European Union website, the official EU website

Lituania

Prezentare generală: 

Lituania este statul baltic cel mai sudic, cu cea mai mare suprafață și populație. Relieful este predominant de câmpie, cu câteva dealuri în vestul și estul țării. Suprafața împădurită este de puțin peste 30 % din teritoriul țării. 

În 2015, cele mai importante sectoare ale economiei Lituaniei erau: comerțul cu ridicata și cu amănuntul, transporturile și serviciile de cazare și alimentație publică (32,5 %); industria (22,6 %) și administrația publică, apărarea, educația, sănătatea și asistența socială (14,3 %).

Principalii parteneri de export ai Lituaniei sunt Rusia, Letonia și Polonia, iar cei de import sunt Rusia, Germania și Polonia.

Capitala: 

Vilnius

Suprafața: 

65 286 km2

Populația: 

2 921 262 (2015)

Populația ca procent din totalul populației UE: 

0,6 % (2015)

Produsul intern brut (PIB): 

37,124 miliarde EUR (2015)

Limba UE oficială: 

lituaniană

Sistem politic: 

republică parlamentară

Stat membru UE de la: 

1 mai 2004

Locuri în Parlamentul European: 

11

Moneda: 

Euro. Stat membru al zonei euro de la 1 ianuarie 2015

Stat membru al spațiului Schengen: 

 da - stat membru al spațiului Schengen de la 21 decembrie 2007

Președinția Consiliului: 

Lituania a deținut președinția rotativă în 2013. 

Lituania și Uniunea Europeană

Parlamentul European

Parlamentul European are 11 membri din Lituania. Aflați cine sunt acești deputați europeni.

Biroul de informare al Parlamentului European în Lituania

Consiliul UE

Miniștrii din statele membre se reunesc periodic în cadrul Consiliului UE pentru a adopta norme europene și pentru a coordona politici. În funcție de domeniul de politică abordat, diferiți reprezentanți ai guvernului lituanian participă în mod regulat la reuniunile Consiliului.

Președinția Consiliului UE

Consiliul UE nu are un președinte permanent, așa cum au, de exemplu, Comisia sau Parlamentul. Lucrările sale sunt conduse de către țara care deține președinția Consiliului, iar aceasta se schimbă o dată la 6 luni.

Pe parcursul acestor 6 luni, miniștrii din guvernul țării respective prezidează reuniunile Consiliului și contribuie la stabilirea agendei acestora în toate domeniile de politică. De asemenea, ei au rolul de a facilita dialogul cu celelalte instituții ale UE.

Președinția Consiliului UE i-a revenit Lituaniei în perioada:

iulie - decembrie 2013

Detalii despre președinția actuală a Consiliului UE.

Comisia Europeană

Comisarul european nominalizat de Lituania este Vytenis Andriukaitis. El are ca portofoliu sănătatea și siguranța alimentară.

Comisia este reprezentată în fiecare țară a UE de către un birou local, numit „reprezentanță”.

Reprezentanța Comisiei în Lituania

Comitetul Economic și Social European

Lituania are 9 reprezentanți în Comitetul Economic și Social European. Acest organism reprezintă angajatorii, lucrătorii și alte grupuri de interese și este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se obține o imagine mai clară a posibilelor modificări ale situației sociale și ale condițiilor de lucru în țările membre.

Comitetul Regiunilor

Lituania are 9 reprezentanți în Comitetul Regiunilor, adunarea UE a reprezentanților locali și regionali. Acest organism este consultat cu privire la reglementările propuse, pentru a se garanta că legislația europeană ține cont de punctul de vedere al fiecărei regiuni din UE.

Reprezentanța permanentă pe lângă Uniunea Europeană

Comunicarea dintre Lituania și instituțiile UE se desfășoară și prin reprezentanța permanentă din Bruxelles. Reprezentanța acționează ca o „ambasadă” a Lituaniei - principala sa sarcină este de a se asigura că interesele și politicile țării sunt luate în calcul într-un mod cât mai eficient în UE.

Bugete și finanțare

Sumele primite/vărsate la bugetul UE

Contribuțiile financiare ale statelor membre la bugetul UE sunt repartizate în mod echitabil, în funcție de mijloacele disponibile. Cu cât este mai dezvoltată economia unei țări, cu atât este mai mare contribuția sa. Bugetul UE nu are obiectivul de a redistribui bogăția, ci mai degrabă pe acela de a se concentra asupra nevoilor tuturor europenilor, în ansamblu.

Relația financiară dintre Lituania și UE (2015):

  • Cheltuielile UE în Lituania: 0,877 miliarde EUR
  • Cheltuielile UE în Lituania, ca procent din venitul național brut (VNB) al acestei țări: 2,45 %
  • Contribuția Lituaniei la bugetul UE: 0,316 miliarde EUR
  • Contribuția Lituaniei la bugetul UE, ca procent din VNB: 0,88 %

Mai multe cifre legate de bugetul, veniturile și cheltuielile UE:

Proiecte finanțate de UE în Lituania

Sumele cu care contribuie Lituania la bugetul UE sunt direcționate către finanțarea de programe și proiecte în toate țările UE (construcții de drumuri, subvenționarea cercetătorilor, protecția mediului etc.).

Aflați cum sunt utilizate fondurile europene în Lituania.

Informații practice