Uniunea Europeană

Polonia

Prezentare generală

Capitala: 

Varșovia

Suprafața: 

312 679 km2

Populația: 

37 967 209 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

7,4 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

424,269 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

polonă

Sistem politic: 

republică parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

51

Moneda: 

zlot polonez (PLN)

Schengen area member: 

da - stat membru al zonei Schengen de la 21 decembrie 2007

Stat membru UE de la: 

1 mai 2004

Președinția Consiliului: 

Polonia se situează în centrul Europei. Se învecinează la vest cu Germania, la sud cu Republica Cehă și Slovacia, la est cu Ucraina și Belarus și la nord cu Lituania și enclava Kaliningrad, aparținând Rusiei. Țara are ieșire la Marea Baltică, iar relieful în partea de nord este caracterizat de câmpii ușor ondulate. La sud, munții Carpați constituie o cumpănă de ape și delimitează natural frontiera cu Slovacia.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Poloniei erau: industria (26,1 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (25,4 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (14,7 %).

Principalii parteneri de export ai Poloniei sunt Germania, Regatul Unit și Republica Cehă, iar cei de import sunt Germania, Rusia și China.

Polonia și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 51 de membri din Polonia. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Polonia

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului polonez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Poloniei în perioada:

iulie - decembrie 2011

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Polonia este Elżbieta Bieńkowska. Ea are ca portofoliu piața internă, industria, antreprenoriatul și IMM-urile.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Polonia

Comitetul Economic și Social European

Polonia are 21 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Polonia are 18 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Polonia și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Poloniei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Polonia și UE (2015):

  • Cheltuielile UE în Polonia: 13,358 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Polonia, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 3,25 %
  • Contribuția Poloniei la bugetul UE: 3,718 miliarde EUR
  • Contribuția Poloniei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,90 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Polonia

Sumele cu care contribuie Polonia la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Polonia.

Informații practice

Back to top