Europese Unie

Portugal

In het kort

Vlag van Portugal

Staatsbestel

Portugal is een semipresidentiële republiek met een regeringsleider, de minister-president), en een staatshoofd, de president, die de minister-president en de overige leden van de regering benoemt. Het land telt 308 gemeenten (concelhos), onderverdeeld in 3.092 deelgemeenten (freguesias), die bevoegd zijn voor het lokaal bestuur.

Ligging op de kaart van de EU

Handel en economie

De belangrijkste sectoren van de Portugese economie waren in 2016 de groot- en detailhandel, vervoer en horeca (24,9%), overheid, defensie, onderwijs, gezondheidszorg en maatschappelijk werk (19,7%) en industrie (18,5%).

De handel met andere EU-landen is goed voor 75% van de uitvoer (Spanje 26%, Frankrijk 13% en Duitsland 12%). De belangrijkste exportlanden buiten de EU zijn de VS (5%) en Angola (3%).

78% van de invoer in Portugal komt uit EU-landen (Spanje 33%, Duitsland 14% en Frankrijk 7%). 3% is afkomstig uit China en 2% uit Rusland.

Portugal in de EU

Europees Parlement

Het Europees Parlement heeft 21 Portugese leden (europarlementariërs).

Bureau van het Europees Parlement in Portugal

Raad van de EU

In de Raad van de EU komen nationale ministers regelmatig bijeen om het beleid te coördineren en EU-wetgeving aan te nemen. Welke ministers de Portugese regering op deze vergaderingen vertegenwoordigen, hangt af van het behandelde onderwerp.

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De Raad van de EU heeft geen permanente voorzitter (zoals bijvoorbeeld de Commissie of het Parlement). De werkzaamheden worden geleid door het land dat het voorzitterschap bekleedt, een taak die om de zes maanden rouleert.

Gedurende deze zes maanden zitten de ministers van de regering van dat land de vergaderingen voor. Zij helpen de agenda van Raadszittingen op alle beleidsterreinen op te stellen en de dialoog met de andere EU-instellingen vlot te laten verlopen.

Voorzitterschappen van Portugal:

januari-juni 1992 | januari-juni 2000 | juli-december 2007

Voorzitterschap van de Raad van de EU

De volgende link brengt u naar een externe websiteHuidig voorzitterschap van de Raad van de EU

Europese Commissie

Portugal heeft Carlos Moedas aangewezen als lid van de Europese Commissie. Hij is bevoegd voor onderzoek, wetenschap en innovatie.

De Commissie heeft in elk EU-land een eigen kantoor, de zogenaamde vertegenwoordiging.

Vertegenwoordiging van de Commissie in Portugal

Europees Economisch en Sociaal Comité

Portugal heeft 12 vertegenwoordigers in het Europees Economisch en Sociaal Comité. Dit adviesorgaan, dat werkgevers, werknemers en andere belangengroepen vertegenwoordigt, wordt geraadpleegd over wetsvoorstellen, zodat de mogelijke gevolgen voor de werkgelegenheid en de sociale situatie in de landen duidelijker worden.

Europees Comité van de Regio's

Portugal heeft 11 vertegenwoordigers in het Europees Comité van de Regio's, dat de regionale en lokale overheden in de EU vertegenwoordigt. Dit adviesorgaan wordt geraadpleegd over voorgestelde wetgeving. Dat moet ervoor zorgen dat rekening wordt gehouden met het standpunt van elke regio in de EU.

Permanente vertegenwoordiging bij de EU

Portugal houdt contact met de EU-instellingen via zijn permanente vertegenwoordiging in Brussel. Als Portugese "ambassade bij de EU" is het haar voornaamste taak ervoor te zorgen dat de belangen en het beleid van het land zo goed mogelijk worden verdedigd in de EU.

Begroting en financiering

Hoeveel betaalt en ontvangt Portugal?

De financiële bijdrage van de lidstaten aan de EU-begroting wordt naar draagkracht verdeeld. Hoe groter de economie van een land, hoe meer het betaalt. De begroting van de EU heeft niet als doel de rijkdom te herverdelen, maar richt zich op de behoeften van alle Europeanen samen.

Financiële EU-balans voor Portugal in 2017:

  • Totale bestedingen van de EU in Portugal: 3,976 miljard euro
  • Totale EU-bestedingen in % van het Portugese bruto nationaal inkomen (bni): 2,11%
  • Totale Portugese bijdrage aan de EU-begroting: 1,375 miljard
  • Portugese bijdrage aan de EU-begroting in % van het bni: 0,73%

Meer cijfers over de EU-begroting, -inkomsten en -uitgaven:

Door de EU gefinancierde projecten in Portugal

De Portugese bijdrage aan de EU-begroting helpt bij de financiering van programma’s en projecten in alle EU-landen: aanleg van wegen, subsidiëring van onderzoekers, milieubescherming enz.

Meer informatie over EU-steun voor Portugal

Back to top