Uniunea Europeană

Luxemburg

Luxemburg

Prezentare generală

Drapelul Luxemburgului

Sistem politic

Marele Ducat al Luxemburgului este o monarhie parlamentară constituțională (Mare Ducat) cu un șef de guvern (primul ministru) și un șef de stat (Marele Duce), care are doar drepturi formale. Guvernul deține puterea executivă. Alegerile generale au loc o dată la 5 ani. Se aleg astfel 60 de membri ai organismului legislativ unicameral, Camera Deputaților. Țara este împărțită în 4 regiuni electorale, 12 cantoane administrative și 105 municipalități. 12 dintre municipalități au statutul de oraș, cel mai mare fiind însuși orașul Luxemburg. Capitala Luxemburgului, care se numește tot Luxemburg, este unul din cele trei sedii oficiale ale instituțiilor europene, alături de Bruxelles și Strasbourg. În Luxemburg există trei limbi oficiale: franceză, germană și luxemburgheză. Doar primele două sunt considerate limbi oficiale ale UE.

Localizare pe harta UE

Comerț și economie

În 2018, cele mai importante sectoare ale economiei Luxemburgului erau: activitățile financiare și de asigurări (26,5 %); comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (18 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (16,7 %).

84 % din exporturile Luxemburgului se efectuează în UE (Germania 27 %, Belgia 15 % și Franța 14 %). În afara UE, 3 % din exporturi se realizează către Statele Unite și 2 % către China.

Importurile Luxemburgului provin în proporție de 88 % din celelalte state membre ale UE (Belgia 35 %, Germania 26 % și Franța 11 %). Printre importurile din afara UE, se remarcă cele din Statele Unite (4 %) și cele din China și Japonia (câte 2 %).

Luxemburg și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 6 membri din Luxemburg. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Luxemburg

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului luxemburghez participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE a revenit Luxemburgului în perioadele:

ianuarie - iunie 1960 | ianuarie - iunie 1963 | ianuarie - iunie 1966 | ianuarie - iunie 1969 | ianuarie - iunie 1972 | ianuarie - iunie 1976 | iulie - decembrie 1980 | iulie - decembrie 1985 | ianuarie - iunie 1991 | iulie - decembrie 1997 | ianuarie - iunie 2005 | iulie - decembrie 2015

Președinția Consiliului UE

Următorul link deschide un site externPreședinția actuală a Consiliului UE

Comisia Europeană

Președintele Comisiei Europene este Jean-Claude Juncker, din Luxemburg.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Luxemburg

Comitetul Economic și Social European

Luxemburgul are 5 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul European al Regiunilor

Luxemburgul are 5 reprezentanți în Comitetul European al Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism consultativ este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Luxemburg și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Luxemburgului – principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Luxemburg și UE (2017):

  • Cheltuielile UE în Luxemburg: 1,827 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Luxemburg, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 4,97 %
  • Contribuția Luxemburgului la bugetul UE: 0,307 miliarde EUR
  • Contribuția Luxemburgului la bugetul UE ca procent din VNB-ul său: 0,84 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Luxemburg

Sumele cu care contribuie Luxemburg la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, granturi pentru cercetători, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Luxemburg.

Back to top