Europese Unie

Slowakije

In het kort

Hoofdstad: 

Bratislava

Oppervlakte: 

49 035 km2

Bevolking: 

5 426 252 (2016)

Bevolking in % van de totale EU-bevolking: 

1,1 % (2016)

Bruto binnenlands product (bbp): 

80,958 miljard EUR (2016)

Officiële EU-talen: 

Slowaaks

Staatsbestel: 

parlementaire republiek

Aantal zetels in het Europees Parlement: 

13

Munteenheid: 

Euro. Lid van de eurozone sinds 1 januari 2009

Schengen area member: 

Ja, Slowakije maakt deel uit van het Schengengebied sinds 21 december 2007.

EU-lidstaat sinds: 

1 mei 2004

Voorzitterschap van de Raad: 

De volgende link brengt u naar een externe websitehuidige voorzitterschap van de Raad van de EU - Voorzitterschappen van Slowakije

Slowakije ligt in het oosten van Centraal-Europa. Het grenst aan Tsjechië en Oostenrijk in het westen, aan Polen in het noorden, aan Oekraïne in het oosten en aan Hongarije in het zuiden. De Karpaten liggen in de noordelijke helft van het land en omvatten de Hoge Tatra, die een natuurlijke waterscheiding vormt tussen Slowakije en Polen. De zuidelijke helft van het land ligt in de laagvlakte van de Donau.

De belangrijkste sectoren van de Slowaakse economie waren in 2015 industrie (25,2 %), groot- en detailhandel, vervoer en horeca (22 %) en overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (13,6 %).

Slowakije exporteert vooral naar Duitsland, Tsjechië en Polen, en importeert vooral uit Duitsland, Tsjechië en Oostenrijk.

Slowakije in de EU

Europees Parlement

Het Europees Parlement telt 13 Slowaakse leden.

Bureau van het Europees Parlement in Slowakije

Raad van de EU

In de Raad van de EU komen nationale ministers regelmatig bijeen om het beleid te coördineren en EU-wetgeving aan te nemen. Wie de vertegenwoordigers van de Slowaakse regering op deze vergaderingen zijn, hangt af van het behandelde onderwerp.

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De Raad van de EU heeft geen permanente individuele voorzitter (zoals bijvoorbeeld de Commissie of het Parlement). De werkzaamheden worden geleid door het land dat het voorzitterschap bekleedt, een taak die om de 6 maanden rouleert.

Gedurende deze 6 maanden zitten de ministers van de regering van dat land de vergaderingen voor. Zij helpen de agenda van Raadszittingen op alle beleidsterreinen op te stellen en de dialoog met de andere EU-instellingen vlot te laten verlopen.

Voorzitterschappen van Slowakije:

Juli-december 2016

Voorzitterschap van de Raad van de EU.

Europese Commissie

Slowakije heeft Maroš Šefčovič aangewezen als lid van de Europese Commissie. Hij is vicevoorzitter, bevoegd voor de energie-unie.

De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde "vertegenwoordiging".

Vertegenwoordiging van de Commissie in Slowakije

Europees Economisch en Sociaal Comité

Slowakije heeft 9 vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt, wordt geraadpleegd over wetsvoorstellen, zodat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale situatie in de landen duidelijker worden.

Europees Comité van de Regio’s

Slowakije heeft 9 vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio's, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt. Dit adviesorgaan wordt geraadpleegd over voorgestelde wetgeving. Dat moet ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van elke regio in de EU.

Permanente vertegenwoordiging bij de EU

Slowakije houdt contact met de EU-instellingen via zijn permanente vertegenwoordiging in Brussel. Als "Slowaakse ambassade bij de EU" is het haar voornaamste taak ervoor te zorgen dat de belangen en het beleid van het land zo goed mogelijk worden verdedigd in de EU.

Begroting en financiering

Hoeveel betaalt en ontvangt Slowakije?

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht verdeeld. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt. De begroting van de EU heeft niet als doel de rijkdom te herverdelen, maar richt zich op de behoeften van alle Europeanen samen.

Financiële EU-balans voor Slowakije in 2015:

  • Totale bestedingen van de EU in Slowakije: 3,735 miljard EUR
  • Totale EU-bestedingen in % van het Slowaakse bruto nationaal inkomen (bni): 4,91 %
  • Totale Slowaakse bijdrage aan de EU-begroting: 0,608 miljard EUR
  • Slowaakse bijdrage aan de EU-begroting als % van het bni: 0,80 %

Meer cijfers over de EU-begroting, -inkomsten en -uitgaven:

Door de EU gefinancierde projecten in Slowakije

Het geld dat Slowakije bijdraagt aan de EU-begroting, helpt bij de financiering van programma’s en projecten in alle EU-landen: aanleg van wegen, subsidiëring van onderzoekers, milieubescherming enz.

Meer informatie over EU-steun voor Slowakije.

Praktische informatie

Back to top