Uniunea Europeană

Țările care utilizează moneda euro

Țările care utilizează moneda euro

Moneda euro este dovada cea mai tangibilă a integrării europene: aproape 341 de milioane de oameni o folosesc în fiecare zi, ceea ce o face să fie a doua cea mai utilizată monedă din lume. Avantajele sale sunt evidente pentru orice persoană care călătorește în străinătate sau face cumpărături on-line pe site-uri din alte țări ale Uniunii.

Statele membre care folosesc moneda euro

În prezent, euro (EUR) este moneda oficială a 19 din cele 28 de state membre ale UE. Ele formează zona euro.

Statele membre din zona euro

Deși toate țările din UE fac parte din uniunea economică și monetară (UEM), 19 dintre ele și-au înlocuit monedele naționale cu moneda unică, euro. Aceste țări formează zona euro.

Statele membre care nu fac parte din zona euro

Acestea sunt țări în care moneda euro nu a fost încă adoptată, dar care se vor alătura zonei euro atunci când vor îndeplini condițiile necesare. Este vorba în special despre statele membre care au aderat la Uniune în 2004, 2007 și 2013, adică după lansarea euro, în 2002.

Statele membre cu clauză de neparticipare (opt-out)

Ocazional, statele membre pot negocia o clauză de derogare de la oricare din normele sau tratatele Uniunii Europene, convenind să nu participe la evoluțiile din anumite domenii de politică. În ceea ce privește moneda unică, acest lucru este valabil pentru Danemarca. Această țară și-a păstrat moneda după ce a devenit membră a UE.

Aderarea la zona euro

Pentru a adopta moneda euro, statele membre ale UE trebuie să îndeplinească așa-numitele criterii de convergență.

Aceste condiții economice și juridice obligatorii au fost convenite în Tratatul de la Maastricht în 1992 și sunt cunoscute și sub denumirea de „criteriile de la Maastricht”. Toate statele membre ale UE, cu excepția Danemarcei și a Regatului Unit, trebuie să adopte moneda euro și să adere la zona euro, odată ce sunt pregătite să îndeplinească aceste criterii.

Tratatul nu specifică un calendar anume pentru aderarea la zona euro, ci lasă la latitudinea statelor membre să-și dezvolte strategiile care să conducă la îndeplinirea criteriilor de convergență.

Comisia Europeană și Banca Centrală Europeană decid împreună dacă o țară candidată la aderarea la zona euro îndeplinește sau nu condițiile necesare. După evaluarea progreselor înregistrate în raport cu criteriile de convergență, cele două instituții își publică concluziile în propriile rapoarte. Acestea trebuie apoi ratificate de Consiliul ECOFIN, după consultări cu Parlamentul și cu șefii de stat. Dacă avizele sunt favorabile, procesul de adoptare a monedei euro poate demara.

Back to top