Európai Unió

Az EU irányítása – személyi állomány, nyelvek és székhely

Az EU irányítása – személyi állomány, nyelvek és székhely

Az EU éves költségvetésének körülbelül 6%-át költi a személyzetre, adminisztrációra és az épületek fenntartására.

Személyi állomány

Az Európai Bizottság különböző egységekből (azaz főigazgatóságokból) áll, amelyek körülbelül a tagállami minisztereknek felelnek meg. Mindegyik főigazgatóság más-más szakpolitikai területért vagy szolgáltatásért felelős (pl. a kereskedelemért vagy a környezetvédelemért). Vezetőik, a főigazgatók, a biztosok közvetlen irányítása alatt állnak. Összesen kb. Az Európai Bizottság személyzete körülbelül 32 000 főből áll.

Az Európai Parlament főtitkárságán és képviselőcsoportjaiban összesen mintegy 7 500 ember dolgozik. Az Európai Unió Tanácsának főtitkársága 3 500 személyt foglalkoztat.

Nyelvek

Az Európai Uniónak 24 hivatalos nyelve van.

Az EU intézményei kb. 4300 fordítót és 800 tolmácsot alkalmaznak állandó jelleggel. Becslések szerint az uniós intézmények nyelvi szolgálatainak (fordítás és tolmácsolás) költségei az EU éves általános költségvetésének kevesebb mint 1%-át teszi ki. Az Unió lakosságára lebontva ez személyenként és évenként 2 eurót jelent.

Székhelyek

Az Európai Bizottság székhelye Brüsszel és Luxemburg, de valamennyi uniós tagállamban és az Unión kívül is vannak irodái (ezeket „küldöttségeknek” hívják). Számos tagállamban működnek ügynökségek, amelyek konkrét technikai, tudományos vagy szervezeti kérdések kapcsán fejtik ki tevékenységeiket Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság (Olaszország) például élelmiszerbiztonsági témákban ad független tudományos tanácsokat.

Az Európai Parlament bizottsági üléseit Brüsszelben, plenáris üléseit Brüsszelben és Strasbourgban tartja. Adminisztrációs irodái Luxemburgban találhatók. A Parlament rendszeresen küld küldöttségeket Európán kívülre.

A Tanács épületei Brüsszelben vannak, és ez a város ad otthont a legtöbb tanácsi ülésnek is. Az Európai Unió Tanácsa esetenként Luxemburgban is ülésezhet. A tagállamok állam-, illetve kormányfőinek találkozójára (az ún. Európai Tanácsra) Brüsszelben kerül sor.

Back to top