Uniunea Europeană

Malta

Prezentare generală

Capitala: 

Valletta

Suprafața: 

315 km2

Populația: 

434 403 (2016)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

0,1 % (2016)

Produsul intern brut (PIB): 

9,898 miliarde EUR (2016)

Limba UE oficială: 

malteză, engleză

Sistem politic: 

republică parlamentară

Stat membru UE de la: 

1 mai 2004

Locuri în Parlamentul European: 

6

Moneda: 

Euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2008

Stat membru al spațiului Schengen: 

da - stat membru al zonei Schengen de la 21 decembrie 2007

Președinția Consiliului: 

Teritoriul Maltei acoperă un arhipelag format din cinci insule situate în centrul Mării Mediterane, la sud de insula italiană Sicilia, la est de Tunisia și la nord de Libia. Malta este una dintre cele mai mici și mai dens populate țări din lume.

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Maltei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile, serviciile de cazare și alimentație publică (22,6 %); administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (18,8 %) și activități specializate, științifice și tehnice; activități administrative și de asistență (12,5 %).

Principalii parteneri de export ai Maltei sunt Germania, Franța și Hong Kong, iar cei de import sunt Italia, Țările de Jos și Regatul Unit.

Malta și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 6 de membri din Malta. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Malta

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului maltez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE va reveni Maltei în perioada:

ianuarie - iunie 2017

Preşedinţia Consiliului UE

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Malta este Karmenu Vella. El are ca portofoliu mediul, afacerile maritime și pescuitul.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Malta

Comitetul Economic și Social European

Malta are 5 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Malta are 5 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Malta și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Maltei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Malta și UE (2015):

  • Cheltuielile UE în Malta: 0,134 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Malta, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 1,57 %
  • Contribuția Maltei la bugetul UE: 0,092 miliarde EUR
  • Contribuția Maltei la bugetul UE, ca procent din VNB: 1,08 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Malta

Sumele cu care contribuie Malta la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Malta.

Informații practice