Európai Unió

Az uniós költségvetési források felhasználása

Az uniós költségvetési források felhasználása

A hosszú távú költségvetés meghatározza az EU hosszú távú kiadásaira vonatkozó prioritásokat és korlátokat.

Az EU a költségvetéséből számtalan tevékenységet finanszíroz, a vidékfejlesztéstől kezdve a környezetvédelmen át a külső határok védelméig és az emberi jogok előmozdításáig. A Bizottság, a Tanács és a Parlament egyaránt részt vesz a költségvetés összegének és elosztási módjának meghatározásában. A kiadásokért azonban a Bizottság felelős. A költségvetés megközelítőleg 80%-át az uniós tagállamok és a Bizottság közösen felügyelik.

A költségvetés megtervezése

A költségvetésről a Bizottság, a Tanács és a Parlament közösen dönt. A Bizottság megvitatás céljából először tervezetet nyújt be a Tanácsnak és a Parlamentnek. A két utóbbi intézmény módosíthatja a tervezetet, ha pedig nem értenek egyet vele, kompromisszumos megoldást kell kidolgozniuk.

Az éves költségvetés meghatározása során kerül sor a többéves pénzügyi keret szerinti, korábban elfogadott összegek elosztására. A többéves pénzügyi keret lehetővé teszi, hogy az EU ténylegesen több évre előre megtervezhesse finanszírozási programjait. A jelenlegi pénzügyi keret a 2014–2020 közötti időszakot öleli fel.

További információk az EU költségvetési eljárásáról

Az uniós források kezelése

A költségvetés elosztásáért végső soron a Bizottság felel. Az uniós források mintegy 80%-ával azonban a tagállami kormányok gazdálkodnak. Jogosulatlan kifizetések esetén a Bizottság az uniós tagállamokkal együttműködve visszatérítteti a pénzt. Az átláthatóság biztosítása érdekében az uniós támogatásban részesülő szervezetek és vállalatok listája nyilvánosan hozzáférhető.

Mire költi az EU a pénzt?

Az uniós költségvetés kiadásai nagyjából hat fő kiadási területre bonthatók.

A költségvetést jelenleg legnagyobbrészt a növekedésre és a foglalkoztatás bővítésére, továbbá az uniós régiók közötti gazdasági egyenlőtlenségek mérséklésére fordítják. Jelentős hányad jut továbbá a mezőgazdaságnak, a halászatnak és a környezetvédelemnek is. A terrorizmus, a szervezett bűnözés és az illegális bevándorlás elleni küzdelem további fontos kiadási területeket alkotnak.

Back to top