Uniunea Europeană

România

Prezentare generală

Capitala: 

București

Suprafața: 

238 391 km2

Populația: 

19 760 314 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

3,9 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

169,578 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

română

Sistem politic: 

republică semiprezidențială

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 2007

Locuri în Parlamentul European: 

32

Moneda: 

leul românesc (RON)

Stat membru al spațiului Schengen: 

nu - România nu face parte din spațiul Schengen.

România se situează în sud-estul Europei. Centrul țării este înconjurat de Munții Carpați, iar sudul este modelat de Dunăre, fluviu care formează o deltă la vărsarea în Marea Neagră.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei României erau: industria (26,4 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (17,9 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (11,7 %).

Principalii parteneri de export ai României sunt Germania, Italia și Franța, iar cei de import sunt Germania, Italia și Ungaria.

România și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 32 de membri din România. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în România

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului român participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE îi va reveni României în perioada:

ianuarie - iunie 2019 |

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de România este Corina Creţu. Ea are ca portofoliu politica regională.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în România

Comitetul Economic și Social European

România are 15 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

România are 10 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre România și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a României - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre România și UE (2015):

  • Cheltuielile UE în România: 6,538 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în România, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 4,15 %
  • Contribuția României la bugetul UE: 1,319 miliarde EUR
  • Contribuția României la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,84 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în România

Sumele cu care contribuie România la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în România.

Informații practice