Uniunea Europeană

Regatul Unit

Prezentare generală

Capitala: 

Londra

Suprafața: 

248 528 km²

Populația: 

65 382 556 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

12,8 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

2,367 trilion EUR (2016)

Limba UE oficială: 

engleză

Sistem politic: 

monarhie constituțională parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

73

Moneda: 

lira sterlină (GBP)

Schengen area member: 

nu - Regatul Unit nu este stat membru al spațiului Schengen.

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 1973

Președinția Consiliului: 

Regatul Unit include Anglia, Țara Galilor, Scoția (acestea formând Marea Britanie) și Irlanda de Nord. Relieful țării este variat, fiind format din stânci de-a lungul unor coaste, munți, câmpii și sute de insule în vestul și nordul Scoției. Regatul Unit a decis să părăsească Uniunea Europeană la data de 29 martie 2019, la ora 24:00 (ora Bruxelles-ului).

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Regatului Unit erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (18,6 %); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (18,4 %) și industria (13,3 %).

Principalii parteneri de export ai Regatului Unit sunt SUA, Germania și Elveția, iar cei de import sunt Germania, China și SUA.

Brexit

La 23 iunie 2016, cetățenii Regatului Unit și-au exprimat prin vot dorința de a părăsi Uniunea Europeană (UE). La 29 martie 2017, Regatul Unit a informat în mod oficial Consiliul European cu privire la intenția sa de a se retrage din UE, în baza articolului 50 din Tratatul de la Lisabona.

Pentru moment, Regatul Unit rămâne membru cu drepturi depline al UE, iar drepturile și obligațiile care decurg din această calitate continuă să se aplice integral - Citiți declarația completă

Informații suplimentare:

 

Regatul Unit și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 73 de membri din Regatul Unit. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Regatul Unit

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului britanic participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit/va reveni Regatului Unit în perioadele:

ianuarie - iunie 1977 | iulie - decembrie 1981 | iulie - decembrie 1992 | ianuarie - iunie 1998 | iulie - decembrie 2005

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Regatul Unit este Julian King. El are ca portofoliu uniunea securității.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei Europene în Regatul Unit

Comitetul Economic și Social European

Regatul Unit are 24 de reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Regatul Unit are 18 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Regatul Unit și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Regatului Unit - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Regatul Unit și UE (2015):

  • Cheltuielile UE în Regatul Unit: 7,458 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Regatul Unit, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 0,30 %
  • Contribuția Regatului Unit la bugetul UE: 18,209 miliarde EUR
  • Contribuția Regatului Unit la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,72 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Regatul Unit

Sumele cu care contribuie Regatul Unit la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Regatul Unit.

Informații practice

Back to top