Uniunea Europeană

Țările de Jos

Prezentare generală

Capitala: 

Amsterdam

Suprafața: 

41 542 km²

Populația: 

16 979 120 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

3,3 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

697,219 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

neerlandeză

Sistem politic: 

monarhie constituțională parlamentară

Locuri în Parlamentul European: 

26

Moneda: 

Euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 1999

Schengen area member: 

da - stat membru al zonei Schengen de la 26 martie 1995

Stat membru UE de la: 

1 ianuarie 1958

Președinția Consiliului: 

După cum o spune și numele, Țările de Jos se situează la altitudini joase - aproape un sfert din suprafață se află la nivelul mării sau sub acesta. De altfel, multe dintre teritorii au fost recuperate din mare, iar numeroase regiuni sunt protejate de inundații prin diguri sau baraje. Țările de Jos au un litoral foarte lung la Marea Nordului și se învecinează la sud cu Belgia și la est cu Germania.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Țărilor de Jos erau: administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (21,8 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (21,0 %) și industria (15,4 %).

Principalii parteneri de export ai Țărilor de Jos sunt Germania, Belgia și Regatul Unit, iar cei de import sunt Germania, China și Belgia.

Țările de Jos și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 26 de membri din Țările de Jos. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Țările de Jos

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului olandez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit/va reveni Țărilor de Jos în perioadele:

iulie - decembrie 1960 | iulie - decembrie 1963 | iulie - decembrie 1966 | iulie - decembrie 1969 | iulie - decembrie 1972 | iulie - decembrie 1976 | ianuarie - iunie 1981 | ianuarie - iunie 1986 | iulie - decembrie 1991 | ianuarie - iunie 1997 | iulie - decembrie 2004 | ianuarie - iunie 2016 |

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Țările de Jos este Frans Timmermans. El ocupă funcția de prim-vicepreședinte și are ca portofoliu o mai bună legiferare, relațiile interinstituționale, statul de drept și Carta drepturilor fundamentale.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei Europene în Țările de Jos

Comitetul Economic și Social European

Țările de Jos au 12 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Țările de Jos au 12 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Țările de Jos și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Țărilor de Jos - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Țările de Jos și UE (2015):

  • Cheltuielile UE în Țările de Jos: 2,359 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Țările de Jos, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 0,35 %
  • Contribuția Țărilor de Jos la bugetul UE: 5,759 miliarde EUR
  • Contribuția Țărilor de Jos la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,85 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Țările de Jos

Sumele cu care contribuie Țările de Jos la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Țările de Jos.

Informații practice

Back to top