Europska unija

Dizajn eura

Dizajn eura

Za prvo uvođenje u siječnju 2002. dizajnirano je sedam novčanica i osam kovanica. Novčanice su jednake u svim zemljama europodručja. Kovanice su s jedne strane jednake u svim zemljama, dok se dizajn s druge strane razlikuje od zemlje do zemlje.

S godinama se postupno uvodi serija novčanica „Europa”. Pod odgovornošću Europske središnje banke (ESB) i nacionalnih središnjih banaka, te novčanice imaju poboljšane sigurnosne značajke i nov dizajn, koji uključuje portret mitskog lika Europe.

Simbol

Naziv „euro” odabran je 1995. na sjednici Europskog vijeća u Madridu.

Simbol € temelji se na grčkom slovu epsilon (Є) i prvom slovu riječi „Europa”, dok dvije paralelne crte simboliziraju stabilnost.

Oznaka ISO za euro je EUR, a upotrebljava se kada se odnosi na iznose u eurima bez uporabe simbola.

Zaštita autorskih prava na simbol

Europska zajednica, koju zastupa Europska komisija, posjeduje autorsko pravo na simbol eura. Međutim, Ured EU-a za intelektualno vlasništvo (žigovi i dizajni) u nekoliko je navrata pristao registrirati određene logotipe koji sadrže simbol eura. Riječ je o logotipima koji su dovoljno kreativni i različiti od službenog simbola eura.

Pravila

  • Naziv mora biti jednak – „euro” – na svim jezicima EU-a, uzimajući u obzir različita pisma. To uključuje pravne tekstove EU-a. Na grčkom pismu to glasi „'ευρώ”, a na ćirilici „евро”.
  • Oblici za množinu prihvaćaju se pod uvjetom da se ne mijenja korijen „eur-”.
  • Ostali načini pisanja prihvaćaju se u pravnim tekstovima koji nisu na razini EU-a, primjerice u nacionalnom pravu.

Popis standardnih načina pisanja za „euro” i „cent” na jezicima EU-a (60.18 KB)

Back to top