besteedt ieder jaar ongeveer 6% van de totale begroting aan personeel, administratie en gebouwen.

Personeel

De Europese Commissie is verdeeld in departementen die "directoraat-generaal" of DG worden genoemd. Ze zijn te vergelijken met ministeries. Ieder DG staat in voor een bepaald beleidsterrein (handel, milieu, enz.) en wordt geleid door een directeur-generaal, die rapporteert aan een van de eurocommissarissen. Er werken bij de Commissie ongeveer 32.000 mensen.

Bij het secretariaat-generaal en de fracties van het Europees Parlement werken ongeveer 7.500 mensen. Daarnaast zijn er natuurlijk de Parlementsleden met hun staf. Het secretariaat-generaal van de Raad van de Europese Unie telt zo'n 3.500 medewerkers.

Talen

De EU telt 24 officiële talen.

De EU-instellingen hebben ongeveer 4300 vertalers en 800 tolken in vaste dienst. Toch maken de kosten van alle taaldiensten (vertaling en vertolking) voor alle EU-instellingen samen nog geen 1% van de algemene begroting van de EU uit. Verdelen we de kosten over de hele EU-bevolking, dan gaat het om ongeveer 2 euro per persoon per jaar.

Vestigingsplaatsen

De meeste ambtenaren van de Europese Commissie werken in Brussel en Luxemburg. Maar er zijn ook bureau's overal in de EU en vertegenwoordigingen ("delegaties") buiten de EU. Verspreid over de EU-landen zitten agentschappen met specifieke technische, wetenschappelijke of beheerstaken. Zo geeft de Europese Voedselveiligheidsautoriteit in Italië onafhankelijk wetenschappelijk advies over allerlei aspecten van voedselveiligheid.

De commissies van het Europees Parlement vergaderen in Brussel. Plenaire vergaderingen worden in Brussel en Straatsburg gehouden. De administratie van het Parlement is gevestigd in Luxemburg. Ook stuurt het regelmatig delegaties naar regio's buiten de EU.

De gebouwen van de Raad staan in Brussel, waar ook de meeste vergaderingen plaatsvinden. Af en toe vergadert de Raad van de Europese Unie echter ook in Luxemburg. Vergaderingen van staatshoofden en regeringsleiders, de Europese Raad, vinden plaats in Brussel.

Back to top