Euroopan Unioni

Slovakia

Perustiedot

Pääkaupunki: 

Bratislava

Pinta-ala: 

49 035 km2

Väkiluku: 

5 426 252 (2016)

Osuus EUn väkiluvusta: 

1,1 % (2016)

Bruttokansantuote (BKT): 

80,958 miljardia EUR (2016)

Virallinen EU-kieli (kielet): 

slovakki

Valtiomuoto: 

parlamentaarinen tasavalta

Liittyi EUn jäseneksi: 

1.5.2004

Paikkoja Euroopan parlamentissa: 

13

Rahayksikkö: 

Euro. Euroalueen jäsen 1.1.2009 alkaen

Schengen-jäsenyys: 

Kyllä, Slovakia on kuulunut Schengen-alueeseen 21.12.2007 alkaen.

Slovakia sijaitsee Keski-Euroopassa, ja sen rajanaapureita ovat lännessä Tšekki ja Itävalta, pohjoisessa Puola, idässä Ukraina ja etelässä Unkari. Karpaattien vuoristo, johon kuuluu myös Korkea Tatra -vuoristo, kulkee maan pohjoisosan halki ja muodostaa luonnollisen vedenjakajan Slovakian ja Puolan välillä. Maan eteläosassa on Tonavan alanko.

Slovakian talouden tärkeimmät toimialat olivat vuonna 2015 teollisuus (25,2 %), tukku- ja vähittäiskauppa, kuljetus, majoitus- ja ravitsemistoiminta (22,0 %) sekä julkinen hallinto ja maanpuolustus, koulutus-, terveys- ja sosiaalipalvelut (13,6 %).

Slovakian tärkeimmät vientimaat ovat Saksa, Tšekki ja Puola ja tuontimaat Saksa, Tšekki ja Itävalta.

Slovakia EU:ssa

Euroopan parlamentti

Slovakialla on 13 edustajaa Euroopan parlamentissa. Parlamentin jäsenet

Euroopan parlamentin Slovakian-tiedotustoimisto

EU:n neuvosto

EU-maiden ministerit kokoontuvat säännöllisesti EU:n neuvostossa, joka hyväksyy EU-lainsäädäntöä ja koordinoi eri politiikan alojen toimia. Slovakian hallituksen edustajat osallistuvat neuvostossa kukin oman alansa kokouksiin.

EU:n neuvoston puheenjohtajuus

EU:n neuvostolla ei ole pysyvää yksittäistä puheenjohtajaa (toisin kuin esimerkiksi komissiolla tai parlamentilla). Kukin EU-maa johtaa neuvoston työskentelyä vuorollaan puolen vuoden ajan toimiessaan neuvoston puheenjohtajavaltiona.

Puolivuotiskauden aikana kukin maan hallituksen ministereistä toimii oman politiikan alansa kokousten puheenjohtajana ja voi vaikuttaa asialistalle otettaviin kysymyksiin. Ministerit edistävät myös EU:n muiden toimielinten kanssa käytävää vuoropuhelua.

Slovakian puheenjohtajakaudet:

Heinäkuu–joulukuu 2016

Euroopan unionin neuvoston puheenjohtajamaa

Euroopan komissio

Slovakiasta Euroopan komission jäseneksi on valittu Maroš Šefčovič, joka on energiaunionista vastaava komission varapuheenjohtaja.

Komissiolla on kussakin EU-maassa paikallistoimisto eli edustusto.

Euroopan komission Slovakian-edustusto

Euroopan talous- ja sosiaalikomitea

Slovakialla on 9 edustajaa Euroopan talous- ja sosiaalikomiteassa. Komitea on neuvoa-antava elin, joka edustaa työnantajia, työntekijöitä ja muita intressiryhmiä. Se antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon mahdolliset vaikutukset EU-maiden työ- ja yhteiskuntaelämään.

Euroopan alueiden komitea

Slovakialla on 9 edustajaa Euroopan alueiden komiteassa, joka on EU:n alue- ja paikallisedustajien kokous. Komitea on neuvoa-antava elin, joka antaa lausuntoja EU:n lainsäädäntöehdotuksista, jotta niissä otettaisiin mahdollisimman hyvin huomioon EU:n eri alueiden näkökulma.

Pysyvä EU-edustusto

Slovakia pitää yhteyttä EU:n toimielimiin myös Brysselissä sijaitsevan pysyvän edustustonsa kautta. Edustusto on verrattavissa suurlähetystöön, jonka päätehtävänä on ajaa maan etuja ja toimintalinjoja EU:ssa.

Talousarviot ja rahoitus

Kuinka paljon rahaa Slovakia antaa ja saa?

Kukin EU-maa osallistuu EU:n talousarvion rahoitukseen tasapuolisesti kykynsä mukaan. Mitä suurempi maan kansantalous on, sitä enemmän se maksaa. EU:n talousarvion tarkoituksena ei ole vaurauden jakaminen uudelleen, vaan siinä keskitytään kokonaisvaltaisesti kaikkien eurooppalaisten tarpeisiin.

Slovakian osuus EU-rahoituksesta vuonna 2015:

  • EU-rahoitus Slovakiassa: 3,735 miljardia EUR
  • EU-rahoitus suhteessa Slovakian bruttokansantuloon: 4,91 %
  • Slovakian maksut EU:n talousarvioon: 0,608 miljardia EUR
  • Slovakian EU-maksujen osuus suhteessa maan bruttokansantuloon: 0,80 %

Lisätietoa EU:n talousarviosta, tuloista ja menoista:

EU:n rahoittamat hankkeet Slovakiassa

Slovakian EU:n talousarvioon maksamilla varoilla rahoitetaan hankkeita kaikissa EU-maissa, esimerkiksi teiden rakennusta, tieteellistä tutkimusta ja ympäristönsuojelua.

Lisätietoa EU-rahoituksesta jäsenmaissa (myös Slovakiassa).

Käytännön tietoa