Euroopan Unioni

Eurosetelit ja -kolikot

Eurosetelit ja -kolikot

Kun käteiseuro otettiin käyttöön tammikuussa 2002, liikkeeseen laskettiin 7 eriarvoista seteliä ja 8 kolikkoa. Setelien ulkoasu on sama kaikissa euroalueen maissa. Eurokolikoissa on toisella puolella yhteinen kuvio ja toisella puolella maakohtainen kuvio.

Toinen eurosetelisarja (Europa-sarja) otetaan käyttöön vaiheittain. Setelisarjasta vastaavat  Euroopan keskuspankki (EKP) ja kansalliset keskuspankit. Setelien turvaominaisuuksia on parannettu, ja niiden uutta ulkoasua hallitsee mytologinen Europa-neito.

Symboli

Euro-nimestä sovittiin Madridissa vuonna 1995 pidetyssä Eurooppa-neuvoston kokouksessa.

Symboli € perustuu kreikan epsilon-kirjaimeen (Є), joka viittaa sanan "Eurooppa" ensimmäiseen kirjaimeen. Symbolin 2 vaakaviivaa ilmaisevat vakautta.

Euron ISO-koodi on EUR, jota voidaan käyttää symbolin asemesta määrää ilmaistaessa.

Eurosymbolin tekijänoikeudet

Eurosymbolin tekijänoikeudet omistaa Euroopan yhteisö, jota edustaa Euroopan komissio. Joissakin tapauksissa EU:n teollisoikeuksien virasto on kuitenkin sallinut eurosymbolin sisältävän logon rekisteröinnin, kun logo on todettu riittävän luovaksi ja erilaiseksi kuin virallinen eurosymboli.

Säännöt

  • Nimen "euro" on oltava sama kaikilla EU:n kielillä. Sääntö koskee myös EU:n oikeudellisia tekstejä. Euro kirjoitetaan kreikkalaisessa kirjaimistossa "ευρώ" ja kyrillisessä kirjaimistossa "евро".
  • Monikkomuodot ovat hyväksyttäviä, jos ne eivät muuta "eur"-alkua.
  • Muut kirjoitusasut ovat sallittuja muissa kuin EU:n oikeudellisissa teksteissä, kuten kansallisessa lainsäädännössä.

Nimitykset ”euro” ja ”sentti” EU:n virallisilla kielillä (60.18 KB)

Back to top